Marica se retrage din fotbal. Reperele carierei fotbalistului care a înscris de 25 de ori pentru echipa naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început fotbalul la Dinamo şi l-a terminat la Steaua! Între cele două momente, Ciprian Marica a petrecut 20 de ani pe gazon, incluzând perioada junioratului.

La 31 de ani, el spune adio fotbalului, considerând că nu mai poate face faţă performanţei, din punct de vedere fizic.
Problemele lui Ciprian Marica nu sunt însă de ieri de azi. Ultimii ani au fost marcaţi de accidentări dificile, dar şi de alegeri neinspirate în cariera sa. Practic, Steaua lui Marica a început să cadă încet dar sigur, din 2014, când s-a transferat în Turcia, la Konyaspor. A jucat foarte puţin, a fost mult timp accidentat, iar turcii n-au avut răbdare cu el şi au renunţat la serviciile lui, considerând că nu merită să-i plătească un milion de euro pe an unui jucător care evoluează foarte puţin. După experienţa din Turcia, Marica a încercat să se reabiliteze la Steaua, sperând să prindă lotul României pentru Euro 2016, dar nici în Liga I n-a avut succes. Aceleaşi probleme fizice, fragilitatea unui genunchi supus multor operaţii, dar şi un mediu mai degrabă ostil l-au făcut să eşueze.
La 31 de ani şi mai puţin de o lună, Marica agaţă ghetele în cui şi spune că vrea să se dedice familiei şi fundaţiei sale. Iubita sa îl va face în curând tatăl unui băieţel, fapt care pare să fi influenţat decizia radicală pe care a luat-o fostul fotbalist. Pentru că vrea să-şi continue cariera în administraţie, Marica a început cursurile unei şcoli de management sportiv în Germania, acolo unde a activat timp de şase ani, patru la Stuttgart şi doi la Schalke. De altfel, un fost manager de-al său este modelul lui de conducător. „Am vorbit cu Horst Heldt (n.r. fostul preşedinte al lui VfB şi Schalke). El mi-a făcut legătura cu Universitatea unde mă pregătesc acum. Îi voi cere mereu sfaturi. Datorită lui m-am apucat de ea. El are o experienţă la VfB şi Schalke. Pentru mine el este un mentor", a declarat Marica pentru Bild.
Pe termen lung, Marica pare să fie omul pe care Generaţia de Aur îl va arunca în luptă la alegerile de la FRF de peste doi ani. Cum Hagi vrea să fie antrenor, Gică Popescu are probleme penale, iar Chivu s-a mutat în Italia şi nu vrea să se implice, Marica va fi probabil vârful de lance al celor care vor să-l scoată în decor pe Răzvan Burleanu.


Reperele carierei lui Marica
A început fotbalul la Dinamo, când avea 11 ani. În Liga I a debutat la 16 ani şi 7 luni, într-o partidă pierdută de Dinamo contra lui FC Naţional, scor 0-1. Antrenor la Dinamo era Ion Marin. În Ştefan cel mare a câştigat două titluri şi două cupe ale României şi a debutat în cupele europene, marcând un gol în poarta lui Şahtior Doneţk.

Marica

La 19 ani, Mircea Lucescu l-a luat la Şahtior Doneţk, unde s-a impus rapid, având cea mai bună perioadă din cariera sa. A câştigat de două ori campionatul şi o dată Cupa în Ucraina.

În 2007, Stuttgart a plătit pentru el 8 milioane de euro. Jucătorul a preferat Germania, în detrimental Angliei, unde era dorit de Manchester City şi Derby County

A stat patru ani la Stuttgart, dar în ultimul n-a jucat deloc, fiind certat cu antrenorul de atunci. În 2011 s-a transferat la Schalke, dar şi aici a jucat destul de puţin, având o concurenţă acerbă, cu Raul, Huntelaar şi Farfan.

În 2013-2014 şi-a revigorat cariera, jucând un sezon la Getafe, sub comanda lui Cosmin Contra. În 27 de meciuri a marcat de şase ori.

Ultima parte a activităţii de fotbalist şi-a petrecut-o la Konyaspor şi Steaua, unde a dat un gol în doi ani.

La echipa naţională are 69 de meciuri şi 25 de goluri. A debutat în 2003 la un amical cu Italia, iar ultimul meci l-a jucat în 2014, contra Greciei.

A făcut parte din lotul naţionalei care a participat la Euro 2008, dar n-a jucat niciun minut, din cauza unui conflict cu Victor Piţurcă.


Golgheterii României all-time
Hagi şi Mutu – 35 goluri
Bodola – 31 goluri
Marica şi V. Moldovan – 25 goluri
Boloni – 23 goluri
Cămătaru, Dudu Georgescu, Iordănescu, Răducioiu – 21 goluri

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite