Maria Nesimţitova: lumea tenisului o pune la zid pe Şarapova. Rusoaica revine deja pe teren în Las Vegas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Şarapova
Maria Şarapova

Cine şi-a imaginat că Maria Şarapova se va schimba, lovită de şocul suspendării pentru meldonium, a avut o surpriză neplăcută, săptămâna trecută.

Rusoaica de 29 de ani a beneficiat de clemenţă din partea Curţii de Arbitraj pentru Sport (CAS) de la Lausanne, forul din Elveţia reducându-i suspendarea dictată de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) de la 24 de luni la 15 luni. 

CAS şi-a argumentat decizia în acest caz, spunând că Maria nu s-a dopat cu bună ştiinţă pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive, ci a luat meldonium din motive medicale. Totuşi, Şarapova a fost găsită vinovată pentru faptul că n-a verificat lista actualizată a substanţelor interzise în care, de la 1 ianuarie 2016, a apărut şi meldonium. 

Reacţia rusoaicei după aceste evenimente? Un atac furibund asupra ITF: „Au vrut să mă suspende patru ani. Am petrecut patru zile în audierile lor şi l-am ascultat pe şeful lor antidoping, Stuart Miller. Nu-mi venea să cred că soarta unor sportivi şi jucători de tenis e în mâna unui astfel de om. Eram şocată de cât de puţin ştia un om cu funcţia lui. Când a vorbit despre meldonium, era clar că nu ştie nimic“.

Atitudinea Şarapovei, care în loc să recunoască faptul că e principala vinovată în povestea suspendării ei, a atacat ITF l-a indignat, în primul rând, pe Boris Becker. Fostul lider mondial a avut o postare scurtă, dar acidă pe contul său de Twitter: „Puţin mai multă umilinţă / recunoştinţă n-ar strica“.

Stosur: „Nici nu ştiu ce să mai zic“

Maria Şarapova n-a fost niciodată o figură populară în circuitul feminin, inclusiv Simona Halep lăsând de înţeles că rusoaica e cu nasul pe sus. După ce Maria a fost suspendată, legendara Chris Evert a dezvăluit că Şarapova nu se va bucura de susţinerea restul fetelor din circuitul WTA. „Şarapova mereu s-a izolat de lumea tenisului, de jucători. N-are prieteni apropiaţi şi a lăsat asta să se vadă. Nu văd deloc sprijin din partea celorlalţi jucători“, a declarat Evert în luna martie.

Iar spusele sale s-au confirmat acum, după verdictul CAS care îi va permite Şarapovei să revină pe teren la 26 aprilie 2017, în loc de 26 ianuarie 2018. Ocupanta locului 18 WTA, Samantha Stosur, a criticat decizia iertării colegei sale de circuit.

„Nici nu-mi vine să cred şi nici nu ştiu ce să zic. Nu-mi dau seama cum poţi să scapi într-un caz de dopaj, spunând că nu ştiai că ce ai luat e interzis. E incredibil că poţi să susţii aşa ceva şi să scapi. Acest caz va crea un precedent periculos pentru ceilalţi atleţi, fiindcă de acum poţi să ridici mâna şi să spui că n-a fost vina ta că ai folosit ceva interzis“, şi-a început Stosur discursul.

Sportiva de 32 de ani a lăsat de înţeles că părerea ei e împărtăşită şi de alte jucătoare: „Am vorbit cu alţi oameni şi toţi vedem lucrurile la fel. Nu cred că există un sprijin puternic pentru Şarapova din partea jucătorilor de tenis“.

15 înfrângeri în 17 meciuri are Samantha Stosur în confruntările cu Maria Şarapova, ultimul succes al australiencei datând din 2012. 

Maria se întoarce deja pe terenul de tenis

Şarapova va putea evolua în competiţiile oficiale de la 26 aprilie 2017. Până atunci, rusoaica va avea apariţii pe terenul de tenis, pregătindu-şi revenirea. Luni seara, ea va juca într-un turneu demonstrativ din Las Vegas, organizat în scopuri caritabile. Încasările vor fi direcţionate spre fundaţia Elton John care luptă împotriva SIDA. Pe lângă Şarapova, la eveniment vor apărea John McEnroe, Martina Navratilova, Andy Roddick, Mardy Fish şi Mark Philippoussis.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite