Insulele Feroe - România 0-3 - Budescu la Maxim. România merge la Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Budescu a fost omul meciului cu Feroe
Budescu a fost omul meciului cu Feroe

Reprezentativa de fotbal a României a învins, în deplasare, cu scorul de 3-0 (2-0), selecţionata Insulelor Feroe, în ultima etapă a grupelor preliminare ale Campionatului European din 2016, şi s-a calificat la turneul final care va avea loc în Franţa.

Celelalte rezultate înregistrate în grupa României: 

Finlanda - Irlanda de Nord 1-1

Grecia - Ungaria 4-3

CLASAMENTUL GRUPEI

1. Irlanda de Nord - 21 p. 

2. România - 20 p. 

3. Ungaria - 16 p. 

4. Finlanda - 12 p. 

5. Insulele Feroe - 6 p. 

6. Grecia - 6 p. 

Turneul final al Campionatului European, la care vor participa în premieră 24 de echipe, se va desfăşura în Franţa, în perioada 10 iunie - 10 iulie 2016. Din 1996 şi până în 2012, turneul final a reunit 16 reprezentative.

Destinul a făcut ca Anghel Iordănescu să se întoarcă după 22 de ani în Feroe, locul în care a debutat ca selecţioner, în 1993. Şi nu într-un moment fericit, ba chiar într-unul delicat, în care Feroe- România a fost numit pe bune, deşi sună ridicol, „meciul unei generaţii”. O generaţie care în 2015 nu bătuse pe nimeni, cu excepţia aceleeşi reprezentative a Insulelor Feroe şi care picurase necontenit amărăciune în rândul fanilor, prin cele patru rezultate de egalitate care au urmat.

Dacă în meciul cu Finlanda, Iordănescu a riscat şi a renunţat la un mijlocaş central, acum a revenit la vechiul sistem, dar „Generalul” şi-a mutat curajul în planul alcătuirii echipei. A renunţat la Keşeru, după patru meciuri fără gol pentru vârful lui Ludogorets, a renunţat la Papp, care era oricum rezervă la Steaua, şi i-a trecut pe bancă pe Sânmărtean şi Chipciu. Mutarea decisivă s-a numit titularizarea lui Constantin Budescu, golgheterul Ligii I, un fotbalist care a reuşit să intre greu în anturajul naţionalei.

budescu

Budescu a fost însă omul potrivit pentru a scufunda barca pescarilor feroezi, punctând în două momente cheie. La începutul şi în finalul primei reprize. Prima dată cu un şut din careu, după o schemă de lovitură liberă, la care Torje i-a pasat lateral lui Raţ, acesta a centrat pe jos şi atacantul Astrei a punctat. Al doilea gol a fost de generic, dintr-un unghi dificil, de la 22 de metri şi nici nu mai contează dacă Budescu avrut să centreze sau să tragă. Două momente suficiente pentru a da aer echipei naţionale, care altfel a impresionat la fel de puţin ca în meciurile precedente. Ce-i drept, Feroe nu mai e locul în carte să te duci să baţi la scor, destule fiind echipele care şi-au frânt sau măcar chinuit genunchi pe sinteticul din Torshavn. Fără, inspiraţia şi execuţiile lui Budescu, România ar fi avut viaţă extrem de grea, deoarece nordicii au practicat un joc atletic şi au câştigat multe dueluri fizice, ba chiar au avut şi câteva ocazii mari la poarta lui Tătăruşanu. Situaţia s-a limpezit definitiv în final, când Alexandru Maxim a înscris golul trei, după o pasă a lui Bogdan Stancu.

România s-a calificat la Campionatul European şi a scăpat de coşmarul barajului, după o campanie în care n-a strălucit deşi a avut cei mai slabi adversari posibili. Rămâne totuşi performanţa accederii la un turneu final, însă a transforma asta într-o sărbătoare echivalează cu a ignora modesta stare reală a fotbalului românesc şi tot ceea ce se întâmplă în jurul lui.  

image

Insulele Feroe: Nielsen - Naes, Faero, Nattestad (Baldvinsson '84), Sorensen - Holst (Olsen '69), Hansson, Vatnhamar (Frederiksberg '69), Hendriksson, Bartalsstovu - Edmundsson. Selecţioner: Lars Olsen.

România: Tătăruşanu - Măţel, Chiricheş, Grigore, Raţ - Hoban, Pintilii - Ad. Popa, Budescu (Prepeliţă '88), Torje (Maxim '78) - Stancu (Alibec '90). Selecţioner: Anghel Iordănescu.

Min. 90: Fluier final al arbitrului. 

Min. 83: GOOOOOL România. Maxim scapă singur cu portarul advers şi marchează pentru 0-3.

Min. 80: Prima schimbare a României. Iese Torje, intră Maxim. 

Grecia - Ungaria 3-3. Ce meci nebun! Gazdele reuşesc să revină încă o dată. 

Min. 75: Budescu trimite pe colţul lung din pasa lui Stancu, dar portarul Nielsen a evitat hattrick-ul jucătorului Astrei Giurgiu. 

Grecia - Ungaria 2-3. Maghiarii au trecut iarăşi la conducere. 

Min. 57: Lovitură liberă pentru tricolori din jumătatea adversa, executată de Raţ fără niciun pericol real pentru poarta lui Gunnar Nielsen. 

Grecia - Ungaria 2-2. Maghiarii au preluat din nou conducerea după pauză, dar elenii au egalat rapid. 

Min. 55: Torje şutează peste poartă, risipind prima ocazie românească a reprizei secunde. 

Min. 53: Bartalsstovu şutează puternic din afara careului şi balonul este deviat în corner.

Min. 47: Tătăruşanu scoate cu piciorul şutul lui Hanson. Acesta scăpase singur cu portarul, reuşind să păcălească jocul la ofsaid al elevilor lui Iordănescu. 

Min. 46: A început repriza secundă. 

Min.45: GOOOOOOL România. Budescu reuşeşte un gol de generic. Şut înşelător dintr-un unghi imposibil. 0-2

Surpriză mare în Grupa I. Armenia - Albania 0-2 şi la acest scor Albania merge direct la turneul final, în detrimentul danezilor. Ar fi prima lor calificare la un turneu final

Min.35: Ocazie foarte mare pentru Feroe. la un corner un fotbalist feroez reia pe lângă poartă de la 4 metri

Min.34: Torje şutează pe lângă poartă

Finlanda - Irlanda de Nord 0-1, dar rezultatul nu mai contează.

Min. 30: Adi Popa are o ocazie uriaşă. A driblat câţiva adversari, dar a tras prost, în peluză

Ungaria egalează la Atena. Grecia- Ungaria 1-1. Finlanda - Irlanda de Nord 0-0. Irlandezii sunt oricum calificaţi

România a echilibrat partida, dar încă nu ne apropiem periculos de poarta gazdelor

Min. 18 Tătăruşanu respinge în corner un şut periculos. Feroe ne domină în aceste momente

Min. 17 Cartonaş galben Torje

Min. 15: Ocazie Feroe. Chiricheş respinge în corner

Grecia deschide scorul la Atena, în faţa Ungariei. 1-0.

Min. 4: GOOOOL România. Budescu înscrie după o schemă la o lovitură liberă. Torje spre Raţ lateral stânga, centrare pe jos în careu de unde vârful Astrei marchează. Primul său gol la naţională.

Min.1: Feroe trage primul şut spre poarta noastră în secunda 40. Mingea trece pe lângă poartă

Iordănescu începe cu Budescu titular şi cu Sânmărtean pe banca de rezerve şi a revenit la sistemul cu doi închizători: Pintilii - Hoban.

Acest lucru se poate întâmpla cu o singură condiţie: să învinegm în Feroe. Orice alt rezultat ne ţine legaţi de meciul Grecia- Ungaria, programat la aceeaşi oră. România şi Feroe s-au întâlnit de cinci ori până acum, iar "tricolorii" au obţinut cinci victorii şi au încasat doar un gol. Vremurile când băteam Feroe cu 7-0 s-au dus însă demult, iar anul acesta le-am administrat "pescarilor" un chinuit 1-0, la Ploieşti, gol Keşeru. 

Anghel Iordănescu a anunţat deja echipa de start, care se prezintă astfel:  Tătăruşanu - Măţel, Chiricheş, D. Grigore, Raţ - Hoban, Pintilii - Adi Popa, Budescu, Torje - B. Stancu. 

Destinul face ca Anghel Iordănescu să se întoarcă în Feroe, pentru un meci crucial, la 22 de ani de când a debutat ca selecţioner, într-un meci chiar cu această naţională şi chair pe acelaşi teren. Atunci România a câştigat cu 4-0, golurile fiind marcate de Răducioiu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite