Gata cu jaful legal numit insolvenţă: FRF a anunţat ce vor păţi echipele care vor recurge la această manevră din vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Duru
Viorel Duru

După ce Rapid, Dinamo, Petrolul, CFR Cluj, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi şi FC Braşov au apelat la o modalitate regulamentară de a-şi „ţepui“ creditorii, Federaţia Română de Fotbal a găsit un mecansim menit să descurajeze acest trend din ce în ce mai popular în fotbalul românesc.

Campionatul românesc a ajuns să aibă o reputaţie proastă în lume din cauza insolvenţei, iar, recent, Ioan Andone a lansat un atac dur la adresa conducătorilor care şi-au băgat echipele în insolvenţă. 

În acest context, dar şi pentru că UEFA a anunţat, în mod clar, că nu va primi cluburile aflate în insolvenţă în competiţiile europene, Comisia de Licenţiere din cadrul FRF a anunţat o serie de măsuri menite să oprească ceea ce a fost catalogat drept „jaf legal“ de către Renzo Rossi, fost oficial al clubului Rapid.

Vor pierde până la 14 puncte în clasament

În primul rând, echipele care vor intra în insolvenţă, în vară, mai precis după 1 iulie, vor pierde şase puncte în clasamentul pentru sezonul următor, adică 2016-2017. Dar planul conceput de FRF e mai amplu şi a fost detaliat de Viorel Duru, preşedintele Comisiei de Licenţiere.

„S-a renunţat la sancţiunea cu retrogradarea pentru cluburile în insolvenţă şi s-a introdus depunctarea. Aşa că un club în insolvenţă, fără plan de reorganizare confirmat de instanţă, care aplică pentru licenţa de Liga I, ediţia 2015-2016, va fi penalizat cu 3 puncte la 30 aprilie, iar dacă nu-şi achită datoriile până la 20 mai va fi din nou sancţionat cu 1 punct. Dacă la 30 iunie, dată de referinţă în regulamentul de fair-play financiar pe care îl vom aplica în premieră anul acesta, clubul în cauză are datorii pe care nu şi le achită până la 30 septembrie, va fi sacţionat cu 1 punct. Apoi, un nou termen e 30 octombrie, dată care îi va aduce alte 2 puncte penalizare. Un club în insolvenţă, fără plan de reorganizare confirmat, poate ajunge la o penalizare totală de 14 puncte“, a declarat Duru.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite