FOTE-mania ridiculizează România: cum se cheltuiesc milioane de euro din bani publici ca să promovăm imaginea României în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Olimpic al Tineretului European ar fi trebuit să facă Valea Prahovei cunoscută în toată Europa prin transmisiile Eurosport. Ce a ieşit e o glumă proastă. Competiţia se vede doar la noi, iar publicul e dezinteresat de un eveniment care n-a adus niciun turist străin la Poiana Braşov, dar a reuşit să-i gonească şi pe turiştii români care aveau obiceiul de a merge la munte în mijlocul săptămânii. Nemulţumit, Victor Ponta a cerut lămuriri.

România e incapabilă să organizeze un eveniment fără ca acesta să fie înconjurat de controverse, de momente penibile şi, cel mai important, de senzaţia generală că au fost umflate costurile la maximum.

Găzduirea Festivalului Olimpic al Tineretului European de către România a fost prezentată de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, ca pe o mare victorie.

„Trebuie ştiut că 80 la sută din copiii care vin la Festivalul Olimpic al Tineretului European ajung la Jocurile Olimpice. Iar din ei zece la sută iau medalii. Apoi, competiţia va fi transmisă de Eurosport. E o şansă ca toată Valea Prahovei să fie cunoscută în toată Europa, din punct de vedere turistic, sportiv. FOTE e un mijloc de promovare teribil“, spunea Morariu, într-un interviu pentru „Adevărul“ la 24 noiembrie 2010.

Dacă efectul benefic pe care FOTE îl va avea asupra sporturilor de iarnă în România nu poate fi contestat, în schimb, al doilea argument, pentru care s-au cheltuit milioane de euro, cel privind promovarea imaginii ţării în Europa e uşor ridicol acum. Motivul? România găzduieşte FOTE, prin care Valea Prahovei ar fi trebuit să fie cunoscută în toată Europa, însă competiţia se vede doar la noi, prin TVR şi Digi Sport!

Cine minte?

Faptul că FOTE nu mai e transmis de Eurosport, partenerul media de tradiţie al evenimentului, ridică semne de întrebare. Ele se înmulţesc când urmărim declaraţiile organizatorilor care se bat cap în cap.

Pe site-ul oficial al competiţiei, apare următoarea explicaţie: „Eurosportul nu va mai transmite FOTE (nu numai Braşov 2013, ci şi ediţiile următoare) pe canalele sale, iar această decizie a fost luată din motive financiare“.

În schimb, primarul Braşovului, George Scripcaru, cel care e şi preşedintele comitetului de organizare FOTE, are o versiune halucinantă pentru retragerea Eurosport. „A trebuit să tăiem la sânge din cheltuieli. De exemplu, a trebuit să renunţăm la achiziţionarea echipamentelor de grafică în timp real pentru transmisiile TV, care ne-ar fi costat câte 30.000 de euro pentru fiecare bază de competiţie. De-aia Eurosportul nici nu va transmite evenimentul în străinătate şi poate că e mai bine că nu-l transmite. Ca să faci o transmisie ca lumea, în timp real, trebuie să ai toate echipamentele astea, altfel te faci de râs, şi ca organizator, şi ca ţară“, a spus Scripcaru pentru gândul.info la data de 9 februarie!

Din declaraţia primarului reiese că România a cheltuit milioane de euro – suma exactă e undeva între 47 şi 60 de milioane de euro –, însă organizatorii au închis „robinetul“ fix când trebuia să dea 30.000 de euro pentru ca evenimentul să-şi atingă unul dintre scopurile principale şi anume promovarea imaginii ţării prin transmisiile Eurosport. Cum ne-am zgârcit la „firimituri“,  în loc să promoveze imaginea ţării în Europa, FOTE promovează imaginea României…în România! Absurdul situaţiei devine şi mai evident când aflăm că pentru „performanţa“ ei de la ceremonia de deschidere, catalogată drept „o oribilitate“ de fosta campioană europeană Monica Iagăr, Inna a încasat 10.000 de euro.

Numărul turiştilor chiar a scăzut!

Dovada cea mai clară că acest Festival Olimpic n-a avut niciun efect pozitiv asupra turismului în România e mărturia hotelierilor din Poiana Braşov. Potrivit „Ziarul Financiar“, în afară de cele opt locaţii în care stau delegaţiile oficiale, restul hotelurilor din zonă au gradul de ocupare mai mic decât de obicei! Asta deoarece nu numai că n-au venit turişti străini pentru a asista la FOTE, dar şi românii care veneau, de obicei, la schi, au luat o pauză în această săptămână, întrucât se temeau că unele pârtii sunt deschise doar pentru participanţii la FOTE.

Dezinteres şi la nivel local

Nici publicul român n-a fost dat pe spate de evenimentul care are loc până la 22 februarie. Asistenţa e extrem de mică la majoritatea întrecerilor zilnice, deşi organizatorii au făcut o mobilizare generală pentru ca elevii şi studenţii din judeţul Braşov – le-au oferit inclusiv transport gratuit - să vină la FOTE.

Spre exemplu, concursul de sărituri de luni, de la Valea Cărbunari, s-a desfăşurat în faţa a doar 300 de spectatori dintre care unul a fost muşcat de câinele unui paznic!

 2

medalii a luat România la FOTE 2013, Emil Imre cucerind argintul în patinaj viteză, la short track 500 de metri şi aurul la cursa de 1.000 de metri

 
Transmisii încheiate fără ca lumea să ştie cine a câştigat!
Primarul Braşovului, George Scripcaru, s-a lăudat că a făcut economii neachitând aparatura necesară unei transmisii de nota 10. Din păcate, telespectatorii şi-au dat seama de acest lucru. Un vizitator al blogului jurnalistului Cătălin Tolontan a semnalat o situaţie penibilă. „Am urmărit transmisiile de la sărituri cu schiurile şi am avut neplăcuta surpriză să constat că nu există grafică electronică în anul de graţie 2013 la TVR. A fost un moment tragi-comic, când comentatorul TVR a aşteptat câteva minute pentru a ne comunica clasamentul final, însă nu a dispus de el şi a terminat transmisia neştiind cine a câştigat competiţia, precum şi locurile ocupate de săritorii români . Această competiţie va deveni o antireclamă pentru România , dacă mai era cazul“, a postat user-ul „ultimus“.


Drumuri proaste
Nici măcar organizarea FOTE n-a îmbunătăţit starea şoselelor din zonă. Un exemplu: drumul judeţean ce leagă Moieciu de Jos de zona Cheilor Grădiştei. „Şi acum e într-o stare deplorabilă, deşi s-au alocat 15.000 de euro pentru repararea acestei artere“, a dezvăluit Bogdan Apăvăloaie, preşedintele organizaţiei de tineret a Forţei Civice Braşov.

 
Costuri „umflate“ cu pompa, Ponta reacţionează

La fel ca orice proiect ce implică bani publici în România, totul începe cu o sumă estimată care, ulterior, creşte ca Făt-Frumos. La fel s-a întâmplat şi la FOTE 2013. O anchetă condusă de „Gazeta Sporturilor“ a arătat cum costurile de construcţie pentru patinoarul olimpic de la Braşov au ajuns de la 3,7 milioane de euro la 12 milioane de euro! Un patinoar similar în Ungaria a costat de patru ori mai puţin.

Din sumele vehiculate de diverse surse reiese că Festivalul Olimpic a costat între 47 şi 60 de milioane de euro. Totuşi, primarul Braşovului, George Scripcaru susţine că banii cheltuiţi pentru construcţia patinoarelor şi extinderea pârtiilor de schi nu trebuie incluşi în bugetul FOTE întrucât aceste facilităţi vor fi folosite şi după terminarea evenimentului. În viziunea primarului, Festivalul Olimpic a costat doar 2,5 milioane de euro.

„Ce buget, domne? Ăsta-i buget pentru un eveniment de aşa amploare? Nici 11 milioane, mai exact 10,750 de milioane. Şi vorbim de lei, nu de euro, în euro asta înseamnă 2 milioane şi jumătate de euro. Ăştia sunt, mari şi laţi, toţi banii pe care-i avem pentru organizarea FOTE, de la Guvern, COSR şi de la UE, care a contribuit cu 500.000 de euro, plus ce am putut aloca noi, Primăria, cam tot 500.000 de euro în total. Ca să vă faceţi o idee, ediţia de-acum doi ani, de la Liberec (Cehia), a avut un buget de organizare de 6,5 milioane de euro“, a spus Scripcaru pentru gândul.info.

Declaraţiile primarului nu l-au impresionat însă pe Victor Ponta, care vede altfel lucrurile. „FOTE a fost foarte scump. După ce pleacă oaspeţii, vedem dacă trebuia să coste atât de mult“, a spus premierul.

 
Ce sume s-au alocat pentru FOTE

Patinoar olimpic Braşov: 12.000.000*

Patinoar Poiana Braşov: 8.000.000

Modernizarea şi extinderea pârtiilor de schi: 27.000.000

*sumele sunt exprimate în euro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite