Focu’ la ei, calificarea la noi: cum a ajuns Atletico Madrid în a doua finală a Ligii Campionilor din ultimele trei sezoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Poţi controla un meci prin posesie sau îl poţi controla prin poziţionare“. Citatul îi aparţine lui Cosmin Olăroiu care, recent, într-un interviu acordat „Adevărul“, a explicat filosofia sa prin care Steaua a ajuns, în 2005-2006, în semifinalele Cupei UEFA.

Acum un deceniu, Olăroiu era luat la mişto pentru tactica sa şi catalogat un antrenor defensiv. Astăzi, Diego Simeone e considerat cel mai în vogă tehnician din Europa, folosind aceeaşi abordare tactică pe care o avea Oli. 

Cifrele vorbesc de la sine despre jocul care a dus Atletico Madrid în finala Ligii Campionilor. În ultimele patru meciuri, cu Barcelona şi cu Bayern, Griezmann şi compania au cedat mingea, dar au luat calificarea printr-o organizare tactică impecabilă care a neutralizat valoarea superioară a adversarei.

Simeone, bilanţ fabulos

Fără un dram de noroc însă, Atletico n-ar fi ajuns atât de departe. Marţi, la Munchen, Bayern a condus cu 1-0 şi a avut un penalty la trei minute după deschiderea scorului. Dacă Muller ar fi înscris, 2-0 ar fi fost scor de calificare pentru nemţi. Atacantul bavarezilor a ratat însă şi, în loc de 2-0, s-a făcut 1-1, după ce Griezmann a punctat (53). 

Din acel moment, soarta calificării era pecetluită: Bayern avea nevoie de o victorie la două goluri, însă, în acest sezon, nicio echipă n-a reuşit să învingă Atletico la o asemenea diferenţă. Finalul partidei a adus un gol inutil pentru nemţi şi un penalty eronat acordat de arbitrul turc, Cuneyt Cakir, pe care Torres însă l-a ratat (84). Atletico a ajuns în finală, iar Simeone scrie istorie cu acest club:

2012: Liga Europa, Supercupa Europei

2013: Cupa Spaniei

2014: Titlu în Spania, Supercupa Spaniei, Finala Ligii Campionilor

Guardiola poate fi talismanul lui Atleti

Dacă Simeone e pe val, în schimb, Guardiola va pleca de la Bayern cu şase trofee – titlul e ca şi câştigat şi în acest sezon – însă fără cel la care a râvnit cel mai mult: Liga Campionilor. Bayern a triumfat ultima dată, în această competiţie, în 2012-2013, cu Heynckes pe bancă. Au urmat cele trei sezoane cu Guardiola în care echipa s-a oprit, în semifinale, de fiecare dată. Iar Atletico are încă un motiv de bucurie după triumful de marţi: în precedentele două stagiuni, Real Madrid şi Barcelona, formaţiile care au eliminat Bayern, s-au impus în finala Ligii Campionilor.

„Mi-am dat viaţa pentru Bayern! Ştiu că voi fi judecat pentru că n-am câştigat Liga cu Bayern. Sper ca Ancelotti, succesorul meu, să reuşească mai mult“, a spus Guardiola care va prelua Manchester City.

Urmează suspendarea?

Finalul returului Bayern – Atletico a fost incendiar: în încercarea de a „rupe“ jocul, Simeone a vrut să facă o schimbare, însă colaboratorul său, Pedro Pablo Matesanz, s-a mişcat mai greu, iar nemţii au pornit un nou atac. „Turbat“, Simeone l-a lovit violent pe Matesanz, iar gestul său îi poate aduce o suspendare din partea UEFA, caz în care argentinianul va fi trimis în tribună în finala Ligii. 

Simeone ispăşeşte deja o suspendare în campionatul spaniol, acolo unde nu va sta pe bancă în ultimele două etape.

Cifrele lui Atletico

Sferturi

Barcelona – Atletico Madrid 2-1

Posesie: 32%

Şuturi pe poartă: 2

Atletico Madrid – Barcelona 2-0

Posesie: 28%

Şuturi pe poartă: 6

Semifinale

Atletico Madrid – Bayern Munchen 1-0

Posesie: 31%

Şuturi pe poartă: 5

Bayern Munchen – Atletico Madrid 2-1

Posesie: 32%

Şuturi pe poartă: 4

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite