Finala Super Bowl XLVII. Baltimore Ravens - San Francisco 49ers: 34-31. „Corbii“ câştigă trofeul Vince Lombardi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duminică seara s-a disputat finala Super Bowl
Duminică seara s-a disputat finala Super Bowl

Duminică seara s-a decis câştigătoarea celei de-a 47-a finală Super Bowl, în urma confruntării dintre Baltimore Ravens şi San Francisco 49ers.

Cu Baltimore Ravens venită din postura câştigătoarei American Football Conference (AFC) şi San Francisco 29ers campioană în National Football League (NFL), trofeul a fost adjudecat de Baltimore pentru a doua oară în istoria echipei, scor final 34-31. 

Confruntarea va rămâne consemnată în istorie prin cursa lui Jacoby Jones (109 yarzi) după lovitura de începere a sfertului trei, cea mai lungă din istoria Super Bowl, dar şi prin faptul că meciul a fost întrerupt aproximativ 20 de minute din cauza unei pene de curent. 

  • Joe Flacco a devenit al doilea quarterback din istorie care aruncă 11 pase de touchdown în playoff fără nicio intercepţie.
  • Flacco a fost numit MVP-ul partidei, iar Colin Kaepernick a încheiat partida cu 302 yarzi pasaţi şi 62 alergaţi. 
  • Ray Lewia, simbolul lui Baltimore Ravens, se retrage în glorie după ce a cucerit cel de-al- doilea inel de campion din carieră.
  • San Francisco rămâne pe locul secund în topul echipelor cu cele mai multe titluri de campioană în NFL, cinci (1981, 1984, 1988, 1989 şi 1994).
  • Baltimore Ravens a jucat şi câştigat pentru a doua oară finala Super Bowl. La apariţia precedentă a cucerit troful după 34-7 în faţa celor de la New York Giants.
  • Ultimul Super Bowl în care a jucat San Francisco datează din 29 ianuarie 1995, într-un meci în care i-a învins pe cei de la San Diego Chargers, cu 49-26. Cele 75 de puncte marcate atunci au rămas şi până astăzi un record de puncte reuşite în această competiţie.
  • San Francisco are un buget de salarii de 127,4 milioane de dolari, al treilea din NFL, în timp ce Baltimore are al 11-lea buget, de 116,2 milioane de dolari. 

Super Bowl, cel mai scump şi urmărit eveniment

O companie care a dorit un post publicitar în timpul meciului transmis în Statele Unite ale Americii a plătit 3,5 milioane de dolari pentru 30 de secunde. De altfel, Super Bowl este recunoscut drept cel mai scump eveniment, care aduce şi cele mai mari audienţe. În anul 2012, competiţia a fost urmărită de 111,3 de telespectatori americani şi de 250 de milioane de oameni la nivel mondial.

Afacere de familie

Familia Harbaugh a intrat în istorie după ce Jim şi John, antrenorii celor două finaliste, au devenit primii fraţi din lume care s-au înfruntat pentru cucerirea trofeului Super Bowl. Primii fraţi din istoria a cinci decenii de NFL au făcut spectacol duminică seară, la New Orleans, într-un meci promovat în SUA drept „HarBowl“, un joc de cuvinte din numele antrenorilor şi competiţia americană.

Jack Harbaugh şi-a dedicat viaţa fotbalului american, cu toate că nu a excelat ca jucător şi a evoluat un singur an în NFL. La vârsta de 22 de ani s-a retras pentru a deveni antrenor şi a început să profeseze în colegiile americane. John, fratele mai mare, a fost doar antrenor şi a transformat-o pe Baltimore într-una dintre cele mai de temut echipe din NFL. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite