Falimentul unui proiect: Cum a ajuns campioana en-titre Astra Giurgiu să se zbată la periferia Ligii I
0Echipa care a cucerit titlul în stagiunea precedentă a intrat într-o buclă negativă din care pare a nu putea ieşi. Cu o singură victorie în primele 8 etape şi aflaţi la 15 puncte distanţă de liderul Steaua, elevii lui Şumudică au şanse foarte mari să rămână în afara play-off-ului.
Astra Giurgiu a început cu dreptul sezonul 2016-2017, cucerind Supercupa României, cel de-al patrulea trofeu din vitrina clubului, după ce a învins-o cu 1-0 pe CFR Cluj. Continuarea, pe plan intern, a fost însă sub orice critică. În cele 8 etape scurse din Liga I, Astra a câştigat un singur meci, cu Poli Timişoara, a mai obţinut două remize, cu Pandurii şi FC Voluntari, şi a părăsit terenul învinsă de cinci ori, după ce a jucat cu Dinamo, CSU Craiova, CFR Cluj, Steaua şi Gaz Metan Mediaş.
Cu o „zestre” de numai 5 puncte, giurgiuvenii se clasează pe un ruşinos loc 12 în ierarhia primului eşalon. Doar două echipe stau mai prost, ASA Târgu-Mureş şi Poli Timişoara, în condiţiile în care ambele au plecat la drum cu depunctări serioase, de -6, respectiv -14 puncte. Ce s-a întâmplat totuşi cu Astra? „Adevărul” a analizat situaţia echipei lui Ioan Niculae şi vă prezintă concluziile.
1. Absenţa lui Marius Şumudică. Luni, cu Gaz Metan, tehnicianul s-a aflat la prima partidă pe banca tehnică în acest sezon al Ligii I, după ce i-a expirat suspendarea de două luni primită deoarece ar fi pariat pe mai multe meciuri din campionatul intern, în stagiunea precedentă. Absenţa vulcanicului „Şumi-gol” de la antrenamente şi de la meciuri a contat enorm, tehnicianul de 45 de ani fiind un foarte bun motivator. „Nu mai avem zvâc, nu câştigăm duelurile. Suntem departe de tot ce am făcut sezonul trecut. E o criză la Astra şi nu ştiu când vom ieşi. Nu avem nicio scuză şi trebuie să punem lucrurile la punct. Nu mai putem continua aşa pentru că ne facem de râs. Dacă jucăm aşa, nu luăm niciun punct nici în următoarele meciuri. Suntem jalnici, am jucat execrabil. La ceea ce jucăm suntem o echipă de play-out”, a spus Şumudică, vizibil dezamăgit, după meciul cu nou-promovata Gaz Metan.
2. Situaţia financiară precară a clubului. Este arhicunoscut faptul că Astra nu se scaldă în bani. Nici măcar câştigarea titlului şi eliberarea condiţionată a patronului Ioan Niculae n-au rezolvat situaţia. Jucătorii au fost la un pas de grevă, în cantonamentul din Slovenia, ei reclamând la vremea respectivă chiar şi neplata unor prime de joc din urmă cu două sezoane. Calificarea nesperată în grupele Ligii Europa, după o dublă manşă de vis cu West Ham United (1-1 şi 1-0) a mai echilibrat însă balanţa, astfel că Astra l-a putut păstra pe Denis Alibec.
3. S-au pierdut câteva piese grele. Valerică Găman a ales să semneze cu gruparea turcă Karabükspor, din Süper Lig, iar Pedro Queirós s-a transferat la Chaves, în prima ligă portugheză, plecări care n-au fost încă acoperite. De asemenea, din cauza situaţiei financiare precare, şefii Astrei au fost nevoiţi să se despartă de alţi doi titulari, Fernando Boldrin şi William de Amorim, vânduţi chiar rivalei Steaua Bucureşti în schimbul unui milion de euro.
4. A mai trecut un an peste veterani. Mulţi dintre jucătorii de bază ai Astrei sunt trecuţi bine de prima tinereţe şi nu mai fac faţă unui program cu meciuri din trei în trei zile: Geraldo Alves (36 de ani), Filipe Teixeira (36 de ani), Florin Lovin (34 de ani), Daniel Niculae (33 de ani), Cristian Oros (32 de ani) sau Cristian Săpunaru (32 de ani).
5. Campanie de achiziţii slabă. Cu excepţia aducerii lui Cristian Săpunaru şi a rezolvării împrumutului lui Constantin Budescu până în iarnă, Astra n-a contat absolut deloc în materie de achiziţii, iar acest lucru se vede.
Alte campioane din provincie în sezonul imediat următor câştigării titlului
Universitatea Craiova – locul 4 (sezon 1991-1992)
CFR Cluj – locul 4 (sezon 2008-2009)
Unirea Urziceni – locul 2 (sezon 2009-2010)
CFR Cluj – locul 10 (sezon 2010-2011)
Oţelul Galaţi – locul 6 (sezon 2011-2012)
CFR Cluj – locul 9 (sezon 2012-2013)