Există viaţă şi după David Beckham?Campionatul Americii de Nord începe fără cea mai mare vedetă din istoria lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
beckham

Major League Soccer, campionatul de fotbal al Americii de Nord, începe în această noapte fără cel mai important nume care a evoluat dincolo de Ocean.

Pe un continent şi într-o ţară în care fotbalul american, baseballul, hocheiul şi baschetul îşi împart supremaţia la nivelul sporturilor de echipă, bătrânul soccer e într-o continuă expansiune. Americanilor le place şi fotbalul european şi tocmai de aceea investesc  într-un fenomen care altădată părea doar un moft de imagine. Noua ediţie a MLS va fi însă mai săracă, deoarece David Beckham, cel mai important fotbalist care a evoluat în această competiţie, a decis să părăsească America şi să revină în Europa, transferându-se la Paris Saint Germain.
În decembrie 2006 când Los Angeles Galaxy a anunţat că a obţinut semnătura fotbalistul de la Real Madrid, clubul din California a primit într-o singură zi o cerere de 250.000 de tricouri cu numele englezului. Beckham a însemnat mult pentru fotbalul din America, mai mult decât au însemnat Pele, Neeskens ori Beckenbauer, şi ei fotbalişti peste Ocean, la New York Cosmos, în anii 1970-1980. Aceştia fuseseră aduşi pentru popularizarea soccerului în Lumea Nouă, Beckham a fost luat pentru a convinge formaţiile din America că pot să câştige bani.

Patronii sunt acţionari la Ligă
Sistemul legislativ şi financiar al noului MLS, înfiinţat în 1993, e diferit de cel european. Vechiul campionat nord-american a fost desfiinţat în 1985, considerat o afacere nereuşită. Fotbalul a revenit cu un an înainte de Campionatul Mondial din 1994, ca o condiţie necesară organizării acestei competiţii. Pentru a evita falimentul s-a decis ca toate echipele să aparţină Ligii, iar proprietarii acestora să fie acţionari la aceasta. S-a impus un plafon salarial, (2,3 milioane de euro pentru întreaga echipă, bani plătiţi de Ligă) mult sub cel de pe Bătrânul Continent, iar transferurile se efectuau cu acceptul forului de conducere pe o sumă stabilită de acesta. Totul e controlat de conducerea MLS. După primii zece ani, deficitul financiar al campionatului a fost de peste 350 de milioane de dolari, aşa că s-au luat noi măsuri. S-a dezvoltat infrastructura, prin construirea unor baze dedicate exclusiv fotbalului, s-au semnat contracte cu televiziuni, echipele au primit dreptul de a evolua cu sponsori pe partea din faţă a tricoului şi au început să joace pe stadioane mai mici pentru a le umple. Capacitatea medie a stadioanelor din MLS este de 20.000 de locuri. Americanii au început să facă din fotbal o afacere, iar în 2010 majoritatea cluburilor au raportat profit.

Excepţie pentru starul englez 
Venirea lui Beckham a creeat şi o “gaură” în sistem. S-a introdus un amendament în regulamentul de sponsorizare prin care fiecare echipă poate avea 2-3 fotbalişti de la fiecare echipă să poată avea salarii mai mari. Liga sponsoriza cu maximum 335.000 de dolari contractul acestuia, iar restul acopereau patronatul. Aşa l-au convins cei de la Galaxy pe Beckham să vină la Los Angeles, cu un salariu anual de 50 de milioane de dolari.  La scurt timp însă după ce englezul a ajuns în America, companiile care sprijineau echipa acestuia şi-au extins masiv afacerile în special în China, de unde s-au întors mare parte din banii cheltuiţi la fotbal. Cu alte cuvinte, asocierea cu unul dintre cei mai populari fotbalişti ai planetei n-a fost deloc o mişcare rea.


Henry, cea mai tare vedetă
După plecarea fotbalistului englez, cei de la Galaxy au încercat să aducă un alt nume mare, Drogba, Lampard ori Eto o, dar momentan nu au reuşit. În aceste condiţii, cel mai strălucitor nume din campionatul nord-american este cel al francezului Thiery Henry, campion mondial şi european cu Franţa, care din 2010 joacă la New York Red Bulls. MLS aliniază la start 19 echipe, împărţite în două confederaţii, evident pentru a se evita deplasările foarte lungi. Linia imaginară care desparte Estul de Vest este cea care taie Texasul în două şi face ca acest stat să aibă o echipă în Est, Dynamo Houston, şi una în Vest, FC Dallas. Echipele din aceeaşi confederaţie joacă de trei ori între ele şi o singură dată cu cele din cealaltă confederaţie. Din 2007 americanii i-au primit în MLS şi pe canadieni, care acum au trei echipe în această competiţie. La sfârşitul sezonului regulat, care ţine din martie până în octombrie, se joacă sferturi de finală, semifinale şi finala. Campioana en-titre este LA Galaxy, care are 4 titluri în palmares, la fel ca şi DC United din Washinghton, cele două fiind cele mai galonate cluburi din MLS.

Micuţa Ligă 1 de peste Ocean

La startul noii ediţii MLS se vor afla şi câţiva fotbalişti care au jucat în România. Julio Cesar (ex-Dinamo) este la Toronto, Juan Toja (ex-Steaua) la New England Revolution, David Lopes (ex- Universitatea Craiova) la LA Galaxy, iar Glauber (ex-Rapid) la Columbus Crew.

Am avut un fotbalist
Alexandru Zotincă (36 de ani) este singurul fotbalist roman care a evoluat în MLS. Fost la Inter Sibiu şi Steaua, Zotincă a emigrat în America cu Loteria Vizelor, iar între 2003 şi 2008 a activat la Kansas City. Apoi s-a transferat la Chivas, unde  amai jucat doi ani. În total el a strâns 116 meciuri în MLS, cele mai multe ca fundaş dreapta. În 2008 Zotincă a fost eliminat în derbyul oraşului Los Angeles, dintre Chivas şi Galaxy, pentru că s-a luat la bătaie cu Beckham. 
Avem un arbitru
România este reprezentată acum în MLS prin arbitrul Silviu Petrescu, fiul fostului arbitru din Braşov, Radu Petrescu. Acesta locuieşte la Toronto şi lucrează ca taximetrist, dar n-a abandonat arbitrajul, iar acum este cotat ca fiind cel mai bun arbitru al campionatului. Silviu Petrescu a condus ultima finală din MLS, cea dintre Galaxy şi Dynamo Houston, câştigată de prima cu 1-0.

Conferinţa de Est

Red Bull New York
New England Revolution
Columbus Crew
Chicago Fire
DC United
Montreal Impact
FC Toronto
Dynamo Houston
Philadelphia Union
Sporting Kansas City

Conferinţa de Vest

Los Angeles Galaxy
CD Chivas
FC Dallas
Colorado Rapids
Portland Timbers
Real Salt lake
San Jose Earthquakes
Seattle Sounders
Vancouver Whitecaps

Străini cu nume în MLS

Thierry Henry  New York Red Bulls/ Franţa 36 ani
Juninho Pernambucano   New York Red Bulls/ Brazilia 38 ani
Tim Cahill  New York Red Bulls/ Australia 33 ani
Alessandro Nesta Montreal Impact/ Italia  37 ani
Marco Di Vaio  Montreal Impact/ Italia  37 ani
Torsten Frings FC Toronto/ Germania 36 ani
Danny Koevermans FC Toronto /Olanda 34 ani
Robbie Keane  LA Galaxy /Irlanda 32 ani
Carlo Cudicini   LA Galaxy / Italia  39 ani
Mikael Silvestre  Portland Timbers/ Franţa 35 ani

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite