Elisabeta Lipă: „În sportul românesc, lucrurile merg din inerţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o singură medalie câştigată în acest an la Campionatele Mondiale, România mai are doar două cartuşe de tras, la canotaj şi gimnastică.

2017 a fost până acum un an modest pentru sportul românesc în ceea ce priveşte participarea la Campionatele Mondiale. Dintre sporturile olimpice, doar Alina Vuc, la lupte libere, a luat o medalie de bronz, în rest au fost eşecuri pe linie la scrimă, kaiac-canoe, atletism, înot, haltere sau tir, iar la box nici măcar nu ne-am prezentat cu vreun pugilist. Urmează pentru România încă două competiţii de anvergură, Mondialele de canotaj (24 septembrie – 1 octombrie, Sarasota-Bradenton, SUA) şi cele de gimnastică (2-8 octombrie, Montreal, Canada), exact sporturile care au adus cele mai multe medalii României în istoria Jocurilor Olimpice. 

Elisabeta Lipă, preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, crede că sportul românesc, în general, nu se îndreaptă în direcţia bună. „Numărul sportivilor e tot mai mic şi ne lipsesc încă multe. De exemplu, noi nu mai avem medici. Lumea cred că ştie deja că rezultate nu se mai obţin doar cu un sportiv şi un antrenor, e nevoie de mult mai mult, în  spatele fiecărei performanţe e o armată de oameni. Nu mai vorbesc de condiţiile de pregătire şi de recuperare. Noi, la Mondialele de canotaj, facem recuperarea cu vitamine şi cu maseurii, alte state au trecut de mult la tehnologii avansate de recuperare. Am impresia că sportul românesc merge din inerţie şi se vede că e din ce în ce mai greu să obţinem niste rezultate bune“.

Lotul Samurai, iniţiativa preşedintelui COSR Mihai Covaliu, care presupune includerea într-un program special a sportivilor cu şanse la medalii la Tokyo, e o mare necunoscută pentru Lipă: „Cu noi, la canotaj, nu s-a discutat nimic. Nu ştiu ce condiţii trebuie să îndeplinească un sportiv pentru a face parte din acest lot sau ce va presupune“. Elisabeta Lipă s-a referit şi la directorul de marketing al COSR, Lorand Balint, care într-un e-mail adresat unui sponsor a transmis ideea că la JO de la Tokyo nu se vor câştiga mai mult de trei medalii. „Eu nu-l cunosc pe acest om, dar e regretabil că are o astfel de gândire. Cred că n-a făcut sport în viaţa lui“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite