Drama sfîşietoare prin care a trecut o vedetă a naţionalei Poloniei: tatăl i-a ucis mama chiar sub privirile lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jakub Błaszczykowski jubilează după ce a bătut un penalty în poarta Moldovei

Cel mai selecţionat jucător din lotul Poloniei este Jakub Błaszczykowski (87 de prezenţe), în timp ce Robert Lewandowski (40 de goluri în 84 de meciuri) este golgeterul viitoarei noastre adversare.

Jakub Błaszczykowski (30 de ani) a făcut istorie în tricoul Borussie Dortmund, îmbrăcând tricoul echipei galben - negre din 2007 şi până în 2015. Acum el joacă tot în Bundesliga, la Wfl Wolfsburg, după ce sezonul trecut a evoluat pentru Fiorentina.
Până să ajungă unul dintre cei mai iubiţi jucători polonezi, cel poreclit Kuba a trăcut printr-un moment extreme de dificil, pe vremea când avea doar 10 de ani. Jakub a asistat la o scenă groaznică, fiind de faţă atunci când tatăl i-a ucis mama. Rămaşi fără mamă şi cu tatăl trimis la închisoare timp de 15 ani, Jakub şi fratele său au fost încredinţaţi unei bunici.
Błaszczykowski, care juca în acea perioadă la o echipă de copii, n-a fost bun de nimic vreme de două luni, dar a revenit pe terenul de fotbal la insistenţele unui unchi, Jerzy Breczek, fost căpitan al naţionalei Poloniei. Nici Blaszczykwski, nici fratele său Dawid nu au mai ţinut legătura cu tatăl criminal. Kuba nu şi-a uitat însă mama şi îi dedică fiecare gol pe care-l marchează, ridicand mâinile spre cer. El este un catolic devotat, care citeşte zilnic din Biblie şi se roagă foarte des, participând la proiectul “Nu mi-e ruţine de Isus!”
A fost antrenat de Dan Petrescu
Emilian Dolha, fost portar la Rapid, a jucat cu Jakub la Wisla Cracovia, ambii fiind antrenaţi de Dan Petrescu. "Deşi avea doar 19 ani, puteai să-i identifici calităţile chiar dacă nu erai mare specialist în fotbal. În plus, se vedeau calităţile lui umane. Generozitate, respect, modestie, ambiţie. Dau un simplu exemplu: la antrenamente, eu luam sacii cu mingi şi îi căram pe teren şi înapoi în vestiar. Deşi era moda ca străinii să nu care sacii,  eu o făceam. Kuba venea însă de fiecare dată la mine şi-mi lua un sac, a povestit Emilian Dolha pentru prosport.ro. Peste ani, Jakub Błaszczykowski  a găsit puterea să încurajeze un coleg a cărui mamă murise. "Jucasem la Salonic, cu Iraklis, şi colegului meu, portarul Pavelek, îi murise mama. Îl anunţaseră chiar atunci, în aeroport. că-i murise mama. Stăteam în avion unul lângă celălalt şi Kuba a venit lângă noi. Vorbeau în poloneză dar am înţeles, printre cuvinte, ce spunea. Îi zicea că şi lui i-a murit mama, dar într-un mod tragic, şi a încercat să treacă peste. A reuşit prin sport şi prin fotbal. Vorbea rar când i se adresa lui Pavelek şi privirea i se înceţoşa. Cam atât, în rest, era un subiect tabu", a mai spus Dolha.

De zece ani la naţională
Błaszczykowski a împlinit acul acesta 10 ani de când joacă la echipa naţională. A debutat când avea 20 de ani, într-un amical cu Arabia saudită şi de atunci a jucat 87 de partide pentru Polonia, marcând şi 18 goluri. Kuba a fost jucătorul anului în Polonia în 2008 şi 2010 şi căpitanul echipei la Euro 2012. La Euro 2016 a fost titular în toate partidele şi a transformat penaltyul decisiv în optimi contra Elveţiei, care a dus naţionala ţării sale în sferturile de finală.

Błaszczykowski este dorit insistent de Jurgen Klopp, la Liverpool

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite