Dopajul în 2013: şoc pentru atletismul mondial, după depistarea pozitivă a lui Tyson Gay şi Asafa Powell

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asafa Powell a fost cel mai bun sprinter din lume înainte de ieşirea la rampă a lui Usain Bolt
Asafa Powell a fost cel mai bun sprinter din lume înainte de ieşirea la rampă a lui Usain Bolt

Sprintul mondial a fost afectat în 2013 de cazurile de dopaj ale americanului Tyson Gay şi jamaicanului Asafa Powell, ocupanţii locurilor doi şi patru în topul celor mai rapizi atleţi din istorie pe distanţa de 100 de metri, se arată într-o retrospectivă.

Sprintul jamaican, care a acaparat foarte multe titluri în ultimii ani, nu a mai avut niciodată o imagine atât de negativă, deoarece, în afară de Powell, au fost depistaţi pozitiv încă patru jamaicani.

În ciclism, 2013 a fost anul dezvăluirilor publice ale lui Lance Armstrong, Jan Ullrich, câştigătorul Turului Franţei în 1997, şi Stuart O'Grady, co-recordman de participări în Marea Buclă.

Ianuarie

18 ianuarie - Ciclism: "Da, m-am dopat" i-a răspuns Lance Armstrong celebrei Oprah Winfrey. Texanul a mărturisit pentru prima dată în public că a folosit produse dopante, în special pentru a câştiga cele şapte titluri în Turul Franţei. "Dopajul era o parte din ciclism. Cocktailul meu era compus din EPO, transfuzii şi testosteron", a explicat el, menţionând că a folosit şi hormoni de creştere şi cortizon.

30 ianuarie - Ciclism: Luxemburghezul Frank Schleck (32 de ani) a fost suspendat un an pentru că a fost depistat pozitiv cu un diuretic, în etapa a XIII-a a ediţiei din 2012 a Turului Franţei. Agenţia Antidoping din Luxemburg a invocat faptul că sportivul ar fi ingerat suplimente alimentare contaminate.

31 ianuarie - Ciclism: Danezul Michael Rasmussen, nevoit să părăsească Turul Franţei 2007, după ce a minţit în privinţa locurilor în care s-a pregătit, pentru a scăpa de controalele antidoping, a recunoscut că s-a dopat în perioada 1998-2010. La 38 de ani, Rasmussen, suspendat în perioada 2007-2009, şi-a încheiat cariera.

Martie

8 martie - Atletism: Şase noi cazuri de dopaj au fost descoperite după o nouă analiză a eşantioanelor de la Campionatele Mondiale din 2005. Sportivii în cauză sunt belarusul Andrei Mihnevici, locul 10 la aruncarea greutăţii, compatrioţii săi Ivan Tihon (primul la aruncarea ciocanului) şi Vadim Deviatovski (locul 2 la aruncarea ciocanului), atleta rusă Tatiana Kotova (locul 2 la săritura în lungime), belarusa Nadzeia Astapciuk şi atleta rusă Olga Kuzenkova, locul 1 la aruncarea ciocanului. Kuzenkova, campioană olimpică în 2004, s-a retras din activitate în 2007. Tihon, de asemenea campion mondial, în 2003 şi 2007, şi Deviatovski, au mai fost depistaţi pozitiv, la Jocurile Olimpice din 2008, fiind nevoiţi să înapoieze medaliile de bronz şi argint, pe care le-au recuperat apoi datorită unui viciu de procedură. Mihnevici, campion mondial în 2003, a obţinut mai multe medalii ulterior. Ostapciuk, medaliată cu aur la JO de la Londra, a fost descalificată la sfârşitul anului 2012, fiind depistată pozitiv cu un anabolizant.

14 martie - Nataţie: Sportiva rusă Ksenia Moskvina, 24 de ani, deţinătoare a recordului european în proba de 100 metri spate în bazin scurt (56.36), a fost suspendată şase ani pentru nerespectarea codului antidoping. Ea a mai fost suspendată timp de un an, din data de 26 noiembrie 2012, din acelaşi motiv.

18 martie - Ciclism: Rolf Soerensen, 47 de ani, câştigător al cursei Liege-Bastogne-Liege în 1993 şi al Turului Flandrei în 1997, a recunoscut că s-a dopat cu EPO pe parcursul carierei.

Aprilie

2 aprilie - Atletism: Olga Kuzenkova, medaliată cu aur la aruncarea ciocanului, la Jocurile Olimpice din 2004, a fost suspendată doi ani pentru dopaj. Eşantioanele furnizate de Kuzenkova la Campionatele Mondiale din 2005, unde s-a impus, conţineau substanţe interzise. Rezultatele sale din perioada 12 august 2005 - 11 august 2007, între care şi titlul mondial, au fost anulate.

18 aprilie - Atletism: Americanul Shawn Crawford, în vârstă de 35 de ani, campion olimpic în proba de 200 de metri în 2004, a fost suspendat doi ani de Agenţia Americană Antidoping, pentru că a încălcat regulile privind anunţarea locului în care se află în scopul efectuării eventualelor controale antidoping.

23 aprilie - Atletism: Italianul Alex Schwazer, 28 de ani, campion olimpic la 50 kilometri marş în 2008 şi depistat pozitiv cu EPO la 30 iulie 2012, a fost suspendat trei ani şi jumătate.

30 aprilie - Atletism: Sportiva rusă Daria Pişhalnikova, în vârstă de 27 de ani, medaliată cu argint la JO de la Londra, a fost suspendată zece ani, după ce a fost depistată pozitiv pentru a doua oară.

Mai

3 mai - Atletism: Sportiva turcă Asli Cakir Alptekin, campioană olimpică la 1.500 de metri, a fost găsită vinovată de dopaj în baza anomaliilor din paşaportul său biologic şi suspendată provizoriu.

24 mai - Ciclism: Danilo Di Luca a fost depistat pozitiv cu EPO, înainte de startul Turului Italiei. Di Luca, în vârstă de 37 de ani, câştigător al Giro în 2007, a mai fost găsit dopat cu EPO în 2009, tot în Turul Italiei. Iniţial suspendat provizoriu, el a primit interdicţie pe viaţă în data de 5 decembrie.

28 mai - Gimnastică: Sportiva uzbecă Luiza Galiulina, 20 de ani, privată de participarea la JO de la Londra după ce a fost depistată pozitiv cu un diuretic, a fost suspendată doi ani, sancţiune prelungită faţă de cea de şase luni pronunţată iniţial de Federaţia Internaţională de Gimnastică.

Iunie

3 iunie - Ciclism: Italianul Mauro Santambrogio, 28 de ani, a fost depistat pozitiv cu EPO în Turul Italiei, unde s-a clasat pe locul 9, şi a fost suspendat provizoriu.

13 iunie - Atletism: Sportiva jamaicană Dominique Blake, rezervă în ştafeta de 4x400 metri la Jocurile Olimpice de la Londra, a fost suspendată şase ani după ce a fost depistată pozitiv cu metilhexanamină.

15 iunie - Atletism: Veronica Campbell-Brown (Jamaica), 31 de ani, a fost depistată pozitiv cu un diuretic interzis. Campioana mondială în proba de 200 de metri nu a mai participat la CM din 2013. Dubla campioană olimpică la 200 m (2004, 2008) a fost suspendată provizoriu, iar în octombrie a primit doar un avertisment din partea federaţiei jamaicane.

22 iunie - Ciclism: După ani de negare, Jan Ullrich, singurul câştigător german al Turului Franţei (1997), a recunoscut că s-a dopat cu ajutorul medicului spaniol Eufemiano Fuentes. El a menţionat însă că a folosit doar propriul său sânge.

24 iunie - Ciclism: Laurent Jalabert a folosit EPO la Turul Franţei 1998, cel al scandalului Festina, când concura pentru echipa ONCE, a dezvăluit cotidianul L'Equipe, citând rezultatele unor teste retroactive ce datează din 2004. Dezvăluirile l-au determinat pe Jalabert (44 de ani) să renunţe la calitatea de consultant TV-Radio pentru Turul Franţei.

Iulie

14 iulie - Atletism: Şoc în lumea atletismului, după anunţul privind depistarea pozitivă a americanului Tyson Gay şi jamaicanului Asafa Powell, ocupanţii locurilor doi (Gay - 9.69) şi patru (Powell - 9.72) în topul celor mai rapizi atleţi din istorie pe distanţa de 100 de metri. Gay a fost depistat pozitiv în afara competiţiei, în luna mai, iar Powell a fost găsit dopat cu un stimulent, la selecţiile jamaicane pentru Campionatele Mondiale. Powell face parte dintr-un grup de cinci jamaicani depistaţi pozitiv, printre aceştia numărându-se şi Sherone Simpson, vicecampioană olimpică la 100 de metri, în 2008.

23 iulie - Ciclism: Australianul Stuart O'Grady, 39 de ani, a mărturisit că a folosit EPO înainte de ediţia din 1998 a Turului Franţei, la care a câştigat o etapă şi a purtat tricoul galben trei zile. O'Grady, care a obţinut patru medalii olimpice pe pistă în perioada 1992-2004, a participat la 17 ediţii ale Turului Franţei, un record.

24 iulie - Ciclism: O comisie de anchetă a Senatului francez a publicat lista rutierilor care au recurs la EPO în Turul Franţei, în 1998 şi 1999. Printre ei se numără Marco Pantani, autorul dublei Turul Italiei - Turul Franţei în 1998, Jan Ullrich, câştigătorul Turului Franţei în 1997, Laurent Jalabert, campion mondial la contratimp în 1997 şi câştigtorul Turului Spaniei în 1995, Abraham Olano, campion mondial pe şosea în 1995, Erik Zabel, de şase ori deţinător al tricoului verde în Turul Franţei, Mario Cipollini, campion mondial pe şosea în 2002, recordman de victorii de etapă în Turul Italiei (42), Andrea Tafi, câştigătorul cursei Paris-Roubaix în 1999, şi Jacky Durand, ultimul francez câştigător al Turului Flandrei (1992).

25 iulie - Tenis: Sârbul Viktor Troicki, locul 53 mondial, a fost suspendat 18 luni. La 15 aprilie, tenismanul în vârstă de 27 de ani a refuzat să se supună unui control sangvin la turneul de la Monte Carlo, după ce a furnizat un eşantion de urină. TAS i-a redus suspendarea la un an, considerând că greşeala sportivului "nu a fost semnificativă.

August

5 august - Atletism: Federaţia turcă a suspendat pentru doi ani 31 de atleţi, pentru că au folosit produse dopante. Printre ei se numără şi Eşref Apak, medaliat cu argint la aruncarea ciocanului, la Jocurile Olimpice de la Atena (2004).

5 august - Base-ball: Vedeta echipei New York Yankees, Alex Rodriguez, 38 de ani, şi alţi 12 jucători din Liga nord-americană (MLB) au fost suspendaţi pentru dopaj. Rodriguez a fost suspendat 211 meciuri, iar ceilalţi 12 jucători 50 de meciuri, pentru legăturile cu o clinică din Florida suspectată că ar fi la baza unei reţele de trafic de produse dopante. Rodriguez a recunoscut în 2009 că a folosit steroizi în perioada 2001-2003, când juca la Texas Rangers.

Atletism: Nevin Yanit, dublă campioană europeană la 100 metri garduri (2010, 2012), a fost suspendată doi ani de federaţia turcă, după ce a fost depistată pozitiv la reuniunea de la Dusseldorf, în februarie 2013.

Septembrie

16 septembrie - Tenis: Marin Cilici, 24 de ani, a fost suspendat nouă luni de federaţia internaţională, după ce a fost depistat pozitiv cu stimulenţi la turneul de la Munchen, în data de 1 mai. Croatul, care era atunci numărul 24 mondial, a ingerat "fără să ştie niketamidă, atunci când a luat o tabletă de Coramină-glucoză". Suspendarea sa a fost redusă la patru luni.

17 septembrie - Atletism: Sprintera bulgară Tezdzhan Naimova, 26 de ani, a fost suspendată pe viaţă şi a fost nevoită să returneze medalia de aur obţinută în martie la Campionatele Europene în sală, în proba de 60 de metri, după ce a fost depistată pozitiv cu un steroid anabolizant la ediţia respectivă a CE. Ea a mai fost suspendată, pentru doi ani (2008-2010), după ce a schimbat eşantioanele la un control de urină.

18 septembrie - Atletism: Tatiana Kotova (săritura în lungime) şi Kirikk Ironnikov (aruncarea ciocanului), ambii din Rusia, au fost suspendaţi doi ani pentru dopaj. Kotova, 36 de ani, locul 3 la JO-2000 şi la JO-2004, a fost suspendată provizoriu în februarie, ca urmare a unui control antidoping cu rezultat pozitiv datând de la CM din 2005.

20 septembrie - Atletism: Şapte atleţi au fost depistaţi pozitiv la Campionatele Mondiale de la Moscova. Dintre ei doar ucraineanul Roman Avramenko a concurat într-o finală (locul 5 la aruncarea suliţei).

Octombrie

4 octombrie - Atletism: Agenţia Americană Antidoping (USADA) a anunţat că americanca Jillian Camarena-Williams, medaliată cu bronz la aruncarea greutăţii, la Campionatele Mondiale din 2011, a fost suspendată şase luni pentru dopaj. Sportiva a fost depistată pozitiv, la 1 iulie, cu clomiphene, o "substanţă specifică", sportiva susţinând că a ingerat substanţa când a luat un medicament.

22 octombrie - Rugby: Cinci jucători din liga profesionistă engleză de rugby Premiership au fost depistaţi pozitiv cu droguri recreaţionale, în urma unor controale efectuate în sezonul 2012/2013.

Noiembrie

11 noiembrie - Tenis: Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat că jucătoarea spaniolă Nuria Llagostera Vives a fost suspendată doi ani pentru încălcarea regulamentului antidoping. Llagostera Vives a fost depistată pozitiv în urma unui control efectuat în timpul turneului de la Stanford.

Decembrie

5 decembrie - Ciclism: Italianul Danilo Di Luca, depistat pozitiv în luna mai, a fost suspendat pe viaţă, de către o instanţă a Comitetului Olimpic Italian

13 decembrie - Fotbal: Fundaşul formaţiei Sassuolo, Francesco Acerbi, a fost suspendat provizoriu, după ce a fost depistat pozitiv cu un produs folosit pentru a-şi trata o tumoare la testicule. Jucătorul a fost depistat pozitiv cu gonadotrofină corionică (hCG) la meciul Cagliari-Sassuolo, scor 2-2, din 1 decembrie.

14 decembrie - Lupte: Iranianul Amir Aziz Ali Akbari a fost suspendat pe viaţă, după ce a fost depistat pozitiv cu steroizi anabolizanţi la Campionatele Mondiale de la Budapesta, din luna septembrie, unde a câştigat medalia de aur la categoria -120 kg.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite