Domnului Prunea, cu respect

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Prunea, zis şi „Eroul de la Cardiff”  FOTO Adevărul
Florin Prunea, zis şi „Eroul de la Cardiff”  FOTO Adevărul

Domnule Florin Prunea, mă număr printre admiratorii dumneavoastră încă de pe vremea când aţi fost pilonul ultimei performanţe post-revoluţionare a Universităţii Craiova: Cupa şi campionatul în sezonul 1990-1991.

Mai târziu, când am început să cochetez cu jurnalismul, titlul propus de mine într-o şedinţă de sumar din noiembrie 1993 a fost aşezat cu verzale pe prima pagină a celui mai citit ziar al perioadei: „22 de milioane de inimi conectate la electrocardiograful de la Cardiff”. V-am ţinut apoi pumnii, din faţa televizorului, în redacţia transformată într-o tribună la fel de incandescentă ca şi cele de pe „Arms Park”, acolo unde aţi făcut meciul vieţii. (Să ştiţi că, pe vremea aceea, domnule Prunea, în preliminariile Cupei Mondiale din America, ne mai trezeam în redacţie cu domnul Băsescu, seara, după câte un meci al naţionalei, şi dezbăteam cu însufleţire de microbişti destinul tricolorilor, cu 11 ani înainte ca politicianul să se califice de două ori consecutiv la Cotroceni).

image

Gazeta Sporturilor a relatat incidentul de la emisiunea difuzată de sport.ro

Cu sau fără mustaţă

Înaintea Mondialului din SUA, am publicat, în acelaşi ziar, povestea dumneavoastră, de la copilul nevoit de multe ori să se descurce singur, întrucât părinţii lucrau la Ambasada României dintr-o ţară africană, până la adolescentul rebel care se lupta pentru titularizare cu Bogdan Stelea.

Apoi, domnule Prunea, v-am aplaudat de la masa presei, pe „Rose Bowl”, când aţi răpus America la ea acasă şi aţi mutat revelionul românilor din decembrie în iunie, la Universitate. Aceiaşi români ingraţi, jurnalişti sau microbişti, cu mustaţă sau fără, care v-au rămas datori, dumneavoastră sau domnului Gică Hagi, cu soclurile pe care ar fi trebuit ridicate statuile din bronz. Măcar bronz, deşi dumneavoastră şi coechipierii aceia speciali alcătuiaţi Generaţia de Aur. Să nu puneţi la suflet ce a spus mai demult obrăznicătura de Cristi Chivu, care se întreba ce a câştigat Generaţia de Aur şi vă acuza că stăteaţi, toţi, cu fundul în poartă! Ce-i drept, el a câştigat Liga Campionilor, în formatul cel mai ingrat al competiţiei, nu ca pe vremea domnului Emeric Ienei, când competiţia avea mai puţine tururi decât „Vocea României”, dar Chivu era, probabil, tracasat de jurnalişti când a spus acea grozăvie.

Nu uit nici că m-aţi salvat de furia lui „Pluto” Brătianu, înaintea unui meci dintre Trabzonspor şi Dinamo, într-o cupă europeană, când avusesem proasta inspiraţie să reproduc, în ziar, un îndemn al tribunei către antrenor, la o partidă de campionat: “Nea Nelule, dă-ni-l nouă pe Brătianu, îl luăm acasă, că avem nevoie de antenă pentru televizor!”

Dezvăluirile care l-au dat jos pe Ilie Năstase

Prin urmare, domnule Prunea, când v-am auzit vineri noapte, la televizor, întrebând cine e Marius Chican, moderatorul emisiunii de la sport.ro, mă grăbesc să vă lămuresc, pentru că îl cunosc bine pe jurnalistul care v-a enervat atât de rău în direct. Poate că Marius a fost prea sever cu Bogdan Lobonţ, despre care a spus că ar fi cazul să se pensioneze după meciul de la Atena. Dar, domnule Prunea, la 24 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, dreptul la opinie e, să ştiţi, inalienabil, oricât ne-ar irita una ca asta.

image

Marius Chican lucrează la sport.ro de 5 ani. Înainte a fost „legitimat” la Mediafax şi la „Evenimentul zilei”

Revenind la Chican, am avut privilegiul să-i fiu coleg vreme de cinci ani şi vă asigur că e un jurnalist redutabil. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi-i pe domnii Ilie Năstase şi Ion Ţiriac. În 2008, Marius a publicat, în „Evenimentul zilei”, un serial cu dezvăluiri legate de cheltuielile nejustificat de mari ale Federaţiei Române de Tenis pentru organizarea partidei de Cupa Davis cu Franţa, găzduită la Sibiu. Jurnalistul a scris că deconturile oficialilor au fost umflate, scoţându-i din minţi pe cei doi grei ai tenisului românesc. Năstase şi Ţiriac au reacţionat violent: ameninţări şi aluzii la prietenia cu Michael Ringier, proprietarul trustului din care făcea parte ziarul la vremea respectivă. Ilie Năstase a confirmat ulterior, la o emisiune moderată de Robert Turcescu, că i-a transmis jurnalistului Marius Chican o ameninţare cu moartea. Supărat din cauza discuţiilor purtate cu soţia sa, Amalia, pe marginea dezvăluirilor din EVZ, Ilie Năstase a răbufnit:

„Dacă voi încercaţi să-mi distrugeţi familia, pe care am clădit-o cu greu, vă omor pe toţi!”.

Să mai ştiţi, domnule Prunea, că în urma anchetei publicate de fostul meu coleg, Ilie Năstase a demisionat din funcţia de şef al federaţiei de tenis. Ştiţi câţi jurnalişti au reuşit să schimbe, cu anchetele lor, în România, miniştri, directori de agenţii sau şefi de federaţii? Îi putem număra pe degetele de la mâini, credeţi-mă.

Cu speranţa că v-am răspuns la întrebarea “Cine e Marius Chican?”, vă salut, domnule Prunea, cu respectul cuvenit Generaţiei de Aur.

P.S. În ceea ce-l priveşte pe Claudiu Vaişcovici, cred că, de asemenea, aţi fost nedrept. Dacă ar avea acum 30 de ani, şi nu 50, Cleo ar face pereche cu Marica în atacul echipei naţionale. Şi daţi-mi voie, domnule Prunea, în final, să-i salut cu drag şi pe Cleo, şi pe alţi fotbalişti minunaţi care n-au fost în Generaţia de Aur.

Articol publicat pe alinpaicu.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite