De ce ar trebui să se desfiinţeze fotbalul românesc şi de ce statul subvenţionează falimentul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali era la un pas să se înece cu dopul de la şampanie
Gigi Becali era la un pas să se înece cu dopul de la şampanie

Liga 1 s-a terminat într-o fanfaronadă specifică, cu GIgi Becali care căuta, probabil, ranga pentru ca să deschidă şampania fericirii. Liga 1, adică încă un proiect falimentar cofinanţat de statul român cu bani pompaţi din visteria Primăriilor şi a Consiliilor Locale.

Fotbalul românesc este un acronim de la un capăt la altul. O supă alfabet clocită în care plutesc FCSB, ASA, CSMS, CFR, CSU, FCD şi ETC... Din joben, o mână invizibilă a scos-o pe FCSB campioană şi de data asta, învingătoare la puncte intr-un sport al absurdului. Ceea ce este în Liga 1 nu are nicio treabă cu fotbalul din campionatele de-afară. De-aia se şi numeşte "românesc". Improvizaţie românească.

La Iaşi, în timp ce conducătorul echipei gazdă îi dădea UE lu' Steaua, în direct la televiziunea care a pompat bani în mizeria asta de sport, jucătorii Stelei, campionii acestei ediţii, îl purtau pe braţe pe patron, aruncându-l în sus, de fericire, cu un dop de şampanie în gură. Acelaşi patron care la începutul anului făcea "practică" în timpul "facultăţii", grădinărind la Academia lui Gică Hagi. Antrenorul FCSB-ului era pitit într-un colţ, deşi el este cel care a suportat toate umilinţele posibile, fie de la Bourceanu, fie de la patronul eliberat din puşcărie. CSMS a făcut egal cu FCSB iar ASA Târgu Mureş, campioană la pauză, a pierdut cu 1-2 pe teren propriu în faţa Oţelului Galaţi, o echipă prădată şi falimentată de propriul patron arestat la domiciliu. CFR Cluj, echipă care tot returul a stat pe ultimul loc, depunctată, şi-a câştigat dreptatea la TAS şi s-a clasat pe locul 3. FC Botoşani, de pe locul 8, va fi a treia reprezentantă a României în Europa League.

În această mocirlă se bagă şi statul care aruncă bani absolut degeaba în echipe precum Concordia Chiajna, Pandurii Târgu Jiu, FC Voluntari, CSMS Iaşi, ACS Timişoara, CS Universitatea Craiova sau ASA Târgu Mureş, echipă care sezonul acesta s-a bătut la titlu dar care, în vară, ar putea să îşi piardă aproape tot lotul şi la anul să tragă la retrogradare. Bani locali, bani din taxele contribuabililor, bani care, în loc să meargă spre educaţie sau infrastructură, ajung în buzunarele unor manelişti mâncători de seminţe. Fotbalul, un sport ce pe plan intern nici nu mai distrează publicul căci audienţa pe stadioane este în continuă scădere, multe echipe jucând cu tribunele goale. Şi tot statul ajunge să fie furat, pe faţă, de cluburi precum CFR Cluj, Dinamo sau Petrolul care au acumulat datorii uriaşe şi s-au ascuns sub preşul insolvenţei, fentând taxele şi competiţia cu graţie. Vorbim despre acelaşi stat care se asociază în acest fel cu tot felul de puşcăriaşi, de blatişti şi de dubioşi. Statul nu are o problemă cu asta. În schimb, Liga 1 nu mai are de ani buni un sponsor principal. Mediul privat, aşadar, s-a simţit. 

În sezonul viitor, pentru echipele româneşti, competiţiile europene nu vor însemna decât nişte concedii estivale între lunile iunie şi septembrie. Ca fapt divers, cele patru reprezentante ale noastre în Europa vor rămâne fără antrenori din luna iunie.

În Liga 1, în sezonul viitor, campionatul se va comprima şi vor duce o luptă surdă 14 echipe. Cine retrogradează se desfiinţează. Cine câştigă titlul se transformă într-o vacă numai bună de muls a propriului patron care se crede finanţator, dar nu este decât un prăduitor. Performanţă nu se face aşa că orice om normal la cap se întreabă de ce se mai joacă acest sport la noi şi de ce statul aruncă bani cu nemiluita în echipe care n-au nicio şansă de a face performanţă, subvenţionând o parodie obosită: Liga 1. Poate are DNA-ul nişte răspunsuri...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite