De ce e Adrian Mutu un brand? Atacantul "lupilor" a marcat pentru echipa naţională mai mult decât toată Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mutu opel foto fcpetrolul.ro

Revenirea lui Adrian Mutu în campionatul intern este cea mai spectaculoasă mutare petrecută în fotbalul românesc, cel puţin în ultimul deceniu.

Teoretic, Mutu aduce cu el experienţă, valoare şi imagine, iar cifrele carierei sale susţin faptul că Adrian este un brand. Spre exemplu, decarul Petrolului a făcut pentru echipa naţională mai mult decât toată Liga I. Ba chiar dublu. „Briliantul” a înscris 35 de goluri pentru prima reprezentativă, în vreme ce toţi ceilalţi fotbalişti din campionatul intern au marcat împreună 16 goluri. Mai mult decât atât, Mutu a participat la două turnee finale, ambele de Campionat European, în 2000 şi 2008. În acest moment nu mai există în Liga I nici măcar un fotbalist care să fi fost măcar în lotul pentru o asemenea competiţie.
Cel mai scump transfer
Mutu are şi alte recorduri de partea sa. A avut cea mai mare cotă de piaţă dintre toţi fotbaliştii români din toate timpurile: 25 de milioane de euro, în februarie 2008, când era golgheterul Fiorentinei. Comparativ, acum, cel mai bine cotat fotbalist român este Vlad Chiricheş, de la Tottenham, care valorează 11 milioane de euro. Tot Mutu a fost protagonistul celui mai scump transfer realizat în cariera unui jucător român. În 2003, Chelsea a plătit Parmei pentru el 22,5 milioane de euro. De-a lungul carierei sale, Adrian a adus în conturile cluburilor care l-au transferat 48,1 milioane de euro, aceasta fiind suma totală a banilor plătiţi pentru el. Un nou record! Mutu este şi jucătorul cu cele mai multe meciuri şi goluri în Italia, socotită ţara cu unul dintre cele mai puternice campionate ale lumii. Are 254 de meciuri şi 134 de goluri pentru echipele italiene, în toate competiţiile, marcate în 11 ani.


Are şi recorduri negative
Sigur, Mutu are în cariera lui şi destule pate negre, atât la nivel competiţional, cât şi în afara terenului. E singurul fotbalist român sancţionat pentru consumul de cocaină, singurul fotbalist român suspendat de două ori în cariera sa, pentru folosirea substanţelor interzise, singurul fotbalist român obligat de instanţe să plătească despăgubiri de 17 milioane de euro şi singurul fotbalist român de top, care n-a câştigat niciun trofeu în toată cariera lui.
Cu toate acestea, e lesne de înţeles că Mutu reprezintă un brand. A strâns 7.000 de oameni în tribune la prezentarea sa şi încă pe atât la primul antrenament oficial al „lupilor”, iar prezenţa sa la Petrolul a adus un plus uriaş de mediazare acestei echipe. Anul trecut, spre exemplu, din Antalya, unde echipa era în cantonament, rar vedeai o ştire sau o imagine cu Petrolul, acum nu există buletin de ştiri la televizor în care să nu se vorbească de Mutu şi de Petrolul, iar presa scrisă, atât cât a mai rămas din ea, print sau online, se înscrie şi ea în aceeaşi tendinţă.
A ajuns veteranul lotului
Cum resimte Mutu această presiune? Aparent relaxat. Se pregăteşte alături de ceilalţi fotbalişti în Antalya, iar antrenorii săi sunt mulţumiţi de aportul lui. „Mutu a rămas acelaşi jucător care era la echipa naţională. Odată ce înaintezi în vârstă, mai pierzi din forţă şi din viteză, dar calităţile lui i-au rămas. Se pregăteşte foarte bine şi nu are de ce să nu facă faţă cu brio în campionatul intern”, a declarat antrenorul secund Laurenţiu Roşu, fost coleg cu el timp de şapte ani la naţională. Mutu stă în cameră cu Zicu, probabil şi pentru că sunt ultimii doi veniţi la echipă, dar discută cu toată lumea. Şi chiar dacă sună puţin surprinzător pentru un fotbalist cu caracter greu de stăpânit, Mutu este acum veteranul echipei sale, deşi la Petrolul sunt mulţi jucători cu experienţă, precum Pecanha (34 de ani), Geraldo, Bornescu şi Teixeira (33 de ani) ori Hoban (31 de ani).

image

Mutu va debuta mâine la Petrolul, într-un amical contra austriecilor de la Sturm Graz

500 de tricouri cu Mutu a vândut Petrolul în primele două zile de la venirea fotbalistului, preşul unuia fiind de 180 de lei

Marcatori la naţională din Liga I
Jucător  Echipă Goluri la naţională
Tănase Steaua 6
Chipciu Steaua 2
Pintilii Steaua 1
Găman Astra 1
Keşeru Steaua 1
Zicu Petrolul 1
C. Munteanu Dinamo 1
Maftei CFR Cluj 1
Ov. Petre ACS Poli 1
Buga FC Braşov 1

Clasamentul all-time al marcatorilor la naţională
Hagi, Mutu 35 goluri
Bodola 31 goluri
V. Moldovan 25 goluri
Marica 24 goluri
Boloni 23 goluri
Răducioiu, D. Georgescu, Cămătaru, Iordănescu  21 goluri

Clasamentul marcatorilor în activitate
Jucător  Vârstă Echipă Goluri
Mutu 35 Petrolul 35
Marica 27 Getafe 24
M. Niculae 32 Hoverla 15
Torje 24 Espanyol 10
D. Niculae 31 fără echipă 9
Tănase 27 Steaua 6

Stancu 26 Genclerbirligi 6

adrian mutu Infografie Dana Donciu
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite