Cum a ajuns Gerard Pique să influenţeze noul format al Cupei Davis! Schimbări majore la vârful competiţiei din 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerard Pique
Gerard Pique

Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a anunţat azi că intenţionează schimbarea formatului clasic al Cupei Davis în Grupa Mondială.

Conform comunicatului ITF, Bordul Director, în unanimitate, a decis să creeze, începând de anul viitor, World Cup of Tennis Finals. Aceasta va înlocui Grupa Mondială a Cupei Davis, va încheia sezonul de tenis masculin şi se va disputa pe durata unei săptămâni, în noiembrie, atunci când avea loc, tradiţional, finala Cupei Davis. La finalul World Cup of Tennis Finals se va desemna noua câştigătoare a ”Salatierei de Argint”. La această competiţie vor participa 18 echipe, cele 16 care fac parte din Grupa Mondială, plus încă două, care vor fi desemnate.

De-a lungul celor 7 zile, cele 18 formaţii vor fi împărţite în grupe, după care se vor juca sferturi de finală, semifinale şi finală, aceste din urmă faze fiind eliminatorii. Fiecare întâlnire între echipe se va disputa într-o zi, va consta din două meciuri de simplu şi unul de dublu, toate urmând să se dispute după sistemul ”cel mai bun din trei seturi”.

De asemenea, de-a lungul acelei săptămâni va avea loc şi un play-off, care va include cele 8 echipe câştigătoare ale zonelor din Grupa I. Învingătoarele celor 8 meciuri din play-off vor juca în ediţia din anul următor a World Cup of Tennis Finals.

World Cup of Tennis Finals, o afacere de 3 milioarde de dolari

Oficialii ITF  s-au gândit că aceasta e o soluţie care va salva tenisul abia după ce grupul de investiţii Kosmos a venit cu o propunere pe 25 de ani, în valoare de 3 miliarde de dolari, pentru organizarea acestei competiţii, care va înlocui formatul clasic al Grupei Mondiale a Cupei Davis.

Kosmos a fost înfiinţată de fotbalistul Gerard Pique, dar în spatele său se află omul de afaceri japonez Hiroshi Mikitani, preşedinte şi CEO la compania niponă de e-commerce Rakuten. Conform investitorilor, participanţii la această competiţie, atât federaţiile cât şi jucătorii, vor primi premii importante în bani, aceasta fiind, de fapt, marea durere a vedetelor tenisului masculin, care veneau la Cupa Davis doar ca să-şi facă baremul pentru Jocurile Olimpice. Acum, dacă vor avea şi de câştigat bani.

Formatul Cupei Davis, criticat de marii jucători
De-a lungul timpului, marii jucători ai momentului au militat pentru schimbarea formatului de disputare al Cupei Davis, care acum prevede patru săptămâni de pregătire şi de joc într-un an pentru echipele care ajung în finală. Aşa, cu o singură săptămână ocupată cu competiţia pe echipe, la finalul sezonului, tenismenii vor avea trei săptămâni în plus de vacanţă şi, spun ei, nu vor mai exista motive să lipsească de la meciurile ţărilor lor.

Pentru a fi pus în aplicare, acest plan mai are de trecut un hop: trebuie să fie votat de două treimi dintre votanţii prezenţi la Adunarea Generală Anuală care va avea loc în luna august la Orlando, Florida. Dar, cum e vorba de bani mulţi, iar oamenii care decid în tenis sunt fascinaţi de acest amănunt, va fi o simplă formalitate să treacă de vot.

Cupa Davis rămâne neschimbată în Grupa I şi Grupa a II-a
Nu va exista nici o modificare în desfăşurarea meciurilor din Grupa I şi Grupa a II-a, acolo unde se vor menţine întâlnirile şi programările care sunt deja tradiţionale, cu meciuri acasă sau în deplasare, şi cu sistemul meciurilor de două zile.

Sursa: doartenis.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite