Corespondenţă din Singapore - Cum au reuşit chinezii să „fure“ Turneul Campioanelor pentru următorii zece ani
0Turneul Campioanelor se va muta de la anul la Shenzhen, chinezii reuşind să obţină organizarea competiţiei pe următorii zece ani.
A început în 2014 şi se termină în 2018, iar numele Simonei Halep va rămâne în istoria competiţiei de la Singapore. Ciclul de cinci ani, care a permis micuţului oraş-stat din sud estul Asiei să găzduiască ultimul mare turneu al sezonului, din tenisul feminin, se termină la finalul acestei săptămâni. Halep este singura singura jucătoare care şi-a câştigat dreptul de a juca la fiecare ediţie, dar din păcate, la cea de anul acesta a fost nevoită să abandoneze, din pricina problemelor cauzate de hernia de disc, pe care a depistat-o în urmă cu o lună.
Bilete de la 200 lei
Disputat în Singapore Indoor Stadium, o sală cu o capacitate de 12.000 de locuri, Turneul Campioanelor nu are însă nici pe departe strălucirea şi ardoarea unui Grand Slam. E o competiţie, care din păcate nu reuşeşte să umple sala, la meciurile din faza grupelor, fiind destule locuri goale, în ciuda faptului că biletele nu sunt deloc piperate, raportate de câştigurile localnicilor. În primele zile, preţul tichetelor a plecat de la 65 de dolari singaporezi (aproximativ 200 lei), urmând ca în weekend, când sunt programate semifinalele şi finala, ele să urce. Cel mai scump tichet este cel din sesiunea de duminică, 239 de dolari singaporezi (720 lei), în care este inclus accesul la finala de simplu şi cea de dublu.


Nu se poate spune că turneul produce emulaţie în oraş, cu toate că organizatorii chiar s-au străduit să îi ridice popularitatea. Jucătoarele beneficiază de cele mai bune condiţii, fiind cazate la celebrul hotel Marina Bay, unde se află poate cea mai exclusivistă piscină din lume, Infinty Pool. Acţiunile la care acestea participă sunt numeroase, prezenţa sponsorilor e consistentă, dar totuşi atmosfera de mare competiţie lipseşte, comparativ cu ce se petrece la turneele de Grand Slam. Zonele destinate fanilor sunt aproape pustii, sau destul de puţin animate, iar suvenirele se vând greu.

Mulţi români veniseră pentru Halep
La ediţia din acest an, la fel ca la precedentele, în tribune s-au aflat destui români. Ar fi fost probabil şi mai mulţi, dacă Simona Halep ar fi jucat., absenţa ei determinându-i pe unii să renunţe la a-şi mai lua bilete, pentru a se concentra pe turism. Deşi este condiderată o destinaţie exclusivită, Singapore a devenit accesibil în ultimii ani, preţurile zborurilor spre Asia înregistrând scăderi semnificative, iar cazări decente există în oraş şi la scoruri rezonabile. Singapore este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii şi oferă posibilităţi multiple de petrecere a timpului, astfel că o combinaţie tenis-turism, cu siguranţă e o variant demnă de luat în seamă.
Chinezii au dublat premiile
De la anul însă WTA Finals se mută la Shenzhen, chinezii câştigând competiţia organizării turneului în detrimentul, altor trei oraşe: Praga, St. Petersburg şi Manchester. Oferta oficialităţilor de la Shenzhen a fost atât de consistentă încât WTA a decis ca Turneul Campioanelor să rămână acolo zece ani, până în 2028, o alegere care poate fi înţeleasă prin faptul că premiile vor fi dublate de chinezi, urmând a ajunge la 14 milioane de dolari. În plus, chinezii vor construi şi o arenă ultra modernă, cu 12.000 de locuri, chiar în mijlocul oraşului. Cu această mutare, China încearcă să-şi taie partea leului în tenisul feminin, după ce încercările de a găzdui un Grand Slam s-au lovit de un refuz categoric al Federaţiei Internaţionale, astfel că ora exactă în tenis se va da tot la Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open.
Unde s-a disputat Turneul Campioanelor
1972, 1973 - Boca Raton (SUA)
1974-1976 - Los Angeles (SUA)
1977 - New York (SUA)
1978 - Oakland (SUA)
1979-2000 - New York (SUA)
2001 - Munchen (Germania)
2002-2005 - Los Angeles (SUA)
2006-2007 - Madrid (Spania)
2008-2010 - Doha (Qatar)
2011-2013 - Istanbul (Turcia)
2014-2018 - Singapore (Singapore)
2019 - 2028 - Shenzhen (China)
Adevărul la Turneul Campioanelor 2018 - proiect susţinut de Head & Shoulders

