CM 2014. VIDEO Franţa are de luat două revanşe în faţa Germaniei. În 1982, Schumacher i-a scos dinţii lui Battiston

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un duel între actualele naţionale ale Franţei şi Germaniei (Vineri, ora 19.00, TVR 1) n-are nimic din strălucirea confruntărilor care au marcat istoria fotbalului mondial la turneele finale din anii 1980.

Şi nu pentru că fotbaliştii de acum n-ar avea valoare sau tupeu, ci pentru că un al doilea Platini, al doilea Rummenigge şi exemplele pot continua, nu s-au mai născut. O incursiune în istorie dezvăluie două meciuri superbe, încinse şi cu multe incidente, dar cu aceeaşi finalitate: Germania a învins Franţa şi în 1982 şi în 1986 în semifinalele Cupei Mondiale, dar n-a câştigat trofeul.
Partida din 1982 s-a desfăşurat la Sevilla, pe stadionul „Ramon Sanchez Pijzuan”, unde Steaua avea să câştige CCE, patru ani mai târziu. Germania era campioana Europei en-titre, dar Franţa forţa titlul mondial cu o generaţie de excepţie, condusă de Platini şi din care mai făceau parte Amoros, Tresor, Bossis, Giresse, Tigana, Rocheteau, Genghini, plus nefericitul Battiston. De ce nefericit? Pentru că stoperul lui Bordeaux a intrat pe teren în minutul 50 şi după zece minute a ieşit pe targă, în stare de inconştienţă.


Schumacher i-a scos dinţii lui Battiston
Un atac grotesc al portarului Schumacher, la o minge aruncată în adâncime, l-a lăsat pe acesta fără dinţi în gură. „Când am ajuns lângă el, nu mişca şi era alb la faţă. Am crezut că a murit şi mi s-au tăiat picioarele”, a povestit Platini. Battiston şi-a revenit abia la spital, dar luni bune n-a mai intrat pe gazon. Schumacher, în schimb, n-a primit nici măcar cartonaş galben, deşi în ziua de azi, gestul respectiv ar fi adus multe meciuri de suspendare.
Era 1-1 la momentul respectiv, prin golurile lui Littbarski (17) şi Platini (26) şi aşa s-a ajuns în prelungiri. Acolo, Franţa şi-a revenit din şocul accidentării lui Battiston şi a punctat de două ori: Tresor (92) şi Giresse (98). Nemţii nu s-au lăsat răpuşi şi au restabilit egalitatea, Rummenigge (102) şi Fischer (108) ducând meciul la penaltyuri. Unde au obţinut victoria, după ce Six şi Bossis au ratat. Germania lui Rummenigge, Forster, Briegel, Kaltz, Stilieke, Mattheus, Littbarski, Hrubesh şi Magath, cei mai reprezentativi fotbalişti de atunci, a prins finala unde a triumfat însă Italia.
Victorie şi la Guadalajara
Patru ani mai târziu, soarta afăcut ca Franţa şi Germania să se revadă în semifinale, dar la Guadalajara, în Mexic. Ambele echipe trecuseră greu de sferturi, la penaltyuri, nemţii de Mexic, iar francezii de Brazilia. Au fost multe nume comune, faţă de confruntarea din 1982: Schumacher, Briegel, Mattheus, Fortster, Magath, Littbarski versus Platini, Tigana, Giresse, Bossis, Amoros, Battiston, Genghini, Rocheteau. Schumacher l-a iertat de data aceasta pe Battiston, dar Brehme şi Voller nu l-au cruţat pe Joel Bats, portarul „cocoşilor”. Deşi senzaţia generală a fost că, la fel ca în 1982, Franţa a jucat mai bine, tot nemţii au mers mai departe, dar nici de data aceasta n-au câştigat titlul mondial, pierzând în faţa Argentinei.


În ciuda acestor episoade, Franţa şi Germania nu au o mare rivalitate fotbalistică. Adversarii tradiţionali ai nemţilor sunt olandezii, italienii şi englezii, în vreme ce Franţa e „la cuţite” cu Spania şi Anglia. Dacă în trecut cele două echipe aveau nucleuri oarecum similare, acum situaţia e dieferită. Germania are o echipă mult mai experimentată, cu cinci jucători care au peste 100 de meciuri la naţională (Klose 134, Podolski 116, Lahm 110, Schweinsteiger 105, Mertensacker 102). Comparativ, veteranul Franţei, Patrice Evra, are doar 61 de meciuri pentru „cocoşi”. Nemţii au 11 fotbalişti care au fost şi în Africa de Sud, Franţa doar patru, dar reprezentanţii Hexagonului sunt ceva mai tineri.

Mircea Lucescu le face o surpriză mare românilor

Benzema sau Muller?
În condiţiile în care Klose este mai mult rezervă, duelul golgheterilor va fi cel dintre Thomas Muller şi Karim Benzema, doi dintre cei mai buni marcatori ai Europei, la Bayern Munchen, respectiv Real Madrid. Muller are 21 de goluri în 53 de meciuri pentru Germania, iar Benzema 24 de goluri în 70 de meciuri pentru Franţa. La Mondialul din Brazilia, Muller are 4 goluri şi Benzema doar 3 goluri.  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite