CM 2014. VIDEO Dominaţie cu iz amar. Olanda a învins de multe ori Argentina, dar a pierdut cel mai important meci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argentina are de ce să se teamă de meciul cu Olanda, pentru că istoria confruntărilor directă arată o supremaţie clară a europenilor, care au învins în patru dintre cele opt meciuri disputate contra „pumelor”.

Trei jocuri s-au încheiat la egalitate (unul a fost câştigat la penaltyuri de Argentina) şi o singură victorie aparţine sud-americanilor. Pe de altă parte însă şi Olanda are de ce să se teamă de Argentina. În cel mai important meci jucat de cele două echipe, finala de la CM 1978, batavii au pierdut titlul mondial, cu două goluri primite în prelungiri.
S-a întâmplat la Buenos Aires, pe 25 iunie 1978, când Argentina a cucerit primul ei titlu suprem, învingând o echipă a Olandei, alcătuită din generaţia lui Cruyff, Neeskens, Rep, Resenbrinck, Haan şi ceilalţi, care a jucat de două ori cu trofeul pe masă, dar nu l-a luat niciodată. Ce-i drept, în 1978, Cruyff  a lipsit de la Mondiale, refuzând să facă deplasarea într-o ţară în care dictatura generalului Videla arunca dizidenţii din avion în Ocean şi înfiinţase celebrele centre de tortură. Cruyff a jucat însă în 1974, contra Argentinei, la Mondialul din RFG şi a contribuit cu două goluri la categorica victorie a „Portocalei”, care şi-a zdrobit adversara cu 4-0. 
Resenbrinck a dat-o în bară la ultima fază a finalei


Cu câteva luni înainte, Olanda bătuse Argentina într-un amical cu 4-1, astfel că până la finala din 1978, europenii erau un coşmar pentru „pume”. Şi a fost cât pe ce, ca acest coşmar să se prelungească, dacă ţinem cont că în ultimul minut de joc, la scorul de 1-1, Resenbrinck a trimis mingea în bară, fiind la un pas să arunce naţiunea sud-american în doliu naţional. Argentina şi-a adjudecat meciul în prelungiri şi s-a impus cu 3-1, echipa lui Fillol, Passarella, Ardiles, Kempes, Bertoni, antrenată de Luis Cesar Menotti, câştigând Cupa Mondială. Din lot a lipsit însă Diego Armando Maradona. Pe atunci un puşti, de 17 ani şi jumătate, Maradona a fost în cantonament cu naţionala, dar Menotti a renunţat la el în ultimul moment, răpindu-i şansa de a fi campion mondial la o vârstă atât de fragedă.
La un an după eşecul de la Buenos Aires, Argentina şi Olanda au reeditat finala la Berna, într-un amical,  şi după 0-0 în minutul 120, Passarella şi compania au învins cu 8-7 la penaltyuri. De atunci şi până acum, Olanda n-a mai pierdut, fie că a jucat amical sau oficial, cu adversara de azi. Ba mai mult, în 1998, la Mondialul din Franţa, a trimis Argentina acasă, în sferturi, după un 2-1, cu golul victoriei marcat de Bergkamp în minutul 90.
Olanda şi Argentina s-au întâlnit şi la CM din 2006, unde au făcut parte din aceeaşi grupă şi au terminat la egalitate: 0-0. Sneijder, Kuyt şi van Persie, de o parte, Mascherano, Maxi Rodriguez şi Messi, de cealaltă parte, se regăsesc şi acum în loturile celor două formaţii.

Argentina şi Olanda se întâlnesc diseară, de la ora 23.00, TVR 1, în cea de-a doua semifinală a Campionatului Mondial din Brazilia.

Absenţă de marcă pentru Olanda împotriva Argentinei

11 jucători scapă de cartonaşe galbene înaintea semifinalelor! Brazilia are 4 fotbalişti care au beneficiat de anulare

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite