CM 2014. Interviu cu Ioan Ovidiu Sabău: „Brazilia va avea probleme cu Chile. Aleg Mexicul în meciul cu Olanda“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Ovidiu Sabău FOTO Rpressport.ro
Ioan Ovidiu Sabău FOTO Rpressport.ro

Ioan Sabău s-a declarat impresionat de Mexic, Chile şi Columbia, dezamăgit total de Italia şi a punctat atuurile Greciei.

Antrenorul de 46 de ani a observat o tendinţă a echipelor precum Olanda, de a practica un joc de aşteptare, defensiv, urmat de lansări pe contratatac.
Cum vi s-a părut Mondialul până acum?
Mi-a plăcut, e un Mondial bun, s-au dat multe goluri, e un ritm bun de joc. Am remarcat că tot mai multe echipe preferă o defensivă foarte organizată şi să joace pe contraatac sau tranziţie pozitivă, cum i se spune acum. Chiar şi Olanda, o echipă renumită pentru jocul de pase, a ajuns să adopte această tactică: cum recuperează mingea, cum o trimit pe Robben, pe Van Persie sau pe extreme. Posesia nu mai contează atât de mult.
Nici măcar jocul de posesie al Spaniei n-a mai avut success...
La Spania e vorba şi de altceva. Calitatea jucătorilor e neschimbată, dar nu a mai avut aceeaşi dorinţă de performanţă, aceeaşi motivaţie. Când intervin uzura, blazarea, nu mai sunt foarte multe de făcut.
La Italia care a fost problema?
Valaorea jucătorilor. O echipă foarte, foarte slabă. Nu e posibil să ai aşteptări de la un singur jucător, Pirlo, de aproape 36 de ani. Nu e posibil ca fundaşii laterali, în meciul cu Uruguay, să nu fie în stare nici să se apere, nici să dea o centrare. Să n-ai un fotbalist care să dribleze 1 la 1... Immobile, un jucător tânăr, cumpărat de Borussia Dortmund, a fost pe nicăieri, n-am văzut nimic de la el. Când jucătorii n-au valoare şi personalitate, n-au nici tupeu. Iar Italia nu a avut tupeu. Prandelli a încercat să meargă pe scheletul lui Juventus, s-a apărat bine, dar ce te faci dacă iei gol în minutul 80, cum s-a şi întâmplat? Organizarea şi munca te pot ajuta doar până la un punct.
Ne-a păcălit puţin victoria Italiei cu Anglia?
Eu n-am fost aşa surprins, pentru că Anglia are o tradiţie în a se face de râs la Cupa Mondială. Anglia e o echipă care nu ştie ce joacă, nici nu se apară, nici nu atacă.
De calificarea Greciei ce părere aveţi?
Grupa Greciei n-a fost una extraordinară, era pe undeva normal să se califice. Au făcut-o cu noroc, cu un gol în prelungirile meciului, dintr-un penalty controversat. Dar Grecia are forţă, are fotbalişti tari, care nu cedează. E posibil să o bată şi pe Costa Rica, dar nu mai mult de atât.
Argentina, Brazilia?
Nu mi-au plăcut. Argentina e prea mult dependentă de Messi, iar Brazilia nu a impresionat. Mi-au plăcut, în schimb, Mexic, Columbia şi Chile, iar Brazilia ar putea avea probleme mari cu chilienii în optimi dacă nu sunt puţin ajutaţi. Cât despre Mexic, aşa cred eu, că e foarte posibil să scoată Olanda. Spun asta pentru că pe olandezi i-am văzut puţin deconectaţi după victoria cu Spania. A fost prea mult entuziam la început.
Şi dintre europene, cine v-a impresionat?
Germania şi Franţa. Cred că Germania rămâne în cărţi pentru titlu, e o echipă tare, are caracter. Franţa a făcut un joc mai modest cu Ecuadorul, dar era aproape calificată, s-au făcut şi nişte modificări. E o formaţie cu tonus, îmi place Franţa.
Şi cine câştigă Mondialul?
Un nume n-am să vă dau, doar o teorie. Va câştiga echipa care va avea aşa: un ritm bun, entuziasm, formă sportivă şi atitudine. Să ştiţi că şi România din 1994 tot pe aceste calităţi s-a născut.

TABLOUL OPTIMILOR DE FINALĂ ŞI PROGRAMUL MECIURILOR

CAPELLO: ÎN VIAŢA MEA NU AM VĂZUT UN CAMPIONAT ATÂT DE PUTERNIC

BRAZILIANUL RONALDO VREA O FINALĂ BRAZILIA - ARGENTINA

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite