CM 2014. Un albanez e "Messi din Alpi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shaqiri
Shaqiri

Presa l-a numit „Messi din Alpi”, dar el preferă să i se spună XS. De la iniţialele numelui său. SX îl va întâlni luni pe adevăratul Messi, în optimile de finală ale Campionatului Mondial.

Xerdan Shaqiri e fostul copil minune al fotbalului elveţian, ajuns între timp, vedetă la Bayern Munchen şi la naţionala ţării sale. La 23 de ani, Shaqiri deja şi-a făcut loc în istorie. A dat trei goluri în partida cu Honduras, performanţă pe care n-a mai reuşit-o niciun fotbalist elveţian la vreun turneu final. Iar victoria cu 3-0 în faţa naţionalei din America Centrală e cea mai categorică obţinută de Elveţia din 1994 încoace, de când ne.au surclasat pe noi în „cazanul de la Detroit”, la Mondialul american, acel 4-1 care ne dă fiori şi azi.
Asemenea multor alţi fotbalişti din naţionala Elveţiei, Shaqiri vine din Balcani. E albanez născut în fosta Iugoslavie. Familia lui s-a refugiat în Elveţia pe când fotbalistul avea doar un an, însă şi-a păstrat tradiţiile albaneze. Xerdan e musulman practicant, la fel ca părinţii săi, cei doi fraţi şi sora mai mică. Unul dintre fraţi, Erdin, este şi impresarul său şi el a negociat transferul fotbalistului la Bayern Munchen. Mutarea a dus în contul lui Basel, echipă care l-a format pe XS, 11,6 milioane de euro, o sumă frumoasă pentru un jucător care în 2012 avea 21 de ani.

REPORTAJ ÎNTR-O FAVELĂ DIN RIO DE JANEIRO

CE CAPETE AU MAI CĂZUT DUPĂ EŞECURILE DE LA CM

Shaqiri impresionează prin calităţile sale tehnic, dar şi prin faptul că la doar 1,69 metri are forţă. Posesor al unui stâng formidabil, driblează şi şutează excelent, de aici şi comparaţia cu Messi. Luni, el va avea ocazia de a-şi măsura forţele chiar cu cel pe care-l admiră foarte mult. Elveţia – Argentina e şi duelul celor doi Messi. Cel din Alpi şi adevăratul Messi. Primul a marcat de trei ori la Mondiale, cel de-al doilea de patru ori, ambii demonstrând că sunt jucători esenţiali pentru echipele lor.
Dacă pe teren este un tip care debordează de energie, în afara lui Shaqiri e destul de retras. Îşi petrece timpul alături de familia sa şi abia aşteaptă să joace ping-pong cu fraţii lui. Ascută muzică hip-hop, dar şi muzică albaneză şi e destul de zgârcit în apariţiile din lumea showbizzului, preferând să stea acasă şi să vizioneze filme cu Jean Claude Van Damme sau Leonardo Di Caprio. Turneul final din Brazilia i-ar putea aduce un transfer în Anglia, unde Liverpool îl curtează asiduu, iar jucătorul n-ar spune „nu” mutării, ţinând cont că aglomeraţia de vedete de la Bayern Munchen nu-i garantează locul de titular.

50 hat-trickul lui Shaqiri este al 50-lea din istoria Cupei Mondiale 
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite