Clasament: Gică Hagi, în istoria elegantă a Barcelonei! Companie selectă pentru cel mai bun fotbalist român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hagi

France Football l-a inclus pe Gică Hagi în topul celor 10 fotbalişti care au adus magia pe Camp Nou, alături de Maradona sau Messi.

Chiar dacă cifrele lui Hagi la Barcelona nu se apropie de ce vedem în zilele noastre la Messi, Suarez sau Neymar, românul e şi-acum admirat pentru atingerile sale de geniu din perioada petrecută în Catalunia.
Gică Hagi a ajuns la Barcelona în 1994, după Mondialul care avea să-i aducă faima şi recunoaşterea meritate. Aflat în acel moment sub contract cu Brescia lui Corioni, Gică avea pe masă oferte de transfer ispititoare, dar nimic nu era la momentul respectiv mai tentant decât să joace la Barcelona sub comanda idolului său din copilărie, Johan Cruyff. Negocierile dintre impresarul Ioan Becali şi oficialii catalani au mers greu: Gică la un moment dat chiar abandonase ideea de mai îmbrăca tricoul blau-grana şi se urcase în avionul de Bucureşti nemulţumit de tărăgănarea peste măsură a negocierilor. Îl aştepta şi o ofertă de la Tottenham, mai bănoasă chiar.
Cruyff şi-a convins într-un final conducătorii să plătească grupării rândunelelor din Italia suma de 3,2 milioane de dolari, ameninţând chiar cu demisia, iar Gică îşi făcea debutul la Barcelona într-un amical cu Groningen, în care a şi dat un gol cu capul. Au urmat doi ani grei pe Camp Nou, marcat de numeroase accidentări şi de o permanentă luptă pentru titularizare cu ceilalţi străini din lot, Koeman, Stoicikov şi Romario în special, regulamentul zilelor respective permiţând prezenţa în teren a doar trei jucători din afara Spaniei.
Chiar şi-aşa, Gică a lăsat amprenta geniului său şi la Barcelona, marcând două dintre cele mai frumoase goluri ale carierei, chiar pe Camp Nou: unul de la centrul terenului cu Celta Vigo, un altul dintr-o lovitură liberă laterală cu Compostela. 

 Barcelona - Compostela 4-0, dublă Hagi“La Barcelona eram după Campionatul Mondial din 1994, am avut doar cinci zile de pauză şi apoi am început să joc. Am avut opt întinderi într-un an, deci nu am avut continuitate deloc. În plus, era o luptă între antrenorul Johan Cruyff şi conducătorul clubului, care deţinea şi ziarul de sport de acolo. Eu, dacă jucam bine, de fapt jucam prost! Dar, la un moment dat, am câştigat publicul după o fază şi apoi a fost bine”, îşi aminteşte Gică.


Cei doi ani petrecuţi de Hagi la Barca au fost suficienţi pentru editorii France Football să-l includă pe Gică în topul celor mai eleganţi jucători din istoria clubului catalan. Luând în considerare factori subiectivi, plăcerea de a juca fotbal, stil, fineţe, redactorii prestigioasei publicaţii franceze i-au plasat în această ierarhie pe promotorii fotbalului-spectacol, cei care au încântat publicul din Spania prin numerele de magie. Iar în dreptul lui Gică Hagi, caracterizarea este următoare: “Maradona din Carpaţi a jucat două sezoane pentru Barcelona. Deşi era la 29 de ani la apogeul carierei şi venea după un Mondial reuşit, Hagi nu a reuşit să se impună cu adevărat în Catalunia. Sfârşitul erei Cruyff n-a adus niciun trofeu pentru cel mai bun jucător român al secolului 20. Dar asta nu înseamnă că trebuie să uităm viziunea sa, deschiderile de o precizie chiriurgicală şi driblingurile sale din stânga”.
Şi Maradona face parte din topul France Football, chiar dacă, la fel ca Hagi, nu şi-a consumat perioada de glorie la Barcelona. Curios însă, din preferinţele francezilor lipseşte Ronaldinho, Dinţosul cu zâmbet larg şi atingere de mag, care a încântat la Barcelona preţ de cinci ani.

Opţiunile France Football
Laszlo Kubala 1951-1961
Johan Cruyff 1973-1978
Diego Maradona 1982-1984
Michael Laudrup 1989-1994
Gheorghe Hagi 1994-1996
Hristo Stoicikov 1990-1995, 1996-1998
Rivaldo 1997-2002
Juan Roman Riquleme 2002 - 2005
Andres Iniesta 2002 -
Lionel Messi 2004 –
@ Anii între care au jucat pentru Barcelona.

33 de jucători au evoluat de-a lungul carierei la ambele cluburi mari din Spania, Real Madrid şi Barcelona. Hagi e singurul român de pe această listă

36 de meciuri a prins Gică în campionatul spaniol la FC Barcelona, marcând de 7 ori pentru gruparea catalană

Dintre toate locurile unde am stat, mie cel mai mult mi-a plăcut la Barcelona. A fost oraşul cel mai apropiat de sufletul meu. Seamănă foarte mult cu Constanţa, are ieşire la mare, clima e plăcută Gheorghe Hagi

Barcelona (1994-1996): Busquets – Ferrer, Abelardo, R. Koeman (Gh. Popescu), Sergi – Figo (Amor), Guardiola, Nadal (Prosinecki), HAGI – Romario (Kodro) , Stoicikov

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite