Ardealu-i fruncea în sporturile de echipă. Cine sunt campioanele României din sezonul 2013/2014. Două echipe au câştigat în premieră titlul naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSU Ploieşti a
cucerit al zecelea titlu din istorie la baschet FOTO Mediafax
CSU Ploieşti a cucerit al zecelea titlu din istorie la baschet FOTO Mediafax

BILANŢ Cele mai multe multe campioane naţionale în sporturile de echipă provin din zona Ardealului, în vreme ce Constanţa este oraşul cel mai bine reprezentat.

Cu excepţia Superligii de rugby, care este în plină desfăşurare, ediţia de campionat 2013/2014 şi-a desemnat campioanele naţionale în toate sporturile de echipă. Dacă în hochei, baschet feminin şi handbal feminin titlul a fost câştigat de alte formaţii decât anul trecut, în celelalte sporturi colective nu s-au produs modificări la vârful ierarhiilor interne. 

Steaua - fotbal

La fotbal, Steaua nu a avut adversar nici în actuala ediţie de campionat. Trupa lui Reghecampf, între timp plecat la gruparea saudită Al Hilal, a câştigat al doilea titlu consecutiv în România şi al 25-lea din istoria clubului. Cu o echipă foarte bine închegată, Steaua a avut un parcurs aproape fără greşeală în stagiunea 2013-2014, înregistrând un singur eşec în 34 de partide, acasă, cu FC Vaslui. Între timp, în locul lui Reghecampf a fost numit antrenor Costel Gâlcă, pe umerii căruia apasă deja presiunea rezultatelor obţinute de Reghe în ultimii doi ani. Primul hop pentru tânărul tehnician îl reprezintă calificarea în grupele Ligii Campionilor. 

Olimpia Cluj – fotbal feminin

La fotbal feminin, Olimpia Cluj a câştigat pentru a patra oară consecutiv campionatul naţional. Înfiinţată în 2010, echipa ardeleană a reuşit în acest sezon performanţa de a nu pierde nicio partidă. Mai mult decât atât, ardelencele s-au impus şi în Cupa României, reuşind, aşadar, eventul, după 3-0 cu ASA Târgu Mureş în finala mare. Olimpia Cluj, o echipă fără o tradiţie îndelungată, va participa şi în acest an în grupele Ligii Campionilor, competiţie în care a jucat în fiecare sezon după înfiinţare.

HCM Baia Mare – handbal feminin

În absenţa lui Oltchim Râmnicu Vâcea, echipă desfiinţată după şapte ani consecutivi de domnie în Liga Naţională, HCM Baia Mare a câştigat, în premieră, titlul de campioană a României. Practic, maramureşencele n-au avut rival în acet sezon, câştigând lejer play-off-ul disputat cu Corona Braşov şi Dunărea Brăila, cu patru victorii din tot atâtea meciuri jucate. Bucuria câştigării titlului a fost dublată pentru HCM de triumful din Cupa României.

HCM Constanţa – handbal masculin

hcm constanta FOTO Mediafax

La handbal masculin, campioană a fost tot HCM Constanţa. Marinarii au câştigat titlul de campioni pentru a şasea oară consecutiv şi pentru a noua oară în ultimii zece ani. Şi HCM-ul n-a câştigat oricum campionatul, ci fără să piardă vreun meci în sezonul regulat, ceea ce spune multe despre potenţialul echipei de la malul mării. HCM nu s-a mulţumit doar cu titlul de campioană, câştigând a şasea Cupă a României din istorie. Totodată, campioana României a avut un parcurs excelent şi în cupele europene, reuşind să ajungă până în play-off-ul Cupei EHF, acolo unde a terminat pe locul 4.

Tomis Constanţa – volei masculin

CVM Tomis Constanţa şi-a adjudecat titlul naţional a doua oară consecutiv şi a cincea oară în istorie. Marinarii au câştigat finala mare a play-off-ului, scor 3-0, contra Zalăului, locul 3 în campionat fiind ocupat de Dinamo. Pe lângă parcursul bun din Divizia A, Tomis a evoluat excelent şi în cupele europene, reuşind în acest sezon, în premieră, calificarea în semifinalele Cupei CEV.

Ştiinţa Bacău – volei feminin

La feminin, campioană a devenit tot Ştiinţa Bacău, care a câştigat finala mare disputată, pe sistemul cel mai bun din cinci meciuri, în faţa lui Dinamo Bucureşti. Moldovencele s-au impus cu 3-1 şi şi-au trecut în palmares al patrulea titlu de campioane, ultimele două fiind cucerite consecutiv.  

stiinta bacau FOTO Mediafax

CSM Târgovişte – baschet feminin

CSM Târgovişte şi ICIM Arad îşi împart titlurile de campioană în România. Dacă anul trecut a triumfat formaţia arădeană, anul acesta a venit rândul echipei din Târgovişte. Cele două echipe, care domină de ani buni Liga Naţională de Baschet Feminin, s-au duelat în finala mare a play-off-ului acestui sezon, iar câştig de cauză a avut CSM Târgovişte. Dâmboviţencele au câştigat 3-1 şi se mândresc cu al 11-lea titlul de campioană din palmares. Este de remarcat că CSM şi ICIM au câştigat împreună ultimele 17 titluri naţionale.

CSU Ploieşti - baschet masculin

Lupta internă în baschetul masculin a fost câştigată în acest sezon tot de CSU Ploieşti, echipă care şi-a adjudecat trofeul la capătul unor dueluri electrizante în faţa lui CSM Oradea. Ploieştenii au devenit campioni, după ce s-au impus în ultimul din seria celor cinci partide ale finalei mari, câştigată cu 3-2. Acesta a fost al treilea titlu consecutiv pentru CSU Ploieşti şi al zecelea din istorie. Pe locul 3 în campionat s-a clasat BC Mureş.

ACS Corona Braşov - Hochei

Corona Braşov a stopat în acest sezon supremaţia lui HSC Miercurea Ciuc în hocheiul românesc. Dacă până anul trecut ciudanii nu aveau rival pe plan intern, câştigând şapte titluri consecutive, în 2014 formaţia braşoveană a devenit campioana României după disputarea finalei mari pe sistemul cel mai bun din şapte meciuri (3 meciuri câştigate de Corona, 3 egaluri şi doar un succes al lui HSC Miercurea Ciuc). Acesta este primul titlul de campioană din istoria clubului braşovean.

CSM Oradea - polo

Dacă în cupele europene a fost ciuca bătăilor, CSM Digi Oradea nu are adversar în Superliga de polo, cucerind în acest sezon al optulea titlu consecutiv. În finala play-off-ului, orădenii au învins cu 3-0 Steaua, în vreme ce bătălia pentru locul 3 a fost câştigată de Dinamo Bucureşti. Evoluţia fără cusur din campionatul României nu s-a mai repetat în Liga Campionilor, unde, din zece meciuri disputate în grupe, Oradea a suferit opt înfrângeri. În celelalte două confruntări, bihorenii au reuşit o victorie şi un egal.

Campioanele României în sezonul 2013/2014:

Fotbal ・Steaua
Fotbal feminin ・Olimpia Cluj
Handbal feminin ・HCM Baia Mare
Handbal masculin ・HCM Constanţa
Baschet masculin ・CSU Ploieşti
Baschet feminin ・ CSM Târgovişte
Volei feminin ・Ştiinţa Bacău
Volei masculin ・Tomis Constanţa
Hochei ・ACS Corona Braşov
Polo ・CSM Digi Oradea

Numărul campioanelor pe regiuni:
Ardeal 4
Muntenia 3
Dobrogea 2
Moldova 1

Campionat în plină desfăşurare la rugby

Cu patru etape înainte de finalul sezonului regulat al Superligii de rugby, lider este Baia Mare, urmată de Timişoara şi Farul Constanţa. Primele patru clasate vor juca în play-off-ul pentru câştigarea titlului. Finala mare a competiţiei este programată pe 27 septembrie. Anul trecut campionatul a fost câştigat de RCM Timişoara.

2 echipe au câştigat campionatul intern în premieră în acest sezon

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite