Arbitrii români au ajuns de râsul Europei: UEFA a trecut la ameninţări după ce „fluieraşii“ au făcut praf Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Deaconu, omul care conduce Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA), a recunoscut în faţa presei că a fost „urecheat“ de forul european. Într-o încercare disperată de a îmbunătăţi situaţia, CCA a anunţat o decizie radicală.

Prestaţiile catastrofale ale arbitrilor au viciat rezultate, au influenţat clasamentul actual al Ligii I şi au pus pe jar, inclusiv forul european condus de Michel Platini. 

Mărturisirea a fost făcută chiar de Alexandru Deaconu, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA). Sub comanda celui poreclit „Brichetă“, Steaua a ajuns să beneficieze de peste 20 de greşeli în prima parte a sezonului! 

„UEFA s-a sesizat, au fost îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă, iar în octombrie am primit o comisie. Am avut trei zile lungi, în care le-am transmis proiectele noastre de viitor. Ei spun că au primit un feedback pozitiv şi sunt mulţumiţi de ceea ce vrem să facem şi ne-au făcut şi câteva recomandări pentru dezvoltare“, a declarat şeful CCA. 

Chiar dacă a încercat să bage mizeria sub preş, vorbind despre un „feedback pozitiv“, tot Deaconu a dezvăluit cum glonţul le-a trecut pe la urechile „fluieraşilor“ din Liga I. „Arbitrii români au fost foarte aproape să nu mai fie delegaţi pe plan internaţional“, a spus preşedintele CCA.

Se trece la sistemul cu „adiţionali“

Într-o încercare disperată de a mai îmbunătăţi nivelul arbitrajelor, Deaconu a anunţat că, începând cu partea a doua a sezonului, la partidele importante din cupă şi din Liga I, brigăzile vor fi formate din şase arbitri: un central, doi tuşieri, doi „adiţionali“ care să stea pe linia porţii, şi o rezervă. 

„Ni s-a aprobat cererea pentru a avea arbitri adiacenţi din 2014. Am primit 45.000 de euro de la UEFA pentru a doua jumătate a campionatului, iar în vară vom primi încă 45.000, pentru a continua implementarea sistemului. Ne ajung pentru a acoperi 90 de meciuri, din mai mult de 306 din campionat şi din Cupa României“, a continuat şeful CCA.

Acesta a dezvăluit şi modalitatea prin care se vor stabili partidele la care vor fi trimişi şase „fluieraşi“: „În funcţie de ce vor decide LPF şi FRF, vom alege meciurile cu <<adiţionali>>. Dar e posibil să le permitem cluburilor să solicite acest lucru şi să acopere costurile. O altă variantă ar fi ca fiecare echipă din Liga I să cotizeze pentru a avea la fiecare meci brigăzi cu arbitri adiţionali“.

Fără străini la derby-uri

Deaconu a fost ferm, atunci când a fost chestionat despre posibilitatea aducerii unor brigăzi din străinătate la partidele importante, aşa cum s-a întâmplat în trecut. „Avem în continuare încredere în arbitrii români şi nu se pune problema să apelăm la străini“, a spus şeful CCA. El a apărat şi decizia Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) de a-l suspend ape stelistul Kapetanos, cu câteva ore înainte de restanţa Astra – Steaua (1-1) pe baza probei video.

„E bine că Liga s-a sesizat şi a luat decizia corectă, fiindcă se vede că nu putem acoperi totul. Se poate ca arbitrul să ia o decizie nereală, fiind păcălit de ceea ce se întâmplă pe teren şi e bine să se ia o decizie clară din partea Comisiei de Disciplină“, a adăugat Deaconu.

10

puncte a câştigat Steaua în prima parte a campionatului datorită greşelilor de arbitraj de care a beneficiat. 

CITEŞTE ŞI:

*A dat de pământ cu Iulian Dima şi a renunţat la 250.000 de euro: şeful arbitrajului românesc i-a nominalizat pe cei care l-au dezamăgit în 2013

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite