ANALIZĂ Trei jucători de top trag tare pentru Euro 2016. Ce s-a ales de lotul care a participat la Europenele din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sapunaru foto mediafax

România s-a calificat la Euro 2016, iar bătălia pentru un loc în lotul de 23 de jucători pe care îl va deplasa Anghel Iordănescu în Franţa se anunţă acerbă.

E şi normal, ţinând cont de faptul că tricolorii sunt prezenţi destul de rar la o asemenea competiţie, ultima noastră participare datând din 2008.
Sperând să prindă lotul lui Iordănescu, trei dintre fotbaliştii români care au evoluat ani buni în străinătate, au preferat să rămână la echipe din ţară, pentru a putea juca în mod constant, iar exemplul lor a atras şi interesul altor internaţionali, care ar vrea să facă acest lucru din iarnă.
Deocamdată, cei care au ales bine sunt  Cristin Săpunaru, Bănel Nicoliţă şi Daniel Niculae, ei evoluând la echipele de pe primele trei locuri ale clasamentului. Primul a semnat cu Pandurii Tg. Jiu şi e om de bază la echipa gorjenilor. Mai mult decât atât, fostul fundaş de la FC Porto, Zaragoza şi Elche, ajuns acum la 31 de ani, demonstrează că e un jucător polivalent, care poate evolua foarte bine atât în apărare, cât şi la mijlocul terenului. Săpunaru demonstrează şi poftă de gol, fiind al treilea golgheter al echipei, cu trei reuşite, după Ioan Hora (12 goluri) şi Mihai Răduţ (4 goluri). Iar antrenorul Edi Iordănescu spune că „Săpun” încă nu e la maximum, deoarece a venit mai târziu la echipă, ratând pregătirea de vară. În privinţa lui Săpunaru, revenirea la naţională s-a produs deja, el fiind chemat şi titularizat de Anghel Iordănescu în amicalul cu Italia. A fost o revenire după 4 ani şi jumătatea, cauzată şi de relaţiile reci cu fostul selecţioner Victor Piţurcă.

Bănel Nicoliţă (30 de ani) a renunţat şi el temporar la ideea de a juca în străinătate. S-a întors în România la începutul anulu, semnând cu Viitorul, iar în vară, după ce a încercat să-şi găsească o echipă afară, şi-a prelungit înţelegerea. A trecut peste o accidentare, iar de două etape e prezent pe lista marcatorilor. Bănel are în total patru goluri pentru Viitorul, unde s-a integrat perfect, fiind motivat corespunzător de Gică Hagi.

Daniel Niculae (32 de ani) s-a legitimat la Astra, la câteva luni după ce Rapid a retrogradat, mizând pe aceeaşi idee: să intre în ochii selecţionerului. Şi mutarea lui se dovedeşte inspirată. Nico a punctat deja pentru liderul campionatului, dovedind că nu şi-a pierdut simţul de golgheter, probat în Franţa, unde a jucat 6 ani.
Ce au în comun Cristi Săpunaru, Daniel Niculae şi Bănel Nicoliţă şi de ce îşi doresc atât de mult să fie la Euro 2016? Toţi trei au fost în lotul României la ultimul Campionat European, la care tricolorii au participat şi ştiu ce înseamnă o astfel de experienţă. Niculae şi Nicoliţă au fost chiar titulari, în vreme ce Săpunaru doar rezervă. Ei pot fi la vară printre puţinii recidivişti la o asemenea competiţie, deoarece mare parte dintre cei care s-au aflat în Austria şi Elveţia, acum opt ani, fie s-au lăsat, fie nu mai intră în vederile naţionalei. În situaţia lor mai pot fi Raţ şi Moţi, care sunt chemaţi mereu la prima reprezentativă,  Marica, în caz că îşi găseşte echipă, posibil Tamaş şi Goian, în funcţie de soluţiile pe care le va avea selecţionerul. Restul sunt deja istorie, chiar dacă unii pretind că n-au abandonat încă fotbalul.

12,24 kilometri a alergat Nicoliţă în meciul cu Franţa, de la Euro 2008, unul dintre recordurile turneului
39 de meciuri şi 9 goluri la naţională are Daniel Niculae, care n-a mai jucat pentru tricolori din 2012
10 trofee cu FC Porto are Cristi Săpunaru, între care o Ligă a Europei şi trei titluri de campion în Portugalia


Chivu şi alţi opt s-au lăsat de fotbal
România a avut la Euro 2008 un lot de 23 de jucători, alcătuit din tot ce avea mai bun fotbalul nostru la vremea respectivă. Singurii indisponibili atunci au fost Ovidiu Petre şi Danuţ Coman, care s-au accidentat în pregătiri. Iată lotul deplasat de Piţurcă în Austria şi Elveţia şi situaţia actuală a internaţionalilor:

image

Portari
Bogdan Lobonţ (37 ani) – este al treilea portar la Roma şi se află la ultimul său sezon ca jucător activ. 
Marius Popa (37 ani)  - antrenor de portari la Steaua
Eduard Stăncioiu (34 ani) – titular la ASA Tg. Mureş, cu evoluţii bune.
Fundaşi:
Cosmin Contra (40 ani) – antrenor liber de contract după ce a pregătit Poli Timişoara, Fuelanbrada, Petrolul, Getafe şi Guangzhou RF. E candidat la postul de viitor selecţioner. S-a lăsat de fotbal în 2012
Gabriel Tamaş (32 ani) – rezervă în liga secundă engleză, la Cardiff City
Dorin Goian (35 ani) – titular în Grecia, la Asteras Tripoli
Cristi Chivu (35 ani) – s-a lăsat de fotbal în 2014 şi e în afara fenomenului.
Răzvan Raţ (34 ani) – titular în Spania, la Rayo Vallecano
Cosmin Moţi (31 ani)  - titular în Bulgaria, la Ludogorets Razgrad
Cristian Săpunaru (31 ani) – titular la Pandurii
Sorin Ghionea (36 ani) - s-a lăsat de fotbal în 2013
Radu Ştefan (29 ani) – titular în Italia la Lazio, dar a renunţat la naţională în 2013
Mijlocaşi
Mirel Rădoi (34 ani) – tocmai ce a demisionat de la Steaua, unde teoretic a fost director sportiv, practic a fost antrenor principal. S-a lăsat de fotbal în 2015
Bănel Nicoliţă (30 ani) – titular la Viitorul
Răzvan Cociş (32 ani) – joacă în SUA, la Chicago Fire
Nicolae Dică (35 ani) – e antrenor secund la Steaua. S-a lăsat de fotbal în 2014.
Florentin Petre (39 ani) – scouter la Dinamo, după ce a fost principal la echipa a doua  a clubului. S-a lăsat de fotbal în 2011
Paul Codrea (34 ani) – antrenor la CS Ghiroda, în liga a patra. S-a lăsat de fotbal în 2013.
Adrian Cristea (32 de ani) – legitimat la Concordia Chiajna, momentan accidentat
Atacanţi
Daniel Niculae (32 ani) – a revenit pe teren, semnând cu Astra, după ce a stat câteva luni pe tuşă.
Ciprian Marica (30 ani) – nu are echipă, după despărţirea de Konyaspor
Marius Niculae (34 ani) – s-a lăsat de fotbal în 2015
Adrian Mutu (Pune City) – joacă în India, după o pauză de un an, dar e mai mulrt rezevă.
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite