ANALIZĂ Steaua nu arată ca o echipă de Liga Campionilor. Ce lipseşte campioanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steliştii au fost nervoşi din caza neputinţei
Steliştii au fost nervoşi din caza neputinţei

După un sezon cenuşiu în care n-a arătat mare lucru dar a câştigat tot ce se putea câştiga, campioana s-a împiedicat de ASA Tg. Mureş, la primul meci de după pauza competiţională, fiind învinsă în Supercupa României.

Pe cât de mari au fost aşteptările de la primul meci al sezonului, pe atât de mici au fost realizările. Cele mai bune echipe din campionatul trecut, care s-au luptat la titlu pănă în ultima etapă, au oferit un spectacol de slabă calitate, nejustificând cu nimic prezenţa lor în Supercupa României. Până la urmă a câştigat ASA Tg. Mureş, oferindu-i lui Mirel Rădoi un debut amar pe banca tehnică. Dincolo de înfrângere însă, Steaua a arătat că se confruntă cu o mulţime de probleme, la toate capitolele.


Lotul e dezechilibrat
În acest moment Steaua are în lot peste 25 de jucători, dar acesta e complet dezechilibrat. Există doar doi portari, Cojocaru şi Niţă, care au apărat puţin în ultimii ani. Rădoi a mizat pe Cojocaru, titular la naţionala de tineret, însă acesta a avut o ezitare esenţială la golul lui Axente. În apărare, campioana stă mai bine, permiţându-şi rezerve ca Papp, Luchin sau Guilherme, dar flancul drept rămâne unul cu probleme, în absenţa lui Alcenat, plecat la naţionala statului Haiti. Probleme mult mai mari are Steaua la mijloc şi în atac. Linia mediană nu are niciun fotbalist care să conducă jocul, aşa cum o făcea Sânmărtean, iar atacul stă în doi fotbalişti: Tudorie şi Ţucudean. Primul are 19 ani şi a jucat la retrogradata Oţelul, iar cel de-al doilea a marcat în ultimele două sezoane 5 goluri. Steaua trebuie să ţină cont de faptul că o echipă adevărată, care se respectă, are nevoie de cel puţin 3-4 vârfuri de valoare şi mai puţin de fundaşi de naţională care să fie rezerve.


Transferuri în pierdere de valoare
Deşi conducerea Stelei susţine că echipa s-a întărit în această vară, lucrurile nu stau chiar aşa, ba mai degrabă invers. Ce a pierdut Steaua? Prepeliţă, Tănase, Bourceanu, Rusescu, Arlauskis, Latovlevici. Toţi sunt jucători cu mare experienţă şi care, cu excepţia lui Arlauskis, aveau ani buni la Steaua. Cine a venit la Steaua? Alcenat, Hamroun, Muniru, Mihalcea, Tahar, Tudorie. Valoare certă e doar Alcenat şi poate cât de cât Muniru. Hamroun şi Tudorie vin de la Oţelul, iar Tahar de la Gaz Metan Mediaş, ambele echipe fiind retrogradate. Mihalcea e deocamdată doar un puşti, adus tot de la o retrogradată, FC Braşov. Şi atunci care sunt întăririle? Problematic e şi faptul că Steaua n-a luat nici bani după cei care au plecat. Doar pentru Tănase s-a obţinut un milion de euro, ceilalţi fiind ori împrumutaţi, ori la final de contract.

Tineri încă necopţi
Mirel Rădoi a dat senzaţia că, în planurile sale,  la loc de cinste este miza pe jucători tineri. A avut în primul unsprezece şase fotbalişti sub 23 de ani: Cojocaru, Toşca, Stanciu, Muniru, Iancu şi Tudorie. Pe parcurs au intrat şi Grădinaru şi Mihalcea, primul de 19 ani, al doilea de 16 ani. Niciunul dintre ei  n-a confirmat. În acest timp, fotbalişti ca Guilherme, Papp ori Breeveld au luat loc pe banca de rezerve. Analizând lotul, cel mai bătrîn jucător al Stelei a ajuns Gabi Tamaş, care are 31 de ani. Pe teren se simte însă şi absenţa unui lider, chiar dacă Rădoi a încercat să-i dea lui Varela acest rol, retrăgând banderola de  pe braţul lui Chipciu, cel care în mod normal era căpitan de echipă atunci când lipsea Tănase.

Rădoi are aerul unui debutant
Cu siguranţă aducerea lui Mirel Rădoi ca antrenor la Steaua a avut la bază alte considerente decât cele valorice, pentru că fostul fotbalist n-are nicio experienţă ca tehnician. La 34 de ani Rădoi putea să mai joace şi chiar dacă se vrea o mână forte, imaginile cu el luând notiţe pe un carneţel în timpul meciului îl arătau ca pe debutant. A fost evident că n-a inspiraţia şi experienţa necesară pentru a gestiona anumite momente ale jocului, în care să facă schimbări, nu atât în echipă, cât mai ales în sistemul de joc.

Steaua va juca marţi, în deplasare, în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, contra slovacilor de la Trencin, „Am un lot destul de bun pentru Liga I, dar pentru Liga Campionilor mai avem nevoie de jucători. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine” Mirel Rădoi, antrenor Steaua  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite