ANALIZĂ De ce nu e corect să spunem că Simona Halep este cea mai bună jucătoare de tenis a României din toate timpurile
0Simona Halep este vârful de lance al tenisului românesc în ultimii ani, dar totuşi nu poate fi socotită cea mai bună tenismenă a României din toate timpurile.
2017 s-a încheiat pentru tenisul feminin, din punct de vedere al Grand Slamurilor, US Open trăgând cortina peste acest nivel competiţional. Mai sunt câteva turnee de jucat, cele mai importante la Wuhan şi Beijing, în China, iar apoi, din 22 octombrie Turneul Campioanelor, de la Singapore, după care tenisul intră în vacanţă până în 2018.
La fel ca şi în anii precedenţi, reprezentantele României n-au câştigat niciun Grand Slam. Aşteptările erau mari de la Simona Halep, care a fost foarte aproape, dar a pierdut finala de la Roland Garros, în faţa letonei Jelena Ostapenko. Halep n-are deocamdată în palmares niciun Grand Slam, deşi au trecut patru ani de când e în topul tenisului feminin. Simona nu reuşeşte să prindă între performanţele ei şi un astfel de turneu, dar poate o va face în 2018. An în care se împlinesc patru decenii de la prima şi singura realizare de acest gen a unei jucătoare din România.
Roland Garros 1978, singurul triumf
Virginia Ruzici, pe atunci în vârstă de 23 de ani, triumfa la Roland Garros. A fost un succes memorabil, obţinut de Ruzici într-un context totuşi puţin special. La acea ediţie nu au participat cele două jucătoare care au dominat tenisul feminin în anii 1970-1980, Chris Evert şi Martina Navratilova. Ruzici, a cărei cea mai bună clasare în clasamentul WTA, a fost locul 8 mondial în 1979, a învins-o atunci în finală pe iugoslava Mima Jausovec, alături de care a câştigat şi proba de dublu, în acel an, pe zgura pariziană. Jaousovec, slovenă de origine, era deţinătoarea trofeului, după ce cu un an înainte o învinsese pe regretata Florenţa Mihai, prima româncă ajunsă într-o finală de Grand Slam.
Tenisul de atunci era însă mult diferit de cel de acum, în primul rând din punct de vedere organizatoric. Se juca un tur mai puţin, astfel că pentru a câştiga aveai nevoie de şase victorii, nu de şapte. Apoi, recompensele erau net inferioare. Incomparabil mai mici. Pentru titlul la simplu, titlul la dublu şi finala jucată la dublu mixt, Virginia Ruzici a încasat 20.000 de dolari. Jumătate din cât încasează acum o sportivă care calcă în primul tur la Roland Garros, la simplu. Ruzici a mai jucat o finală, în 1980, tot la Roland Garros, pe care a pierdut-o însă în faţa americancei Chris Evert, care are 18 titluri de Grand Slam în carieră. Fără a ştirbi din meritele Virginiei Ruzici, trebuie precizat că bilanţul direct al întâlnirilor dintre Evert şi jucătoarea noastră este devastator: 24-0. Practic, Ruzici n-a învins-o niciodată, cam ceea ce se întâmplă cumva, la o scară mai mică cu duelul dintre Simona Halep şi Maria Şarapova, deşi comparaţia poate nu e cea mai potrivită.

Virginia Ruzici, peste Simona Halep
Analizând rezultatele Simonei Halep şi ale Virginiei Ruzici, cele mai bune jucătoare de tenis din istoria României, la Grand Slamuri se poate spune însă că managerul actualului număr 2 mondial este peste jucătoarea pe care o reprezintă. Dincolo de trofeul câştigat, Ruzici are 18 prezenţe în a doua săptămână a acestora, adică de la optimi în sus, în vreme ce Halep a contabilizat doar zece participări în fazele superioare ale competiţiilor. Sigur, mai are destul timp să o depăşească pe Ruzici, şi la prezenţe, şi la performanţe. La titluri WTA câştigate a depăşit-o deja. Simona are 15, iar Virginia numai 12.
Cinci prezenţe constante în top
Aşadar, la anul vor fi 40 de ani de când Ruzici a triumfat la un Grand Slam. După retragerea ei, România a avut în anii 1990 o generaţie destul de bună, cea formată din Irina Spârlea, Ruxandra Dragomir, Cătălina Cristea şi Raluca Sandu, care însă n-a strălucit la Grand Slamuri. Poate şi pentru că a prins sfârşitul supremaţiei lui Steffi Graf şi începutul dominaţiei Serenei Williams. Lanţul performanţelor din tenisul românesc s-a reînnodat odată cu explozia Simonei Halep, conturată în 2013 şi definită în 2014. Simona este vârful nostru de lance în acest moment şi chiar dacă nu a câştigat niciun Grand Slam a avut performanţe în fiecare an, bifând din 2013 prezenţe în fazele finale ale turneelor. În afara ei, celelalte jucătoare active reuşesc rar să scoată capul la turneele mari, performanţele lor fiind meteorice şi cu prea puţină strălucire. E bine totuşi că România are reprezentante pe tabloul principal la toate Grand Slamurile, într-un număr destul de mare. Anul acesta, spre exemplu, la Australian Open au fost şase jucătoare, la Roland Garros – şase, la Wimbledon – cinci, la US Open – şase. Avem deja cinci sportive care nu lipsesc de pe tabloul principal de la ultimele cinci ediţii de Grand Slam: Simona Halep, Sorana Cârstea, Irina Begu, Monica Niculescu şi Ana Bogdan.

Ce va fi în 2018?
Ce va fi în 2018 e greu de anticipat. Sunt multe întrebări care se ridică, iar de o parte dintre ele depinde şi cum vor evolua lucrurile în tenisul feminin: Cum va arăta Serena Williams după ce revine în circuit? Ce va reuşi Maria Şarapova? Dar Viktoria Azarenka, Petra Kvitova, şi ele revenite după pauze mari la turnee, dar deocamdată neacomodate? Ce jucătoare din actualul top va exploda şi cine va cădea? Anul 2017 ne-a arătat o inconstanţă uluitoare în WTA. Angelique Kerber, câştigătoare a două Grand Slamuri în 2016, e o fantomă şi în clasamentul din acest an ocupă abia locul 18, Dominika Cibul-kova, deţinătoarea Turneului Campioanelor, n-a luat niciun turneu în 2017, iar Agnieska Radwanska a ieşit din Top 10 WTA. Pe de altă parte, Sloane Stephens, despre care mulţi poate uitaseră că mai există, a revenit spectaculos şi a câştigat US Open. Patrick Mouratoglou, unul dintre cei mai buni antrenori din istoria tenisului, care o antrenează de ani buni pe Serena Williams, a declarat acum câteva zile că nici Halep, nici Muguruza, nici Pliskova nu au alură de lider mondial. „Cred că Madison Keys şi Sloane Stephens (foto) îşi vor disputa acest loc”, a spus francezul pentru presa din ţara sa.

Toţii ochii pe Halep
În ceea ce ne priveşte, toţii ochii sunt aţintiţi asupra Simonei Halep, de la care se aşteaptă, evident, un trofeu de Grand Slam, şi de ce nu, locul 1 mondial. Presiunea e destul de mare pe capul ei, pentru că va fi al cincilea an de când stă în top. Halep nu e totuşi singura care râvneşte la un Grand Slam. Wozniacki, Radwanska, Pliskova, Svitolina, Konta sau Madison Keys au acelaşi obiectiv, astfel că lupta se anunţă dârză la următorul turneu de anvergură, care va fi pe 15 ianuarie la Melbourne, când începe Australian Open 2018.

Jucătoare active
Simona Halep (26 ani – 2 WTA)
2017 Australian Open (turul I), Roland Garros (finală), Wimbledon (sferturi), US Open (turul I)
2016 Australian Open (turul I), Roland Garros (optimi), Wimbledon (sferturi), US Open (sferturi)
2015 Australian Open (sferturi), Roland Garros (turul II), Wimbledon (turul I), US Open (semifinale)
2014 Australian Open (sferturi), Roland Garros (finală), Wimbledon (semifinală), US Open (turul III)
2013 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul II), US Open (optimi)
2012 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul I), US Open (turul II)
2011 Australian Open (turul III), Roland Garros (turul II), Wimbledon (turul II), US Open (turul II)
2010 Roland Garros (turul I), US Open (turul I)
Bilanţ: 30 de prezenţe pe tabloul principal, 58 victorii, 30 înfrângeri
Cea mai bună performanţă: finală la Roland Garros (2014, 2017)
Sorana Cârstea (27 ani – 51 WTA)
2017 Australian Open (optimi), Roland Garros (turul II), Wimbledon (turul III), US Open (turul II)
2016 Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
2015 Australian Open (turul I
2014 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul III), Wimbledon (turul I), US Open (turul II)
2013 Australian Open (turul III), Roland Garros (turul III), Wimbledon (turul II), US Open (turul II)
2012 Australian Open (turul III), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul III), US Open (turul II)
2011 Australian Open (turul II), Roland Garros (turul III), Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
2010 Australian Open (turul II), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
2009 Australian Open (turul I), Roland Garros (sferturi), Wimbledon (turul III), US Open (turul III)
2008 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul II), Wimbledon (turul II), US Open (turul II)
Bilanţ: 36 de prezenţe pe tabloul principal, 36 victorii, 36 înfrângeri
Cea mai bună performanţă: sferturi la Roland Garros (2009)
Irina Begu (27 ani – 54 WTA)
2017 Australian Open (turul II), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul II), US Open (turul I)
2016 Australian Open (turul I), Roland Garros (optimi), Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
2015 Australian Open (optimi), Roland Garros (turul III), Wimbledon (turul III), US Open (turul I)
2014 Australian Open (turul I), Wimbledon (turul II), US Open (turul II)
2013 Australian Open (turul II), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
2012 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul II), Wimbledon (turul I), US Open (turul II)
2011 Roland Garros (turul II), Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
Bilanţ: 27 de prezenţe pe tabloul principal, 18 victorii, 26 înfrângeri
Cea mai bună performanţă: optimi la Roland Garros (2016) şi Australian Open (2015)
Monica Niculescu (29 ani – 55 WTA)
2017 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul I), US Open (turul III)
2016 Australian Open (turul II), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul II), US Open (turul III)
2015 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul I), Wimbledon (optimi), US Open (turul II)
2014 Australian Open (turul III), Roland Garros (turul II), Wimbledon (turul I), US Open (turul II)
2013 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
2012 Australian Open (turul III), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
2011 Australian Open (turul III), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul II), US Open (optimi)
2010 Australian Open (turul I), Wimbledon (turul II), US Open (turul I)
2009 Australian Open (turul II), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
2008 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul II), US Open (turul I)
Bilanţ: 39 de prezenţe pe tabloul principal, 25 victorii, 39 înfrângeri
Cea mai bună performanţă: optimi la Wimbledon (2015) şi US Open (2011)
Ana Bogdan
(24 ani – 117 WTA)
2017 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul I), Wimbledon (turul II), US Open (turul II)
2016 US Open (turul II)
Bilanţ: 5 prezenţe pe tabloul principal, 3 victorii,5 înfrângeri
Mihaela Buzărnescu
(29 ani – 127 WTA)
2017 US Open (turul I)
Bilanţ: o participare, nicio victorie, o înfrângere
Patricia Ţig
(23 ani – 129 WTA)
2017 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul I)
2016 Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
Bilanţ:
4 participări, nicio victorie,4 înfrângeri
Alexandra Dulgheru (28 ani – 188 WTA)
2015 Australian Open (turul I),
Roland Garros (turul II), Wimbledon (turul I)
2014 US Open (turul II)
2013 US Open (turul II)
2012 Australian Open (turul I)
2011 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul II), Wimbledon (turul II), US Open (turul II)
2010 Australian Open (turul I), Roland Garros (turul III), Wimbledon (turul III), US Open (turul III)
2009 US Open (turul I)
Bilanţ: 15 participări, 12 victorii, 16 înfrângeri
Andreea Mitu
(26 ani - 384 WTA)
2016 Australian Open (turul I)
2015 Roland Garros (optimi), Wimbledon (turul I), US Open (turul I)
2014 Wimbledon (turul I)
Bilanţ: 5 prezenţe, 3 victorii, 5 înfrângeri
Cea mai bună performanţă: optimi la Roland Garros (2015)
Jucătoare retrase
Irina Spîrlea (43 ani) Bilanţ: 28 participări Cea mai bună performanţă: semifinală (US Open 1997)
Ruxandra Dragomir (44 ani) Bilanţ: 26 participări Cea mai bună performanţă: sferturi (Roland Garros 1997)
Virginia Ruzici (62 ani) Bilanţ: 40 participări Cea mai bună performanţă: câştigătoare (Roland Garros 1978)
Florenţa Mihai (1955 -2015) Bilanţ: 11 participări Cea mai bună performanţă: finală (Roland Garros 1977)
Mariana Simionescu (60 ani) Bilanţ: 18 participări Cea mai bună performanţă: optimi (Wimbledon 1977)
Cătălina Cristea (42 ani) Bilanţ: 9 participări
Raluca Sandu (37 ani) Bilanţ: 3 participări
Am considerat performanţă doar calificarea cel puţin în faza optimilor de finală