ANALIZĂ Ce lasă Piţurcă în urma lui? 96 de meciuri la naţională, trei meciuri memorabile şi câteva eşecuri dureroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Piţurcă nu mai e selecţionerul României
Victor Piţurcă nu mai e selecţionerul României

Hulit şi contestat, uneori apreciat şi aplaudat, Victor Piţurcă conduce în topul tehnicienilor care au antrenat echipa naţională.

Piţurcă a stat de 96 de ori pe banca naţionalei, în cele trei mandate avute, şi dacă n-ar fi plecat la arabi, ar fi devenit primul şi singurul antrenor care ar fi ajuns la cota 100 ca tehnician al primei reprezentative. Anul trecut, Piţi depăşit pe Anghel Iordănescu, care a condus ani buni în top, atât la numărul de meciuri, cât şi la cel de victorii. Piţurcă a rămas cu un singur record nedoborât, cel al golurilor marcate, sub comanda sa România marcând de 161 de ori, în vreme ce, cu Tata Puiu pe bancă tricolorii au punctat de 168 de ori. Cum a arătat naţionala sub comanda lui Piţurcă, din prisma rezultatelor şi nu a jocului de pe teren? Ca o echipă greu de bătut, dar în acelaşi timp incapabilă să facă rezultate mari.

2009, cel mai negru an

 În cei zece ani în care a condus prima reprezentativă, România lui Piţi n-a pierdut niciodată mai mult de trei meciuri pe an. Piţurcă a avut cea mai bună perioadă în primul său mandat, când a beneficiat de serviciile „Generaţiei de Aur” şi în care a luat o singură bătaie, într-un amical cu Israel. Cel mai negru an a fost 2009, când n-a bătut pe nimeni şi a fost demis de la naţională.
Deşi a avut trei mandate la prima reprezentativă, Piţurcă nu n-a fost singurul selecţioner român în această postură, dar este unicul care a avut mandate de durată. Emerich Vogl, spre exemplu, a fost de cinci ori antrenor al naţionalei în perioade diferite, dar n-a avut continuitatea lui Piţurcă. Fostul antrenor n-are nici cel mai lung mandat, fiind depăşit de Anghel Iordănescu şi de Mircea Lucescu, care au stat câte patru ani şi zece luni pe banca tricolorilor, faţă de numai patru ani şi trei luni, cât a avut Piţi în cel de-al doilea său mandat.

 Olanda l-a bătut de cinci ori

Coşmarul lui Piţurcă a fost de departe Olanda, echipă care l-a bătut de cinci ori. Dintre marile puteri ale fotbalului, Piţi n-a jucat niciodată contra Angliei şi Braziliei, dar s-a întâlnit des cu Olanda şi Franţa. În palmaresul său intră şi confruntări cu Argentina, Spania, Italia, Germania, Belgia, Uruguay, Portugalia, Rusia etc. De-a lungul mandatelor sale Piţurcă a reuşit trei victorii uriaşe: 1-0 cu Portugalia, în deplasare (1998), 2-0 cu Cehia, acasă (2005) şi 1-0 cu Olanda, acasă (2007). La capitolul înfrângeri cel mai tare doare eşecul cu Lituania, 0-3 pe teren propriu (2008), dar şi eşecul din barajul cu Grecia, pentru CM 2014, precum şi ratarea calificării în optimi la CE 2008, după 0-2 în ultimul meci cu Olanda, care mai avea puţin şi ne invita scris să dăm gol. Piţurcă a avut grijă de palmaresul lui, preferând adesea adversari slabi în amicale, cum s-a întâmplat în această vară când a refuzat două meciuri cu Uruguay şi Chile, mizând pe întâlniri cu Albania şi Algeria. Care Algeria ne-a şi bătut cu 3-1 în amicalul cu pricina.

Bilanţul lui Piţurcă la naţională

96      53         23         20          161-81

Top meciuri la echipa naţională

Victor Piţurcă 96

Anghel Iordănesscu 83

Mircea Lucescu 58

Emeric Ienei 51

 Costel Rădulescu 46

Angelo Niculescu 38

Valentin Stănescu 36

Ştefan Kovacs 34

Gheorghe Popescu 29

Răzvan Lucescu 21

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite