ANALIZĂ Daniel Isăilă, la tineret, pentru un nou experiment. Cine sunt cei care au eşuat la cârma reprezentativei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Isăilă
Daniel Isăilă

Naţionala de tineret, care a obţinut o singură calificare la un turneu final, în toată istoria ei, are selecţioner nou, care are de îndeplinit două obiective trasate de FRF.

Naţionala Under 21 cunoscută sub titulatura de naţionala de tineret are o reputaţie proastă în peisajul fotbalului românesc. Este una dintre echipele naţionale care a ratat aproape obsesiv calificarea la un turneu final, iar de Olimpiadă nici nu mai poate fi vorba. De altfel, în toată existenţa ei, reprezentativa Under 21 a obţinut o singură calificare, la turneul final al Campionatului European din 1998, sub conducerea lui Victor Piţurcă. A fost generaţia lui Lobonţ, Contra, Miu, Iencsi, Luţu, Dănciulescu, Trică, Roşu ori Ciocoiu. În 2010, tineretul a fost la un pas de prezenţa la turneul final, dar naţionala lui  Chiricheş, Găman, Papp, Torje, Bicfalvi, Alexe sau Rusescu a fost eliminată de Anglia, la baraj. Acestea au fost singurele momente de vârf  ale reprezentativei obişnuite să înşire eşec după eşec, în campaniile de calificare, indiferent de cine a stat pe bancă.

Federaţia Română de Fotbal încearcă acum un concept nou. Cel lansat cu ani de zile în urmă de Ajax, în care toate echipele unui club să folosească acelaşi sistem de joc, astfel încât atunci când se trece la alt nivel de vârstă acomodarea să fie mai uşoară. În ceea ce priveşte FRF şi naţionala de tineret, echipa Under 21 va funcţiona după sistemul primei echipe. În acest context, cel ales să creeze puntea de legătură între echipe şi să pregătească viitorii internaţionali este Daniel Isăilă. El a fost secund la prima reprezentativă din octombrie 2014 până în iulie 2016, fiind unul dintre ajutoarele lui Anghel Iordănescu.

După numirea lui Christoph Daum ca selecţioner, Isăilă a plecat de la FRF, considerând că e sub demnitatea sa să accepte supunerea la un interviu de către antrenorul neamţ. Probabil că între cele două părţi a fost un circuit mai degrabă artificial, astfel că Isăilă s-a întors în mai puţin de şase luni pe o funcţie nouă, având girul şi urmând a lucra foarte strâns chiar cu Daum. Aşadar, Daniel Isăilă trebuie să îndeplinească două obiective. Să încerce calificarea echipei la turneul final European din 2019, care se va disputa în Italia şi San Marino, dar şi să formeze fotbalişti,  adaptaţi pe sistemul echipei mari, care să poată sări uşor la prima reprezentativă, unde se încearcă o schimbare de generaţii.

El are la dispoziţie toţi fotbaliştii născuţi după 1 ianuarie 2016, dar aria de selecţie nu e foarte mare, deşi FRF a impus ca în Liga I fiecare echipă să folosească cel puţin un fotbalist eligibil pentru naţionala de tineret. Între fotbaliştii pe care s-ar putea baza Isăilă se numără Cr. Manea (Mouscron), Nedelcu şi Coman (Viitorul) Ivan (CSU Craiova), Tudorie şi Man (Steaua), Olteanu (Dinamo), Puşcaş (Beneveto), dar şi Ianis Hagi (Fiorentina), Adrian Negrea (Augsburg) sau Vlad Dragomir (Arsenal) deşi ei joacă doar la echipa a doua a cluburilor unde sunt legitimaţi. „În filozofia mea, toţi jucătorii de la toate grupele de vârstă trebuie să aibă aceleaşi principii, pentru că, atunci când vor face pasul spre prima echipă, să se simtă ca şi cum ar fi fost acolo dintotdeauna, să nu le fie teamă de necunoscut. Îmi doresc să responsabilizez jucătorii, să dea maximum la fiecare convocare, să vină cu plăcere şi entuziasm la lot”, a spus Daniel Isăilă la investire.

10 ani de antrenorat ca principal are Daniel Isăilă, care a pregătit pe FC Săcele, FC Braşob, Sportul Studenţesc, ASA Tg. Mureş şi Astra

Selecţionerii naţionalei de tineret, după 1990
Daniel Isăilă (2016 - ?)
Cristi Dulca (2015-2016)
Mihai Teja (2014)
Viorel Moldovan (2014)
Bogdan Stelea (2013-2014)
Emil Săndoi (2006-2013)
Florin Marin (2005-2006)
Nicolae Manea (2002-2005)
Ilie Dumitrescu (2002)
Ion Moldovan (1999-2002)
Nicolae Manea (1999)
Tudorel Stoica (1998-1999)
Victor Piţurcă (1996 –1998)
Florin Halagian (1995)
Aurel Ţicleanu (1995)
Sorin Cârţu (1993-1995)
Ion Moldovan (1992-1993)
Nicolae Dobrin (1992)
Dumitru Dumitriu (1991)
Florin Halagian (1990)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite