ANALIZĂ Achiziţii doar la vârf. Numai echipele cu şanse la play-offul Ligii I îşi permite să transfere jucători
0
Lucrurile se mişcă greu pe piaţa transferurilor în România, problemele fiind mereu aceleaşi: lipsa banilor, dar şi a unui management de calitate care să asigure schimbări eficiente în loturile echipelor.
Practic, în fotbalul românesc toată lumea ar vrea să vândă pe bani frumoşi, şi să aducă jucători gratis. Pe care, evident, apoi să-i vândă mai departe.
De departe, până acum, pe piaţa transferurilor, cea mai activă echipă a fost Steaua, care va încerca mare lovitură la reluarea sezonului. Steliştii visează să câştige campionatul şi apoi să atace grupele Ligii Campionilor, pentru a se umple de bani. Tocmai de aceea, Steaua şi-a adus jucători experimentaţi, capabili să facă diferenţa. Marica, Bourceanu şi Pintilii au împreună peste 120 de selecţii la naţională şi au venit la Steaua nu doar cu gândul la titlu, dar şi cu intenţia declarată de a prinde un loc în lotul pentru Euro 2016. Momcilovici, Bawab şi Pârvulescu sunt şi ei fotbalişti cu multe meciuri în picioare, în vreme ce tinerii Chitoşcă, Popadiuc, Ştefănescu, aduşi de la Ceahlăul, vor fi orientaţi către alte echipe.
Şi ASA Târgu Mureş a dat o lovitură de imagine, prin aducerea lui Adrian Mutu, dar fotbalistul de 37 de ani nu mai e de sezoane bune omul care înscria peste 100 de goluri în Serie A. Ca şi rivalii de la Steaua, Mutu visează şi el la Euro şi de aceea s-a înhămat la munca de jos,a cceptând chiar şi să-şi primească salariul de la ASA abia la vară, după terminarea sezonului. Având un nou antrenor, Petre Grigoraş, recunoscut pentru stilul său ultra ofensiv, ASA a transferat patru atacanţi, în afara lui Mutu, la echipă venind Ţucuden, Ciolacu şi Laurenţiu Buş. Asta în condiţiile în care mai erau încă patru la echipă, Axente, Jazvici. Luis Pedro şi Ramiro Costa.
Şi Dinamo a transferat numeric, rămâne de văzut dacă şi valoric, pentru că numele de pe lista „câinilor” nu sunt chiar răsunătoare. Cea mai modest la capitolul achiziţii stă însă liderul Astra, cum era de şi de aşteptat, din pricina problemelor finaciare ale clubului. Şumudică l-a primit doar pe fostul petrolist Damian Boudjemaa, care era liber de contract, ba mai mult, în ultimele şase luni, n-a avut echipă. Cum nici Pandurii nu stă cu banii pe roze, gorjenii şi-au acoperit doar golul lăsat de plecarea lui Momcilovici la Steaua şi l-au adus doar pe Acsinte, de la Botoşani. Şi Gică Hagi a făcut o campanie redusă de achiziţii, întărind doar postul de portar, prin aducerea lui Pecanha, de la Petrolul.
În partea a doua clasamentului, piaţa transferurilor pare îngheţată, chiar dacă disponibilizări se fac. Doar Petrolul şi-a făcut un lot nou, alcătuit aşa cum era de aşteptat, tot din străini, cu ajutorul cărora ploieştenii vor încerca salvarea de la retrogradare. Noii veniţi nu sunt însă nume cunoscute, ci jucători de duzină, care forţează relansarea carierei în România.
Pe 13 februarie este programată reluarea campionatului, urmând a se juca ultimele trei etape din sezonul regulat
Cele mai importante achiziţii
Steaua – Marica, Bourceanu (ambii liberi de contract), Pintilii (Hapoel Tel Aviv), Momcilovici (Pandurii), Pârvulescu (Voluntari), Bawab (CSU Craiova), Chitoşcă, Popadiuc, Ştefănescu (toţi Ceahlăul)
Viitorul – Pecanha, L. Rusu (ambii Petrolul), Perju (FC Braşov)
Astra – Boudjemaa (liber de contract)
Pandurii – Acsinte (Botoşani)
Dinamo – Râmniceanu (Viitorul), Hanca (ASA), Olteanu (FC Braşov), Lazăr (Chiajna), Ekeng (liber), Batin (FC Botoşani)
ASA Tg. Mureş – Mutu, Ţucudean (ambii liberi), G. Matei (Clinceni), L. Buş (Dunărea Călăraşi), M. Constantin (China), Ciolacu (Slask)