ANALIZĂ Începe Liga I: FCSB, nicio şansă la titlu. Dinamo, la retrogradare. CFR şi Viitorul, luptă pentru locul 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali, adevăratul antrenor al clubului FCSB
Gigi Becali, adevăratul antrenor al clubului FCSB

Noua ediţie a Ligii I va porni la drum, începând de astăzi, iar „Weekend Adevărul“ îţi oferă o serie de previziuni pentru o întrecere cu un nivel tot mai scăzut de la un sezon la altul.

Liga I e o competiţie unde mereu există loc de mai rău! Când te uiţi la multe meciuri din această întrecere, până să adormi, îţi spui că, totuşi, nivelul nu poate scădea mai mult de atât. Ulterior însă, te convingi că te-ai înşelat!

Explicaţia e simplă: conduse, în mare, de nişte incompetenţi, echipele româneşti rămân, periodic, şi fără cei mai buni jucători, care sunt scoşi la vânzare, cum scot capul. Şi, având în vedere că, în afară de Viitorul, la alte cluburi nu există ştiinţa de a forma fotbalişti tineri, nu vine nimic din urma. De altfel, faptul că tocmai Astana din Kazahstan a învins CFR Cluj, campioana României, iar conducătorii ardelenilor au catalogat rezultatul drept unul normal, spunând că Astana era, oricum, favorită, ne spune totul despre valoarea Ligii I.

Haos la cele mai populare echipe

Dacă ne uităm la FCSB, Dinamo şi Craiova în acest moment, ceea ce şochează e că cele mai populare / mediatizate formaţii din primul eşalon au ieşit mai slabe din pauza competiţională!

*FCSB - Aici, când ai impresia că ridicolul situaţiei a atins un maxim istoric, Gigi Becali îţi arată că se poate şi mai rău! Vorbim de un club care, oficial, a redus rolul antrenorului principal la un „secund“ pentru patron! Practic, omul cu trening-ul de „A1“ e un fel de preparator fizic. Aleargă cu jucătorii la antrenamente, le spune ce exerciţii tactice să facă, după care trimite pe teren o echipă cerută de patronul Gigi Becali! Cu Bogdan Andone antrenor principal şi cu o campanie de transferuri mai slabă ca niciodată (au plecat jucători de bază precum Benzar, Junior Morais şi Teixeira şi au venit Vână, Belu, Olaru şi Oaidă), acest sezon se anunţă a fi unul catastrofal pentru formaţia bucureşteană! Fără titlu de patru campionate, perioadă în care a terminat de fiecare dată pe locul 2, FCSB pare că va avea nevoie de un miracol pentru a mai prinde şi această poziţie.

*CS U Craiova - Spre deosebire de FCSB, s-a descurcat bine pe piaţa transferurilor. Nu numai că n-a pierdut niciun om de bază, dar chiar s-a întărit cu câţiva jucători cu potenţial, precum Qaka (Poli Iaşi), Alex Ioniţă (CFR Cluj) şi Vătăjelu (Sparta Praga). Problema oltenilor e că pe bancă se află Corneliu Papură, antrenor în care patronul Mihai Rotaru are mare încredere. Papură însă şi-a arătat nivelul la finalul play-off-ului, atunci când l-a înlocuit pe Devis Mangia. Au urmat şase partide oficiale dintre care patru au fost pierdute, motiv pentru care CS U Craiova a ratat podiumul, terminând pe 4. Dacă Papură va rămâne în funcţie - e greu de crezut că va rezista până la finalul campionatului - oltenii îşi pot lua, din nou, gândul de la podium.

*Dinamo - Un alt club care nu doar că nu învaţă nimic din greşelile comise, dar le şi repetă obsesiv şi chiar le înmulţeşte! Dinamo s-a despărţit, în această vară, de o grămadă de jucători anonimi şi lipsiţi de calitate pentru a-i înlocui cu alţii din această categorie! Singurii fotbalişti mai răsăriţi ajunşi în „Ştefan cel Mare“ sunt mijlocaşul Mrzljak şi portarul Straton. Cu un lot „subţire“ şi cu un antrenor nou, Eugen Neagoe, care nu e dorit de suporteri, Dinamo are şanse mai mari ca niciodată să ajungă, iarăşi, în play-out, acolo unde se va chinui pentru a evita retrogradarea!

Hagi şi Petrescu, garanţia succesului

Dacă ne uităm pe tabloul Ligii I, e greu să găsim o a treia formaţie, pe lângă CFR Cluj şi Viitorul, capabilă de a intra în lupta pentru titlu. 

CFR, chiar dacă învinsă în Kazahstan, rămâne o trupă solidă pentru nivelul scăzut al Ligii I şi are şi avantajul că e pregătită de Dan Petrescu, cel mai bun antrenor al campionatului. Dacă „Bursucul“ va continua la Cluj şi nu va părăsi echipa, din nou, tentat de vreo ofertă financiară din străinătate, CFR va rămâne în luptă pentru a cuceri al treilea titlu la rând. 

Principala contracandidată a ardelenilor în această tentativă va fi Viitorul, o trupă care beneficiază de profesionalismul lui Gheorghe Hagi. Un club stabil din toate punctele de vedere, cu cel mai sănătos program de formare pentru jucători tineri, Viitorul are şanse mari la locul 1, poziţie pe care s-a clasat şi la finalul sezonului 2016-2017.

5 octombrie e data la care va începe etapa a 12-a, când e programat derby-ul FCSB - Dinamo. 

Etapa 1

Vineri

Voluntari - Sepsi 18.30

Sâmbătă

Astra - Botoşani 18.00

CFR Cluj - Poli Iaşi 21.00

Duminică

Craiova - Academica Clinceni 18.00

FCSB - Hermannstadt 21.00

Luni

Gaz Metan - Chindia 18.00

Viitorul - Dinamo 21.00

*Meciurile sunt transmise de Digi Sport, Telekom Sport şi Look TV

Trei echipe sunt „cu cortul“, altele joacă în faţa nimănui

Faptul că Liga I e o competiţie dezolantă reiese şi din cifrele legate de numărul spectatorilor prezenţi în tribune! În campionatul recent încheiat, am avut partide la care au asistat şi...50 de oameni. 

Aceste statistici dezastruoase sunt cauzate şi de lipsa infrastructurii, care forţează anumite echipe să joace în oraşe cu care n-au nicio legătură. Acum, când noua ediţie a Ligii I bate la uşă, avem trei grupări, FCSB, Hermannstadt şi Chindia Târgovişte, care, în primele etape, se vor muta „cu cortul“, în loc să-şi joace acasă meciurile de pe teren propriu! FCSB va evolua la Piteşti, Hermannstadt la Târgu Mureş, iar Chindia la Ploieşti. 

Pe lângă acest trident, în Liga I avem şi câteva formaţii care joacă în faţa nimănui, fiindcă n-au nici tradiţie, nici suporteri. În sezonul trecut, Voluntari şi Chiajna au fost în această categorie. Concordia a retrogradat după play-out, însă a fost înlocuită, imediat, de o altă formaţie care nu prea interesează pe nimeni, Academica Clinceni.

Eşalonul secund are echipe mai populare

Având în vedere tabloul Ligii I, nu e de mirare că în liga a doua se află, în acest moment, mai multe formaţii cu priză la public. Vorbim despre Universitatea Cluj, Petrolul Ploieşti, UTA, FC Argeş, Rapid, Poli Timişoara, Farul şi Pandurii. Noul sezon al ligii secunde, la finalul căruia vor promova direct două echipe, va începe la 3 august.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite