Alin Petrache explică eşecul de la Tbilisi: "Jucătorii au fost prea excitaţi de public şi de încărcătura meciului şi au făcut erori. Nu s-a respectat planul tactic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un egal ar fi fost suficient pentru ca România să câştige Cupa Europeană a Naţiunilor, competiţie pe care şi-a adjudecat-o de patru ori, ultima dată în 2010.

N-a fost să fie, deoarece la Tbilisi, naţionala Georgiei a fost din nou o nucă prea tare pentru „stejarii” noştri. Chiar dacă au condus în startul partidei, cu 9-3, românii au terminat învinşi cu 22-9, în faţa unui stadion plin ochi, cu un public care a împins de la spate echipa Georgiei.

Eşecul nu e totuşi o surpriză, Georgia reuşind în ultimii ani să ne ia faţa în majoritatea meciurilor în care ne-a fost adversară. Anul trecut, la Bucureşti, în partida tur, scorul a fost 9-9, lucru care i-a ajutat pe georgieni să câştige acum pentru a şaptea oară trofeul pus în joc. Cele două echipe merg însă braţ la braţ la Cupa Mondială din Anglia, care se va disputa între 18 septembrie şi 31 octombrie 2015.

Înfrângerea de la Tbilisi a aruncat România într-o grupă dificilă, în care toate adversarele sunt mai bine clasate în ierarhia mondială. Dacă elevii galezului Lynn Howells, care are contract cu FRR până după Cupa Mondială din 2015, ar fi învins, am fi fost în grupă cu Noua Zeelandă, Argentina, Tonga şi, cel mai probabil, Namibia. Ultima ar fi reprezentat o formaţie mai accesibilă, ţinând cont că e pe locul 23 în lume şi ne-ar fi dat dreptul să sperăm la o nouă victorie la Cupa Mondială. 

Deşi, România a participat la toate cele şapte ediţii, disputate până acum, rezultatele n-au fost dintre cele mai bune, „stejarii” obţinând doar cinci victorii: 21-20 cu Zimbabwe (1987), 17-15 cu Fiji (1991), 27-25 cu SUA (1999), 37-7 cu Namibia (2003) şi 14-10 cu Portugalia (2007). În rest, înfrângeri pe linie, cele mai usturătoare fiind: 8-90 cu Australia (2003) şi 8-85 cu Noua Zeelandă (2007).

Irlanda a câştigat „Six Nations” 

Una dintre adversarele României de la Cupa Mondială, naţionala Irlandei, a reuşit să câştige „Six Nations”, cea mai importantă competiţie europeană de rugby. În ultima etapă, Irlanda a învins Franţa, la Paris, scor 22-20, adjudecându-şi primul titlu după cinci ani. Clasamentul final a fost: Irlanda, Anglia, Ţara Galilor, Franţa, Scoţia, Italia. Italienii, care sunt cu noi în grupă la Mondiale, au fost repetenţii competiţiei, terminând cu zero puncte şi fiind învinşi în ultima etapă, la Roma, de Anglia cu 55 – 11.

Petrache e mulţumit

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, spune că obiectivul echipei a fost calificarea la Cupa Mondială. 

Ni l-am îndeplinit. Sigur, am fi vrut să luăm şi trofeul şi mă aşteptam să facem un meci foarte bun. În primele 20 de minute am reuşit, dar jucătorii au fost prea excitaţi de încărcătura meciului, de public, şi au început să facă greşeli. Eliminările noastre au decis meciul, dar Georgia este acum peste noi ca nivel valoric. La ei, rugbyul e sport naţional”, a spus Petrache, care regretă că România ratat şansa de a juca împotriva Noii Zeelande: „Poate doar o dată în viaţă ai această ocazie. Am căzut într-o grupă totuşi un pic mai accesibilă şi eu zic că ne vom bate de la egal la egal cu Italia şi Canada, dar putem încurca şi Irlanda”

Grupa D
Franţa (locul 5 mondial)
Irlanda (locul 6 mondial)
Italia (locul 14 mondial)
Canada (locul 15 mondial)
România (locul 17 mondial)
Ierarhii stabilite la 10 martie 2014

Programul meciurilor de la Cupa Mondială din 2015
23 septembrie Franţa- România „Olympic Stadium” – Londra
27 septembrie Irlanda- România „Wembley Stadium” – Londra
6 octombrie Canada – România „Leicester Stadium” – Leicester
11 octombrie Italia – România  „Sandy park” – Exeter

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite