Adrian Mutu revine în Europa după cinci ani. Cifrele atacantului român în competiţiile europene în care a participat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mutu
Adrian Mutu

Petrolul - Flarmutari Vlora se joacă joi, de la ora 19.30 (Digisport), în turul doi preliminar al Ligii Europa, manşa tur.

Anul 2014 este anul întoarcerilor pentru Adrian Mutu. S-a întors în campionatul intern după 14 ani, a înscris din nou după o pauză de 11 luni, iar azi va juca din nou în cupele europene după cinci ani de absenţă. Fotbalistul Petrolului este anunţat titular în echipa lui Răzvan Lucescu, care întâlneşte diseară formaţia albaneză Flamurtari Vlora, în turul doi preliminar al Ligii Europa. Ultima dată când Mutu a jucat în Europa a fost în sezonul 2009-2010, când a participat cu Fiorentina în Liga Campionilor, fiind eliminată în optimi de Bayern Munchen.
Două sezoane mai devreme însă, echipa italiană a fost la un pas de finala Ligii Europa, dar a pierdut în semifinale, la penaltyuri, în faţa scoţienilor de la Glasgow Rangers. În sezonul respectiv, Mutu a fost cel mai bun jucător al echipei şi a ocupat locul 4 în clasamentul golgheterilor Ligii Europa, cu 6 reuşite. „Nu sunt emoţionat decât de faptul că ne vom revedea cu fanii noştri, care sunt extraordinari. Am jucat peste 50 de meciuri în cupele europene şi ştiu cum. Chiar n-am de ce să-mi fac probleme”, a declarat ieri Mutu, care mai are un an de contract cu echipa ploieşteană. 

.EXCLUSIV | Mirel Rădoi: "E dificil pentru Gâlcă". Ce-a zis despre partida cu Stromsgodset

VIDEO Ultimele informaţii din Norvegia, înainte de Stromsgodset - Steaua

A dat 25 de goluri în 53 de meciuri
Cariera lui Mutu la nivel de cupe europene înseamnă 53 de meciuri şi 24 de goluri. El a debutat cu FC Argeş în Cupa UEFA, în 1998, când avea doar 19 ani şi a jucat şase meciuri în ediţia respectivă, eliminând Dinamo Baku şi Istanbulsport, dar fiind părtaş şi la acel 0-7 încasat de piteşteni la Celta Vigo. La primul său sezon în cupele europene, Mutu a marcat trei goluri, iar ulterior n-a existat sezon în care el să joace şi să nu marcheze. Petrolul este a şaptea formaţie sub tricoul căreia va evolua în Europa, după FC Argeş, Dinamo, Parma, Chelsea, Juventus şi Fiorentina. Doar cu Inter, Verona, Cesena şi Ajaccio, Mutu n-a jucat în cupele europene. Cu Petrolul, el va evolua însă în premieră contra unei echipe de club din Albania.


Mutu este de departe cel mai experimentat jucător al Petrolului, dar în lotul „lupilor” sunt şi alţi fotbalişti care au mai jucat în cupele europene, precum Geraldo, Teixeira, Pecanha, Hoban, Alcenat sau Marinescu. Ploieştenii şi-au împrospătat destul de mult lotul în această vară, când au transferat opt jucători: Nepomuceno şi Nkoyi (Fortuna Sittard), Satli (Charleroi), Cobrea (Chiajna), Peteleu (Năvodari), Bolboaşă (Viitorul), Fanchone (Nîmes) şi Astafei (Oţelul). Ultimul nu poate juca însă împotriva albanezilor, deoarece a fost adus târziu şi nu a fost trecut pe lista UEFA. Nici Sony Mustivar nu va juca, din motive medicale. În aceste condiţii, antrenorul Răzvan Lucescu va creiona echipa Petrolului cel mai probabil astfel: Pecanha – Alcenat, Geraldo, Hoban, Fanchone – Marinescu, De Lucas - Teixeira, Mutu, Albin – Tamuz.
Albanezii au sosit deja la Ploieşti, iar mâine vor sosi şi 50 de fani ai echipei Flamurtari. Adversarii Petrolului au promisă o primă de 250.000 de euro, în cazul în care vor terec de „lupi”. Returul este programat peste o săptămână în Albania.  

mutu foto rpressport.ro


Echipe împotriva cărora a marcat Mutu
Dinamo Baku, Istanbulspor (2), Mondencarge/Luxemburg (4), TSKA Moscova (3), Wisla Cracovia, Lazio, Rapid Viena, Mlada Boleslav, Rosenborg, Eindhoven (3), Groningen, Bayern Munchen, Slavia Praga, Debrecen (3)

Meciurile lui Mutu în cupele europene
Sezon      Echipă   Meciuri Goluri Competiţie
1998-1999 FC Argeş    6        3                 prel Cupa UEFA
1999-2000 Dinamo   3          4                   prel. Liga Campionilor
2002-2003 Parma 4 4                      Cupa UEFA
2003-2004 Chelsea  7 1                   grupe Liga Campionilor
2005-2006 Juventus 8 1                  grupe Liga Campionilor
2007-2008 Fiorentina 10 6               grupe Liga Europa
2008-2009 Fiorentina 9 2                 grupe Liga Campionilor
2009-2010 Fiorentina 6 3                 grupe Liga Campionil

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite