Şahtior Doneţk – FC Sevilla, azi, ora 22.00: “Am pierdut tot, dar am rămas în picioare”. Lucescu, la a treia semifinală europeană a carierei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu Desen de vali Ivan
Mircea Lucescu Desen de vali Ivan

În cel mai greu sezon din istoria recentă a clubului, Şahtiorul va forţa calificarea în finala Europa League. Mircea Lucescu va bifa azi cea de-a treia semifinală europeană a carierei.

Mircea Lucescu (70 de ani) va încerca să facă primul pas către finala Europa League.  Cel mai titrat antrenor român a câştigat trofeul în 2009, pe vremea când purta numele Cupa UEFA.
Şahtior Donţek şi FC Sevilla se întâlnesc azi în manşa tur a semifinalelor din Europa League. Adversarul îi trezeşte lui Lucescu o mare dorinţă de revanşă pentru unul dintre momentele emblematice ale carierei antrenorului român, marcată de destule ghinioane. În optimile de finală ale Cupei UEFA din 2007, contra Sevillei, Şahtiorul a primit gol la ultima fază a jocului de la portarul Palop, urcat în careu la disperare. „Minerii”au mai luat un gol şi-n prelungiri, iar andaluzii s-au calificat mai departe şi au mers până la capăt în competiţia europeană secundă.
De altfel, Sevilla este o specialistă a Cupa UEFA / Europa League, pe care a câştigat-o de patru ori, în 2006, 2007, 2014 şi 2015, record european. Lucescu are şi el trofeul în vitrină, câştigând în 2009 finala de la Istanbul cu Werder Bremen, ultima Cupă UEFA din istorie, rebotezată ulterior Europa League.

Lucescu va juca azi cea de-a treia semifinală europeană a carierei.

@ În 1990, pe când o conducea pe Dinamo, Lucescu a ajuns cu echipa din Ştefan cel Mare până în semifinalele răposatei competiţii numită Cupa Cupelor, întrecere rezervată câştigătoarelor cupelor interne. Dinamo a trecut atunci de Dinamo Tirana, Panathinaikos Atena şi Partizan Belgrad, dar a dat în penultimul act peste Anderlecht Bruxelles. Belgienii au câştigat ambele meciuri cu 1-0 şi s-au calificat în finală, pe care au pierdut-o în faţa Sampdoriei.
Dinamo 1990: Stelea – Mihăescu, Andone, Rednic, Klein – Sabău, Lupu, Mateuţ, D. Timofte – Vaişcovici, Răducioiu.


@ În 2009, Şahtiorul lui Mircea Lucescu a căzut din Champions League în Europea League, întocmai ca-n acest sezon, şi a trecut de Tottenham, ŢSKA Moscova şi Marseille pentru a se califica în semifinale. A fost un duel sută la sută ucrainean în aceatsă fază, Şahtiorul reuşind să o elimine pe Dinamo Kiev după 1-1 în deplasare şi 2-1 pe Donbass Arena, cu un gol marcat de Ilsinho în minutul 89. În finala de la Istanbul, Şahtiorul s-a  impus cu 2-1 în faţa lui Werder Bremen.
Şahtior 2009: Pyatov – Srna, Cigrinski, Gai, Raţ - Hubschman, Işcenko  - Jadson, Fernandinho, Ilsinho – Luiz Adriano.

Pleacă de la Şahtior
Aterizat în 2004 la Doneţk, aventura lui Mircea Lucescu la Şahtior se va încheia, cel mai probabil, la finalul acestui sezon. Mereu pe drumuri, echipa antrenându-se la Kiev şi jucând la Lvov, departe de casa de la Doneţk, Il Luce e decis să aleagă un alt drum din vară. Jurnaliştii turci îl dau ca şi numit la Galatasaray Istanbul, împreună cu fiul său, iar Răzvan Burleanu încă mai speră să îl aducă la naţională după încheierea Campionatului European. Pe plan intern, Lucescu a pierdut în acest an lupta la titlu cu Dinamo Kiev, dar mai are şansa de a câştiga Cupa Ucrainei, fiind calificat în semifinale.

Srna: “Am pierdut tot, dar am rezistat”
Şahtiorul înseamnă Mircea Lucescu, dar şi căpitanul croat Dario Srna. Într-un interviu acordat “The Guardian”, fotbalistul îşi aminteşte de ziua în care echipa a plecat din Doneţk din cauza conflictelor din zona Donbass: “Era 16 mai 2014. Ni s-a spus să plecăm rapid. N-am luat nimic cu mine, doar maşinile, cămăşile sunt şi acum pe umeraşe. Le-am spus tuturor că în şase luni o să ne întoarcem, dar sunt deja doi ani de atunci. Doneţk era un oraş minunat, avea şcoli bune, restaurante, tot ce era nevoie. Am spus că atunci când mă voi întoarce mă voi aşeza în genunchi şi voi săruta pământul”. Croatul e de părere că dacă Şahtiorul va câştiga finala Europa League, va fi un moment şi mai important decât cel din 2009: „Ne-am pierdut casele, suporterii, stadionul. Ne-am pierdut baza de antrenament şi oraşul. Ne-au plecat o mulţime de jucători. Şi cu toate astea am supravieţuit, am rămas în picioare. Şi suntem încă acolo sus, suntem mai puternici”.

În cupele europene, Lucescu are 212 partide ca antrenor, iar croatul Srna a jucat 134 meciuri

30 de trofee a câştigat antrenorul Lucescu: 21 cu Şahtior, 3 cu Dinamo, 3 cu Rapid, 2 cu Galatasaray, 1 cu Beşiktaş

Semifinale Europa League, tur
Azi, ora 22.00
Şahtior Doneţk – FC Sevilla DolceSport 1
Villareal – Liverpool DolceSport 2, ProTV
Partidele retur au loc săptămâna viitoare

 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite