Începe Cupa Africii: Ebola a trimis turneul în Guineea Ecuatorială, preşedintele ţării a luat 40.000 de bilete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yaya Toure FOTO AFP

Competiţia care va debuta sâmbătă, a cărei organizare a fost refuzată de Maroc, din cauza Ebola, şi este găzduită de o ţară a cărei naţională a fost descalificată. Preşedintele Guineei Ecuatoriale a decis să cumpere 40.000 de bilete la meciurile de la turneu la care vor participa şi şase jucători din Liga I.

O ediţie jubiliară, cea cu numărul 30, a celei mai importante competiţii interţări din Africa, a fost la un pas să se amâne. Sau chiar să nu se dispute. Şi asta din cauza pericolului Ebola. 

Desemnată drept gazdă în ianuarie 2011, Maroc a refuzat onoarea chiar în buza turneului, în octombrie 2014, din cauza epidemiei cu virusul ucigaş care a speriat Vestul Africii şi lumea întreagă. Citând raţiuni de securitate şi norme ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nord-africanii n-au mai vrut să organizeze Cupa Africii şi au lăsat Confederaţia Africană (CAF) cu o mare problemă pe cap. 

În termen record însă, s-a găsit o soluţie salvatoare, una foarte bună, în criza de timp, din multe puncte de vedere. În decembrie 2014, CAF a anunţat că noua gazdă va fi Guineea Ecuatorială, iar Maroc a fost pedepsită prin excluderea echipei naţionalei din competiţie.

Guineea Ecuatorială

De ce ar accepta o ţară africană să organizeze un turneu pentru care nu era pregătită, în timp record? În primul rând, infrastructura era deja prezentă, Guineea Ecuatorială găzduind Cupa Africii recent, în 2012, alături de Gabon. Apoi, pentru că, deşi esenţa unui astfel de competiţii e entuziasmul şi afluenţa fanilor, ţara liliputană (28.000 de km2) din Africa Centrală pune destule dificultăţi turiştilor (o parte din teritoriu îl reprezintă o insulă, la vest de continent, unde se află şi capitala Malabo). 

Or tocmai de afluxul turiştilor se temea Marocul, în condiţiile în care, până în ianuarie, Ebola a provocat aproape 8,500 de decese, mai ales în ţările din Vestul Africii. Iar Guineea, spre exemplu, ţara în care a izbucnit epidemia, în decembrie 2013, e calificată la competiţie.

În Guineea Ecuatorială însă, nu au existat cazuri de Ebola, iar ţara e recunoscută pentru monitorizarea medicală foarte bună în cazul turiştilor şi al cetăţenilor care călătoresc peste graniţe.

A plătit 40.000 de bilete cu 30.000 de euro

Pentru a nu se juca totuşi o competiţie în faţa unor arene goale (oricum de capacităţi reduse), Teodoro Obiang Nguema (72 de ani), preşedintele Guineei Ecuatoriale, a făcut un gest interesat. Nguema a cumpărat 40.000 de tichete (a plătit 30.000 de euro, la un cost al biletului de 0,75 euro). „Trebuie să oferim solemnitate acestui eveniment, trebuie să cumpărăm bilete“, a transmis Nguema, care a mai spus că turneul trebuie să se dispute în faţa unor stadioane pline, pentru ca Guineea Ecuatorială să aibă un beneficiu de pe urma organizării.

Interesant este că Guineea Ecuatorială, prezentă în competiţie ca gazdă, după ce-a înlocuit Maroc, ajunsese iniţial în prima fază a play-off-ului, de unde a fost exclusă însă pentru că a folosit un fotbalist fără drept de joc!

Liga I, reprezentată de şase jucători

La ediţia 2015 a Cupei Africii sunt prezenţi şi şase jucători din Liga I, iar jumătate dintre aceştia fac parte din naţionala Insulelor Capului Verde. Este vorba despre stelistul Fernando Varela, plus Kay şi Nuno Rocha, de la CS U Craiova. Contingentul Ligii I e întregit de tunisianul Ben Yousssef (Astra), burkinabezul Bambara, de la U Cluj, şi Ferebory Dore, de la CFR.

Cele mai titrate echipe din istoria Cupei Africii

NAŢIONALĂ      TITLURI    EDIŢIILE CÂŞTIGATE

Egipt 7        1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010

Ghana         4        1963, 1965, 1978, 1982

Camerun     4        1984, 1988, 2000, 2002

Nigeria        3        1980, 1994, 2013

Cele mai interesante cifre

  • Doar trei echipe naţionale au participat la prima ediţie a Cupei Africii, în 1957 (Egipt, Etiopia, Sudan)
  • În total, 38 de selecţionate au fost prezente, de-a lungul timpului, la Cupa Africii
  • Turneul a fost găzduit de 18 ţări
  • Titlul a fost câştigat de 14 selecţionate, cea mai de success fiind Egiptul (7 trofee)
  • Camerunezul Samuel Eto’o este golgheterul all-time al competiţiei, cu 18 goluri

4,75 este cota Coastei de Fildeş la casele de pariuri, principala favorită la câştigarea turneului. Urmează Algeria (5,31) şi Ghana (9,25)

Meciul de deschidere al Cupei Africii este Guineaa Ecuatorială - Gabon (sâmbătă, 18.00, Eurosport 2)

Componenţa grupelor şi programul meciurilor

Grupa A: Guineea Ecuatorială, Burkina Faso, Gabon, Congo

17 ianuarie: Guineea Ecuatorială – Congo, Burkina Faso – Gabon

21 ianuarie: Guineea Ecuatorială – Burkina Faso, Gabon – Congo

25 ianuarie: Gabon – Guineea Ecuatorială, Congo – Burkina Faso

Grupa B: Zambia, Tunisia, Capul Verde, DR Congo

18 ianuarie: Zambia – DR Congo, Capul Verde – Tunisia

22 ianuarie: Zambia – Tunisia, Capul Verde – DR Congo

26 ianuarie: Capul Verde – Zambia, DR Congo – Tunisia

Grupa C: Ghana, Algeria, Africa de Sud, Senegal

19 ianuarie: Ghana – Senegal, Algeria – Africa de Sud

23 ianuarie: Ghana – Algeria, Africa de Sud – Senegal

27 ianuarie: Africa de Sud – Ghana, Senegal – Algeria

Grupa D: Coasta de Fildeş, Mali, Camerun, Guinea 

20 ianuarie: Coasta de Fildeş – Guinea, Mali – Camerun 

24 ianuarie: Coasta de Fildeş – Mali, Camerun – Guinea 

28 ianuarie: Camerun – Coasta de Fildeş, Guinea – Mali

Vezi şi 

Ebola a lovit şi fotbalul: Maroc a refuzat să organizeze Cupa Africii. Ce urmează

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite