Voluntarii care salvează vieţi
0Faţă de alte naţiuni, românii nu au tradiţia donării de sânge, lucru confirmat de statistici: doar 1,7% din populaţia României este donatoare, de patru ori mai puţin decât în restul Europei. Lipsa donatorilor provoacă periodic crize în sistemul sanitar. Din fericire, există iniţiative care schimbă atitudinea potenţialilor donatori şi salvează vieţi.
Cauza nobilă a ediţiei din acest an a Maratonului Olteniei, powered by CEZ Romania, a răspuns crizei din sistem, beneficiar fiind Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea, care va fi dotat cu aparatură medicală performantă ce va fi achiziţionată din taxele de înscriere, donaţiile participanţilor şi donaţia Grupului CEZ în România, pană la completarea sumei de 15.000 de euro.
Iniţiativa Grupului CEZ în România a avut şi o componentă de voluntariat în rândul angajaţilor CEZ care au donat sânge pentru a salva vieţi. 59 de angajaţi ai Grupului CEZ în România din Slatina, Piteşti, Craiova, Târgu-Jiu şi Râmnicu Vâlcea şi-au adus aportul la salvarea a până la 177 de vieţi, în contextul unei lipse acute a rezervelor de sânge disponibile în spitale. Statisticile arată că una din patru persoane are nevoie de sânge pe parcursul vieţii şi că o donaţie de sânge salvează trei vieţi.
Cerere în căsătorie la sfârşitul cursei MTB - 51 de kilometri
Prima zi de concurs a adus o premieră pentru eveniment, zona de finish a probei lungi de MTB fiind cu ocazia acestei ediţii a Maratonului Olteniei şi scena unei cereri în căsătorie. Cătălin Maxim, concurent la proba de 51 km, a pedalat cu inelul de logodnă la purtător, surprinzându-şi iubita aflată în galerie cu o promisiune pe viaţă. Acesta a primit şi premiul pentru curaj din partea Grupului CEZ în România, precum şi două biciclete MTB, pentru el şi perechea lui, cu care să concureze la următoarea ediţie a Maratonului Olteniei. La final, Cătălin i-a încurajat pe toţi aceia care îşi propun să facă o astfel de cerere să vină la Maratonul Olteniei, asigurându-i că vor primi un răspuns pozitiv.
Eforturile concurenţilor de la Maratonul Olteniei au fost răsplătite cu un fond de premiere în valoare de peste 40.000 de lei, constând în produse sportive şi premii în bani, vouchere de test drive pentru două zile cu maşini Toyota şi multe alte surprize.
Nu numai adulţii au avut posibilitatea de a se bucura de sport în aer liber, Parcul Zăvoi găzduind şi concursuri de alergat dedicate celor mici, cu premii de până la 4.000 RON în produse. Copiii care nu au participat la cursele de alergat au găsit numeroase motive de distracţie, construind o turbină eoliană din piese Lego sau participând la jocuri colective (baschet, fotbal, atletism), în zonă dedicată sporturilor de familie.
Zonele tematice pentru distracţie şi relaxare amplasate în Parcul Zăvoi au strâns vizitatori care s-au bucurat de distracţie în aer liber, alături de prieteni. Aceştia au avut de ales între zona de activitate în grup, cu baschet, fotbal, atletism, jocurile „All against one” olympics cu o serie de provocări distractive contra cronometru, episoadele şi filmuleţe vizionate cu ajutorul ochelarilor 3D/VR, cabină foto, zona copiilor, precum şi zona de rezultate live.
Iubitorii de MTB şi-au testat rezistenţa pe cele două trasee de 33 km, respectiv 51 km. 261 de sportivi au luat startul în probele de MTB, fiind încurajaţi de Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României, care le-a urat participanţilor să se bucure de sportul favorit în aer liber. Şi iubitorii de alergare s-au reunit în număr mare în a doua zi a evenimentului, la linia de start numărându-se 313 concurenţi, care şi-au testat limitele în probele de Cros, 10,5 km şi Semimaraton, 21,5 km.