Vaccinarea, cea mai bună protecţie împotriva bolilor prevenibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respectarea schemelor naţionale de vaccinare este esenţială, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Avertismentul vine în contextul în care bolile infecţioase au început să facă tot mai multe victime la nivel european.

„Este important să respectăm schemele naţionale de vaccinare pentru a asigura cea mai bună protecţie posibilă împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Vaccinarea este metoda dovedită pentru controlul şi eliminarea bolilor infecţioase, iar prin vaccinare sunt evitate, anual, între 2 şi 3 milioane de decese la nivel mondial”, arată Miljana Grbic, şef al Biroului pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi. 

Specialiştii militează şi pentru vaccinarea împotriva gripei sezoniere, mai ales că un studiu recent, publicat într-o revistă medicală din Anglia, arată că riscul de atac de cord este deosebit de ridicat în special la vârstnicii care se îmbolnăvesc cu virusul gripal. 

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au demonstrat că există o legătură între gripă, crizele cardiace şi creşterea mortalităţii, în urma unei analize a aproape 20.000 de cazuri de gripă la persoanele adulte, confirmate în Ontario, Canada, între 2009 - 2014. 

Pandemiile, ameninţări pentru omenire

„Pandemiile devin ameninţări reale pentru omenire”, au arătat specialiştii la un form medical organizat în Elveţia. „Gripa este un virus respirator care se răspândeşte uşor, iar oamenii pot deveni contagioşi înainte de a prezenta simptome, aşadar nu este uşor de controlat”, au explicat medicii. 

Potrivit acestora, multe dintre aceste virusuri deţin, de asemenea, particularitatea că sunt capabile să se „contopească” între ele sau cu virusuri aviare ori porcine ducând la formarea unor combinaţii cu potenţial devastator pentru om.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite