Toate persoanele cu grad de handicap grav sau accentuat, indiferent de tipul acestuia, vor beneficia de un spor 15% la salariul de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate persoanele cu grad de handicap grav sau accentuat, indiferent de 
tipul acestuia, vor beneficia de un spor 15% la salariul de bază. FOTO: 123RF
Toate persoanele cu grad de handicap grav sau accentuat, indiferent de tipul acestuia, vor beneficia de un spor 15% la salariul de bază. FOTO: 123RF

Persoanele care deţin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, indiferent de tipul acestuia, vor beneficia de un spor de 15 % din salariul de bază pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Ministerul Muncii.

Guvernul a adoptat în acest sens o Hotărâre care stabileşte că persoanele care deţin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat şi boli rare vor beneficia de sporul de 15 % din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

Până acum, doar nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat beneficiau de acest spor, situaţie care genera o diferenţiere pe criterii de dizabilitate în ceea ce priveşte câştigurile salariale realizate de persoanele cu handicap.

Decizia se încadrează în categoria măsurilor legislative specifice necesare pentru a accelera sau obţine egalitatea de facto a persoanelor cu dizabilităţi în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la muncă, obligaţie asumată odată cu ratificarea de către România, prin Legea nr. 221/2010, a Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite