UPDATE Cod galben de inundaţii în patru judeţe. Alte cinci sunt sub Cod portocaliu de furtuni. Drumuri naţionale au fost blocate din cauza ploilor torenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce 15 judeţe şi Capitala sunt sub Cod galben de caniculă, 4 judeţe sunt sub Cod galben de inundaţii locale, iar 5 sub Cod portocaliu de furtuni. Potrivit IGSU, localităţi din şapte judeţe, au fost afectate de furtuni noaptea trecută, iar astăzi traficul pe mai multe drumuri a fost blocat din cauza auviunilor.

UPDATE 20.10 Argeş: Traficul rutier pe DN 73 a fost reluat

Traficul rutier pe drumul naţional 73, în judeţul Argeş, a fost reluat după două ore în care a fost blocat din cauza unor aluviuni. În zonă plouă în continuare, dar echipajele de drumari şi poliţişti au reuşit eliberarea carosabilului.

UPDATE 19.20 Traficul rutier pe drumul naţional 1 A, reluat pe sensul către Ploieşti

Traficul rutier pe drumul naţional 1 A, blocat din cauza unor aluviuni aproapae 4 ore, a fost reluat pe sensul către Ploieşti, după ce s-a reuşit eliberarea carosabilului. Carosabilul a fost eliberat pe ambele sensuri de pietrele si crengile aduse de viitură de pe munte, urmând ca ambele sensuri ale drumului sa fie redate circulaţiei autovehiculelor.

Cod galben de inundaţii şi Cod portocaliu de furtuni

UPDATE Judeţele Prahova, Buzău, Tulcea şi Constanţa sunt, duminică, sub avertizare cod galben de inundaţii locale, viituri şi scurgeri de pe versanţi, în timp ce judeţele Arad, Caraş-Severin, Neamţ, Suceava şi Harghita sunt sub cod portocaliu de furtuni. Zeci de localităţi din majoritatea zonelor ţării se află sub cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină.

Hidrologii au emis, duminică, mai multe avertizări cod galben de inundaţii locale. Sunt vizate ”scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie”.

Avertizările, valabile până la ora 22.00, se referă la bazine hidrografice din judeţele Prahova, Buzău, Tulcea şi Constanţa.

Fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinele râurilor Teleajen (Prahova), Slănic (Buzău), Casimcea şi Băltăgeşti (judeţele Tulcea şi Constanţa).

La rândul lor, meteorologii au emis avertizări cod portocaliu pentru judeţele Arad, Caraş-Severin, Neamţ, Suceava şi Harghita unde se vor înregistra averse de ploaie care vor depăşi 35-40 litri pe metru pătrat, fecvente descărcări electrice, grindină de diferite dimensiuni. Zeci de localităţi din majoritatea  zonelor ţării sunt sub cod galben de furtuni, cu precipitaţii de pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat. 

Drumuri naţionale blocate 

UPDATE În judetul Argeş, pe DN73, km 63 între Câmpulung si Dragoslavele, traficul este blocat din cauza aluviunilor, formate în urma ploii torentiale. Nu sunt autovehicule sau persoane surprinse, anunţă Poliţia Română. Maşinile mai mici de 7,5 tone pot ocoli porţiunea cu aluviuni, aflată la kilometrul 63, pe ruta DJ 725 Dragoslavele – DN 72 A Stoeneşti – DN73. Maşinile de mare tonaj, însă, nu pot circula în zonă deocamdată.

UPDATE În judetul Prahova, circulaţia rutieră pe Drumul Naţional 1 A Ploieşti – Braşov este blocată, după ce o viitură produsă în urma unei ploi torenţiale a adus pe carosabil crengi şi pietre.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Marian Popescu, o cisternă încărcată cu gaz petrolier lichefiat a rămas blocată pe şosea din cauza aluviunilor de pe carosabil.

Circulaţia autoturismelor a fost deviată de la Săcele pe DN1, iar la Vălenii de Munte a fost instituit un filtru rutier unde şoferii sunt informaţi cu privire la situaţia creată pe DN 1A. Aaluviunile se întind pe aproximativ 200 de metri liniari. 

UPDATE Avertizarea este valabilă în următoarele ore pentru judeţele Gorj, Vâlcea, Harghita, Covasna, Mureş, Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Alba, Braşov, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea.

În zonele de munte din aceste zone, dar şi în unele localităţi din zonele joase se vor înregistra precipitaţii, cantitatea de apă urmând a ajunge şi depăşi frecvent 25 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, se vor semnala intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.

UPDATE Concret, au fost semnalate efecte negative la nivelul a unsprezece localităţi din judeţele Alba, Caraş-Severin, Cluj, Gorj, Harghita, Hunedoara şi Sibiu. S-au înregistrat copaci şi stâlpi doborâţi de vânt care au avariat autoturisme şi au blocat drumuri judeţene.

În judeţul Alba, două autoturisme au fost avariate de elemente de construcţie desprinse dintr-o locuinţă, în judeţul Cluj aluviunile au blocat un drum naţional, iar în judeţul Hunedoara s-a intervenit pentru scoaterea apei din mai multe subsoluri.

Meteorologii anunţă că valul de căldură persistă şi duminică în majoritatea zonelor ţării, înregistrându-se frecvent 36 de grade Celsius. 15 judeţe şi Capitala sunt sub cod galben de caniculă, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată, mai ales în zonele de deal şi de munte.

În zonele de deal şi de munte, în jumătatea de nord-est şi pe arii mai restrânse în rest, mai ales în cursul după-amiezilor şi al nopţilor, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată.

Val de căldură extremă în toată ţara

Valul de căldură extremă care a început de sâmbătă va persista în toată ţara, duminică şi luni, iar disconfortul termic va fi accentuat în vest, sud şi sud-est şi pe arii restrânse în rest.

Pe toată durata zilei de duminică, dar şi luni, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

”În Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei şi Munteniei vremea va fi caniculară, cu temperaturi maxime frecvent între 35 şi 37 de grade, mai ridicate până în jurul a 38 de grade în extremitatea de sud-vest a teritoriului. În aceste regiuni, minimele nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade”, anunţă meteorologii.

Sunt vizate judeţele Bihor, Alba, Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila şi municipiul Bucureşti.

Potrivit acestora, în zonele de deal şi de munte, în jumătatea de nord-est şi pe arii mai restrânse în rest, mai ales în cursul după-amiezilor şi al nopţilor, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite