STUDIU Percepţiile despre cultură, migraţie şi soluţiile la conflict şi radicalizare din regiunea euro-mediteraneană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Migraţia este considerată o caracteristică a regiunii europene, în timp ce televiziunea este sursa de ştiri cea mai de încredere, potrivit unui studiu recent făcut la nivel european.

Concret, pentru realizarea studiului, peste 13.000 de persoane din 13 ţări au fost intervievate de Ipsos-Mori în a doua jumătate a anului 2016, despre aşteptările, preocupările şi valorile lor. 

Printre ţările incluse în studiu au fost opt state din UE (Austria, Croaţia, Finlanda, Franţa, Italia, Polonia, Portugalia şi Olanda) şi cinci ţări din sudul şi estul Mediteranei – SEM (Algeria, Israel, Iordania, Palestina şi Tunisia).

Educaţia şi programele pentru tineri au beneficiat de sprijin extins din partea tuturor persoanelor intervievate: 81% dintre respondenţii din ţările europene şi 85% dintre cei din SEM au declarat că astfel de mecanisme vor contribui la prevenirea şi abordarea provocărilor legate de radicalism.

Sursa de ştiri cea mai de încredere

Televiziunea a fost considerată sursa de ştiri cea mai de încredere atât în ţările europene, cât şi în cele SEM, în timp ce pe pieţele europene locurile doi şi trei sunt ocupate de către presa scrisă, respectiv de filme şi documentare. Pe de altă parte, în ţările SEM, presa online ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte încrederea ca sursă de ştiri, în timp ce cărţile ocupă locul al treilea.

„Cu toate că migraţia este considerată o caracteristică a regiunii, în special în ţările SEM, aceasta se situează cu mult după ospitalitate şi modul de viaţă în clasamentul aspectelor esenţiale ale vieţii în regiunea euro-mediteraneană. Acest lucru arată că oamenii din această regiune au mai multe în comun decât ceea ce se reflectă frecvent în anumite discursuri media şi politice”, se arată într-un comunicat de presă.

Despre nivelul de neîncredere

Studiul dezvăluie, de asemenea, atitudinile faţă de mass-media şi arată că percepţiile diferă în funcţie de sursa din care oamenii îşi adună informaţiile. Studiul dezvăluie faptul că nivelurile de neîncredere sunt mult mai mari în rândul celor care îşi iau informaţiile din presă decât în rândul celor care şi-au format opiniile fără influenţa mass-media.

Nivelurile ridicate de neîncredere în presa sunt răspândite în întreaga regiune, iar întrebările ample cu privire la impactul pe care presa îl are, prin politicile editoriale, devin extrem de importante atât pentru societate, cât şi pentru politicieni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite