STUDIU Fetele sunt la vârsta de doi ani mai independente şi mai sociabile decât băieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la vârsta de doi ani, fetele sunt mai independente şi mai sociabile decât băieţii. Aşa arată un studiu recent, care subliniază că diferenţele descoperite în urma cercetării sunt foarte mari.

„Ne-am aşteptat să găsim diferenţe, dar am fost surprinşi că au fost atât de mari”, a declarat Aud Toril Meland, unul dintre autorii studiului, potrivit Agerpres. 

Fetele nu mai poartă scutece de la doi ani 

În ceea ce priveşte mersul la toaletă, 21% din fete nu mai poartă scutece de la 2 ani şi anunţă atunci când au nevoie la toaletă, în timp ce doar 7% din băieţi sunt capabili să facă acelaşi lucru. Totodată, 67% din fete au arătat interes pentru folosirea toaletei comparativ cu doar 42% din băieţi. 

Datele pentru acest studiu au fost strânse prin „observarea structurată” a unui număr de 535 băieţi şi 509 de fete cu vârste cuprinse între 30 şi 33 de luni, pe o perioadă de trei luni, arată sursă citată. 

De asemenea, studiul arată că 62% din fete pot să mănânce şi să bea apă singure, însă doar 49% din băieţi fac acelaşi lucru. Şi în privinţa competenţelor sociale, fetele sunt înaintea băieţilor. 

„Într-o mare măsură, aptitudinile sociale şi activităţile de zi cu zi sunt în legătură cu înţelegerea limbajului copiilor, abilităţile motorii şi auto-reglementarea. Buna dezvoltare a limbajului la fete ar putea contribui la exprimarea în mai mare măsură a nevoilor şi dorinţelor lor decât în cazul băieţilor”, a declarat Meland.

Observaţiile aparţin unor educatoare 

Competenţele lingvistice la copii ar putea influenţa poate alte activităţi, cum ar fi participarea la conversaţii în timpul mesei, îmbrăcatul şi dezbrăcatul şi deplasarea de la o activitate la alta, mai arată studiul.

Autorii au indicat ca „limită” a studiului faptul că observaţiile aparţin unor educatoare - persoane de sex feminin - care ar fi putut influenţa concluziile cercetărilor. În grădiniţele norvegiene, educatoarele reprezintă 93 la sută din întregul personal al acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite