Spitalele din toată ţara sunt controlate la capitolul curăţenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele de stat din România sunt luate la puricat din punct de vedere al normelor igienico-sanitare. Controalele au început luni, 3 martie, şi vor dura până în luna mai. În urma acţiunii, inspectorii ar putea aplica o serie de amenzi usturătoare unora dintre managerii de unităţi sanitare.

„De astăzi au început aceste controale, ele sunt efectuate de Inspecţia Sanitară de Stat în colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene. Ca şi tematică, spitalele vor fi controlate strict din punct de vedere al modului în care sunt respectate condiţiile de igienă. Există riscul ca, în urma controalelor, managerilor de spitale să le fie aplicate şi amenzi”, au precizat pentru adevarul.ro surse din cadrul Ministerului Sănătăţii. 

Informaţia a fost confirmată şi de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti, conform cărora mai multe spitale din Capitală sunt vizate de inspectorii sanitari. 

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, la control ar fi trebuit să participe şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.

Vasile Barbu: Toalete şi duşurile din spitale sunt insuficiente 

O problemă, spune Barbu, e faptul că numărul de toalete şi duşuri din unităţile medicale, în special din cele judeţene şi orăşeneşti, nu sunt suficiente. „Nu au dimensionat numărul de toalete şi duşuri la numărul de pacienţi care sunt internaţi în spital. De asemenea, la foarte multe nu se ţine cont de aparţinători, aceştia ajung să folosească aceeaşi toaletă ca şi bolnavul, ceea ce este extrem de grav”, a explicat pentru adevarul.ro Vasile Barbu. 

În ceea ce priveşte spitalele din Capitală, reprezentantul pacienţilor spune că „probleme legate de curăţenie există la Spitalul Sfântul Pantelimon, la Spitalul Sfântul Ioan, dar şi la Spitalul Floreasca”. „Sunt necesare aceste controale, chiar dacă vor fi aplicate amenzi nu putem închide spitale. Cel mult, unele secţii şi-ar putea suspenda activitatea”, a menţionat Barbu. 

Cel care a dispus efectuarea unor controale în spitalele publice româneşti este fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Acesta a precizat că ampla acţiune de control vizează, în principal, verificarea condiţiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale. De asemenea, un alt scop al controlului este instituirea unui standard elementar de curăţenie. 

Unele spitale, în pericol de a fi închise 

De altfel, acolo unde deficienţele igienico-sanitare nu pot fi remediate iar măsurile propuse nu pot fi aplicate, „se va dispune închiderea unităţilor şi a secţiilor cu probleme”, spunea fostul ministru al Sănătăţii.

„Sau vor fi găsite soluţii de modificare a structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care le pot pune în pericol starea de sănătate”, a completat şeful de la Sănătate.

Controale încrucişate în perioada 24 - 31 martie 

La începutul anului, fostul ministru a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică ca până la 15 februarie să transmită către minister planul de desfăşurare a acţiunii de control.

„În săptămâna 24-31 martie se vor desfăşura controale încrucişate la spitalele judeţene de urgenţă şi institute. Rezultatele acţiunii de control se transmit conform machetei de raportare, dar şi printr-un raport scris până la data de 7 aprilie. Concomitent, în perioada 1 aprilie — 31 mai se vor efectua acţiuni de recontrol, pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, iar la sfârşitul fiecărei luni din perioada de recontrol (aprilie şi mai) toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite MS rapoarte intermediare ale acţiunii de recontrol”, a mai spus Nicolăescu.

Printre altele, acţiunea vizează verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare, a blocului alimentar, a respectării normelor de supraveghere, de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale. De asemenea, va fi verificat modul de aprovizionare cu materiale de curăţenie şi produse biocide şi a modului în care sunt gestionate deşeurile sanitare.

Nouă spitale judeţene şi un institut, sancţionate de CNAS

În urma unor controale dispuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în zece spitale controlate de inspectorii direcţiei antifraudă au fost găsite nereguli. Prin urmare, unităţile medicale au primit mai puţini bani în luna februarie. 

Spitalele sancţionate sunt SJU Bacău, SJU Constanţa, SJU Craiova, SJU Târgu Mureş, SJU Ploieşti, SJU Vâlcea, SJU Sibiu şi Institutul Oncologic Bucureşti. Acestea nu au scăpat pe viitor de controale dispuse de Casele Judeţene de Asigurări, care au formulat deja o serie de recomandari unităţilor sanitare luate în vizor.

Potrivit doctorului Cristian Buşoi, din cele zece spitale luate la puricat, cele mai multe nereguli par să fie la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău. „Nereguli minore au fost găsite la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi”, a precizat şeful CNAS care a adăugat că 1.500.000 de lei (procentele de 1% reţinute de la spitale) se întorc la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) şi vor fi ulterior distribuiţi către alte unităţi sanitare. 

„1% este suma minimă pe care o poţi reţine de la un spital”, a punctat preşedintele CNAS.

Pe aceeaşi temă:

Zece spitale controlate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au fost găsite cu nereguli şi vor primi mai puţini bani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Cristian Buşoi, a făcut publice rezultatele controalelor inopinate derulate de noua direcţie anti-fraudă din instituţie. Controalele inopinate s-au derulat pe parcursul lunii decembrie în mai multe spitale mari din ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite