Spitalele româneşti, o bombă cu ceas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mizerie în spitale FOTO Adevărul
Mizerie în spitale FOTO Adevărul

Numeroase nereguli au fost descoperite de Inspecţia Sanitară de Stat în 211 spitale controlate la sânge în ultimele luni. Cel mai grav, a arătat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, e faptul că în peste 60% din ele nu se respectă etapele sterilizării, ceea ce pune în pericol atât medicul cât şi pacientul, care riscă să se aleagă cu o infecţie nosocomială la ieşirea din spital sau chiar în timpul spitalizării.

Potrivit raportului, realizat în urma unor controale inter şi intrajudeţene, în 23% din unităţile sanitare nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare. Totodată, în raport se arată că saloanele sunt subdimensionate şi supraaglomerate, în timp ce 30% din unităţile sanitare controlate de Inspecţia Sanitară de Stat nu respectă numărul grupurilor sanitar la numărul de paturi, gradul de uzură fiind şi el ridicat.

Mai mult, probleme au fost găsite şi la blocurile alimentare, în peste 50% nefiind asigurate condiţiile igienico-sanitare corespunzătoare. „Spitalele au fost nevoite să completeze un chestionar complex. Ciudat este că 90% din ele au raportat că au acces la apă şi săpun, trebuie văzut în ce măsură această declaraţie este una reală. Trei sferturi din spitale declară că au echipamente de unică folosinţă. Şi aici trebuie făcute evaluări”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Trei spitale private, închise de inspectorii sanitari

Acesta a menţionat că unităţile sanitare au fost penalizate, fiind aplicate 369 de amenzi, în valoare de 340.000 de lei. Totodată, s-au dat 254 de avertismente, activitatea a trei unităţi medicale fiind închisă.

„Toate cele trei spitale erau private. Este vorba de Centrul Medical Prain, de S.C. Eldimed Materna din Bacău şi de Clinica Palade din Bacău. Au fost închise pentru că nu aveau circuite funcţionale. De asemenea, alte trei unităţi au primit decizii de suspendare a activităţii. Este vorba de Spitalul de Psihiatrie Luduş dar şi de două blocuri alimentare de la Spitalul Oraviţa din Caraş-Severin”, a explicat doctorul Simona Pîrvu, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat.

„Numărul infecţiilor nosocomiale va creşte”

Plecând de la raport, Ministerul Sănătăţii a pus bazele unui plan strategic de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale din spitale. Din acest motiv, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat, marţi, că numărul infecţiilor nosocomiale va creştere în perioada următoare.

„Noi ne găsim într-o situaţie: până în anul 2015, aceste infecţii sunt subdiagnosticate sau nu se raportează din cauza unor chestiuni de natură administrativă, şi nu profesională. Marea majoritate a acestor infecţii nu sunt infecţii de o gravitate extremă, cum au fost de exemplu unele din cele care au fost menţionate la pacienţi din Colectiv”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale a fost conceput pentru o perioadă de la 24-30 luni şi va costa, estimativ, 30 milioane de lei pentru doi ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite