Soluţii tehnologice pentru spitale, prin Fundaţia Vodafone România
018 ani de existenţă, finanţări în valoare de 23 de milioane de euro şi 1, 4 milioane de oameni salvaţi de inovaţiile în tehnologie. Aşa arată bilanţul Fundaţiei Vodafone România, care a oferit de-a lungul timpului soluţii de telemedicină, a creat o secţie de terapie intensivă pentru nou născuţi, dar s-a implicat şi în îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor din mediul rural.
Concret, în acest moment la Spitalul Marie Curie din Capitală există cea mai modernă secţie de terapie intensivă pentru nou-născuţi din Sud-Estul Europei datorită unei investiţii de 2 milioane de euro. În noiembrie 2013, secţia a devenit funcţională, iar de atunci, prin intermediul aparaturii, copiii care până acum nu ar fi avut nicio şansă să supravieţuiască în România pot spera la o viaţă normală.
„O fetiţă a fost internată în secţie din prima zi de viaţă cu sindrom de intestin scurt, acum trei ani. Tot din prima zi de viaţă a fost hrănită intravenos. Numai aşa putea fi hrănită. Acum, după 3 ani, ea este hrănită parenteral doar 10 la sută. Sindromul este grav. Nu au existat supravieţuitori în România până acum. Acum sunt acolo 5 pacienţi care vor putea ieşi din spital şi să ducă o viaţă normală”, a explicat ieri preşedintele Asociaţiei „Inima Copiilor”, Alexandru Popa, implicat în realizarea proiectului.
La Secţia de terapie intensivă fiecare pacient are boxa lui, iar nivelul de sterilitate permite, în caz de extremă urgenţă, chiar şi intervenţia chirurgicală în această secţie. Mai mult, secţia deţine şi un sistem de telemedicină care permite supravegherea permanentă a pacienţilor. Medicii pot vedea imagini din fiecare boxă, imagini lângă care apar şi parametrii medicali ai pacientului.
Tot la Marie Curie, Fundaţia Vodafone România a investit în achiziţia a trei aparate care permit intervenţii pe creier minim invazive. Este vorba de un sistem de neuronavigaţie, unul de monitorizare electrofiziologică intraoperatorie şi o nouă coloană pentru endoscopie.
Conecting for good, telemedicină, pentru 30.000 de bolnavi
Prin programul Connecting for Good, lansat în 2012 sub denumirea Mobile for Good, Fundaţia Vodafone România a oferit finanţare pentru 38 proiecte până în prezent, cu o valoare cumulată de 2,9 milioane de euro şi cu peste 30.000 de beneficiari. „Unul dintre programele noastre strategice ce reunesc aceste direcţii este Connecting for Good, care finanţează proiecte ce folosesc tehnologia pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. Prin intermediul acestui program, am reuşit să oferim primele soluţii de telemedicină din România, pentru ambulanţele SMURD, pentru copii insulinodependenţi, pentru pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare din mediul rural, precum şi pentru nou-născuţi”, a declarat Angela Galeţa, Director Fundaţia Vodafone România.
Opt centre de transfuzii renovate
Fundaţia a mai renovat opt centre de transfuzie folosite de o treime din totalul donatorilor din ţară şi care asigură necesarul de sânge pentru 291 de spitale.
În plus, în 2016, centrele de transfuzii din Arad, Alba Iulia, Braşov, Constanţa şi Călăraşi vor beneficia de renovare, iar centrele din Târgu-Mureş, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Bistriţa şi Drobeta Turnu Severin vor fi dotate cu aparatură şi echipamente performante.