Decontul tratamentelor răniţilor din Colectiv, respins de CASMB. Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010: problema aparţine Ministerului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) a respins de la plată aproape 30 de fişe medicale ale răniţilor din Colectiv pe motiv că pacienţii nu erau asiguraţi. Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a spus că problema decontării aparţine Ministerului Sănătăţii, arată News.ro.

UPDATE: Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a spus că problema decontării aparţine Ministerului Sănătăţii, iar dacă nu găseşte soluţie, "să-l pună pe Bănicioiu să plătească", arată News.ro.

„Nu cred că va rămâne nerezolvată. Eu cred că Ministerul sau Casa vor găsi o soluţie. Dacă nu, să-l pună pe Bănicioiu să plătească, că el a zis că totul este rezolvat şi asigurat gratuit”, a afirmat Eugen Iancu.

Acesta a mai spus că multe dintre spitale sunt părţi civile în proces şi şi-ar putea recuperabanii în felul acesta.

Preşedintele Asociaţiei "Colectiv pentru viitor", Victor Dobre, susţine că asociaţia va face presiuni dacă spitalele vor trebui, într-adevăr, să plătească pentru acele servicii.

Parcă se dăduse o ordonanţă la momentul respectiv prin care se susţineau toate cheltuielile. La momentul respectiv s-a spus că toate serviciile vor fi decontate, indiferent dacă victimele erau asigurate sau nu. Mă voi informa şi vom lua şi noi măsuri dacă lucrurile stau aşa. Nu ştiu colegi care să fi păţit aşa ceva,dar dacă se confirmă, vom face presiuni”, a spus Victor Dobre

Spitalele, puse să plătească tratamentele

„Subfinanţarea spitalelor de urgenţă este tot mai acută. Spitalele ar trebui plătite pentru realizat şi nu pe contractat. Cazurile contractate sunt mai puţine decât cele realizate. Dar Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) refuză imens la plată. Numai în ultimul trimestru al anului 2015 au fost peste 1.800 de fişe invalidate care, per total, înseamnă 4,5 milioane lei, adică un milion de euro“, a explicat pentru News.ro dr. Daniela Safta, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă Elias din Capitală. 

Safta a spus că, printre fişele invalidate, se numără şi cele ale unor răniţi în incendiul din clubul Colectiv.

„Probleme mari avem cu fişele răniţilor în incendiul din Colectiv. Unii dintre ei nu aveau card de sănătate, altora li s-au ars cardurile. Şi pur şi simplu nu au avut dovada cardului de sănătate. Erau urgenţă majoră de cod roşu. I-am internat pe toţi, ca ulterior să ne fie invalidate nouă din cele 16 cazuri tratate în spital. Costurile pentru tratarea celor 16 pacienţi au fost uriaşe, a fost vorba de pe peste 1,2 milioane de lei“, a precizat directorul medical al Spitalului Elias.

Costurile pentru tratamentele pacienţilor din Colectiv sunt date acum spitalelor spre plată, contrar înţelegerii iniţiale cu autorităţile, adaugă şi managerul Spitalului Elias.

„Nu aşa a fost angajamentul iniţial. Ni s-a spus să ne aprovizionăm cu tot ceea ce avem nevoie, că ne vor plăti. Au anunţat că toate cheltuielile cu aceşti pacienţi vor fi decontate de la bugetul de stat. Am luat urgent echipamente pentru tratarea arşilor, pentru că nu aveam. Medicamente, tot ce era nevoie, în valoare de 1.200.000 lei, inclusiv facturile pentru medicamentele de la Unifarm. Medicamentele au venit rapid, în noaptea aceea. Ni s-a spus că preţul va fi convenit după o discuţie ulterioară. În final, preţul a fost mai mare decât cel cu care am achiziţionat medicamentele din spital, luate anterior“, a mai spus prof. dr. Doina Dimulescu.

La Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri, costurile pentru tratarea a 10 dintre cei 31 de pacienţi internaţi sunt invalidate, suma ridicându-se la 430.000 de lei


 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite