Medicii de la Spitalul Universitar refuză să mai facă gărzi suplimentare. Sindicaliştii ameninţă cu declanşarea conflictului colectiv de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii din spitale refuză să semneze contractele pentru efectuarea gărzilor suplimentare
Medicii din spitale refuză să semneze contractele pentru efectuarea gărzilor suplimentare

Federaţia Solidaritatea Sanitară ia în calcul declanşarea unui conflict colectiv de muncă şi atrage atenţia asupra riscurilor pe care le aduce cu sine indiferenţa faţă de medicii care refuză să semneze contractele individuale de muncă pentru gărzile suplimentare. Totodată, sindicatul susţine că există şansa ca protestul să fie extins la toate categoriile de personal.

UPDATE „Medicii Spitalului Universitar au decis: nu sunt de acord cu semnarea contractului pentru gărzile suplimentare, în forma actuală. Hotărârea a fost luată în Consiliul Medical întrunit astăzi, 5 august, 2016”, a declarat doctorul Florin Chirculescu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

„A trata puţinii medici rămaşi în ţară cu indiferenţă înseamnă a risca să-i pierdem”, arată sindicatul, acuzând lipsa de dialog cu autorităţile.

Concret, Federaţia Solidaritatea Sanitară subliniază că nepăsarea faţă de soarta medicilor nu face altceva decât să accentueze nemulţumirile medicilor. „Aşteptările privind încetarea de la sine a protestului, pe care le dovedeşte tăcerea Guvernului, se dovedesc eronate, protestul tinzând să crească în amploare”, se arată într-un comunicat de presă.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a demarat evaluarea situaţiei din perspectiva extinderii protestului la toate categoriile de personal, luând în considerarea inclusiv declanşarea unui conflict colectiv de muncă.

„Din această perspectivă, Federaţia Solidaritatea Sanitară a inclus deja în propunerile pe care le-a transmis Ministerului Sănătăţii la proiectului de modificare a OMS 870/2004 (Regulamentul privind timpul de muncă) multe prevederi ce rezolvă şi câteva din problemele importante ale altor categorii de personal, în special ale asistentelor medicale. Cea mai importantă solicitare o constituie posibilitatea încheierii CIM-urilor cu timp parţial şi pentru asistentele medicale care efectuează numeroase ore suplimentare neplătite”, notează sindicatul.

CMR: „Serviciile de gardă vor fi puse în pericol”

Joi, Colegiul Medicilor din România şi-a exprimat îngrijorarea privind refuzul medicilor de a semna contractele individuale de muncă pentru gărzile suplimentare. Astfel, CMR a solicitat Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor să rezolve rapid modul de efectuare şi de plată a gărzilor suplimentare normei de bază pentru medicii din spitale, negociind „realist” cu sindicatele, pentru că altfel aceste servicii vor fi puse în pericol.

„Colegiul Medicilor din România (CMR) constată existenţa unei situaţii a cărei magnitudine şi profunzime nu a fost încă evaluată în totalitate de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii în legătură cu modul de efectuare şi de plată a gărzilor suplimentare normei de bază pentru medicii din spitale”, a arătat CMR.

Potrivit forului, nerezolvarea situaţiei va pune în pericol chiar realizarea serviciilor de gardă din unităţile sanitare. „Solicităm insistent şi cu fermitate ca factorii de decizie din sistem sus-menţionaţi să negocieze realist şi cu bună credinţă cu sindicatele reprezentative ale medicilor”, a explicat doctorul Gheorghe Borcean, şeful medicilor.

Medicii refuză să semneze contractele ca formă de protest

Un studiu recent făcut pe un eşantion de 1.000 de medici arată că 87% dintre aceştia refuză să semneze încheierea contractelor individuale de muncă pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile. Concret, doar 10% dintre medicii chestionaţi de Federaţia Solidaritatea Sanitară au declarat că li s-a propus încheierea contractelor individuale de muncă pentru gărzile suplimentare.

Dintre medicii cărora li s-a propus semnarea acestor contracte, 73% au refuzat deja să facă acest lucru, majoritatea chiar şi în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor, scoate la iveală cercetarea.

Solicitări Gărzi medici spital

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite