Se nasc tot mai puţini copii. Motivele pentru care tinerii nu vor să devină părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se nasc mai puţini copii FOTO Adevărul
Se nasc mai puţini copii FOTO Adevărul

În primele şapte luni din anul 2017 s-au născut mai puţini copii faţă de perioada similară din 2016. Aşa arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică, conform căruia în intervalul ianuarie - iulie 2017 s-au născut 104.000 de copii, cu 7.500 mai puţin decât în 2016.

Astfel, sporul natural a rămas negativ, arată sursa citată. Concret, dacă în primele 7 luni din 2016 numărul decedaţilor îl depăşea cu 38.000 pe cel al nou născuţilor, anul acesta diferenţa a ajuns la 50.000. 

Astfel, sporul natural a rămas negativ, arată sursa citată. Concret, dacă în primele 7 luni din 2016 numărul decedaţilor îl depăşea cu 38.000 pe cel al nou născuţilor, anul acesta diferenţa a ajuns la 50.000. 

Prin urmare, România se confruntă cu o prăbuşire dramatică a numărului de nou-născuţi, populaţia fiind într-o continuă scădere. Cifrele îi alarmează pe specialişti, care spun că la baza declinului demografic stă descurajarea familiilor cu venituri medii în a deveni părinţi şi lipsa unor politici de redresare a natalităţii. 

Medic: „Trebuie sprijinită generaţia tânără”

Cifrele nu i-au surprins pe specialişti, care afirmă că în ciuda semnalelor de alarmă trase în ultimii ani, măsuri concrete nu au fost luate. Instabilitatea economică de la noi din ţară este un alt motiv pentru care tot mai puţini tineri care au sub 30 de ani aleg să devină părinţi. 

„Trebuie sprijinită generaţia tânără - să aibă acces la spaţiu locativ, să obţină mai uşor credite, să li se ofere locuri de muncă. Dacă în următorii nu vom ajunge la trei copii de cuplu vom asista la depopularea României. Şi toţi se uită apatici şi nu înţeleg că prin migraţie, nu este exclus ca în zeci de ani să nu mai fim majoritari”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, arătând că pierderile sunt mai mari decât câştigurile.

La rândul său, sociologul Alfred Bulai susţine că este foarte posibil ca în România să nu mai fie 18 milioane de cetăţeni, aşa cum se arată în statisticile oficiale. „În realitate, nu ştim exact câţi suntem. Nu avem cifre concrete, sunt tineri care au decis să plece, au rămas acolo, au făcut copii în străinătate. Sistematic, după anii 2.000, a scăzut populaţia. Problemele demografice sunt grave în timp, mai ales dacă nu există forţă de muncă”, a subliniat Bulai. 

Natalitate scăzută şi în alte ţări 

România nu este singura ţară din Uniunea Europeană care înregistrează un declin demografic. Dimpotrivă, tendinţa este aceeaşi în întreaga Europă, unde an de an se nasc tot mai puţini copii. Pentru a veni în sprijinul familiilor care şi-ar dori copii dacă ar avea siguranţă economică, o parte din guverne au luat măsuri pentru a le sprijini. În Danemarca, experţii au constatat că 10% din bebeluşii danezi sunt concepuţi în timpul vacanţei. În prezent, rata natalităţii în Danemarca este de 1,67 de copii pentru o femeie. 

O situaţie asemănătoare este şi în Germania, unde rata natalităţii a scăzut la 1,4 copii pentru o femeie. La rândul lor, autorităţile din Franţa au pus la punct un sistem prin care să ofere sprijin financiar familiilor care vor să facă doi sau mai mulţi copii. Discuţii pentru stimularea natalităţii există şi în Japonia, Coreea de Sud şi Rusia, arată OECD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite