Cod portocaliu de furtuni pentru 9 judeţe din ţară. Care sunt zonele vizate FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe judeţe se află sub Cod galben de furtuni FOTO Adevărul
Mai multe judeţe se află sub Cod galben de furtuni FOTO Adevărul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a modificat avertizarea de Cod galben de furtuni, fiind emis şi un Cod portocaliu de furtuni pentru nouă judeţe din ţară. Cele două avertizări meteo sunt valabilă de marţi până miercuri. De altfel, meteorologii au anunţat că, marţi seara, sunt aşteptate furtuni şi în sudul Munteniei, inclusiv în Bucureşti.

UPDATE Judeţele Giurgiu şi Ilfov, inclusiv Municipiul Bucurteşti au fost, până la ora 18.00 sub Cod galben de furtuni.

UPDATE Potrivit ANM, avertizarea de Cod portocaliu de furtuni este valabilă în perioada marşi, ora 22.00 - miercuri, ora 15.00.

Concret, specialiştii arată că marţi noaptea (24/25 mai) şi pe parcursul zilei de miercuri (25 mai) în zona de munte a judeţelor Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Covasna, Braşov şi Sibiu se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 50 de litri pe metru pătrat şi izolat 80 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea de Cod galben de furtuni este valabilă de marţi, ora 16.00 şi până meircuri, ora 21.00.

În intervalul menţionat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi pe arii restrânse grindină. 

În Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureş, nordul şi estul Munteniei, precum şi în zona de munte, cantităţile de apă vor depăşi 20 - 25 de litri pe metru pătrat şi izolat, 40 - 50 de litri pe metru pătrat.

„În seara zilei de marţi (24 mai) şi la începutul nopţii de marţi spre miercuri (24/25 mai), manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala cu o intensitate mai mare şi în centrul şi sudul Munteniei, inclusiv în zona municipiului Bucureşti”, spun meteorologii.

Avertizarea de Cod galben de furtuni este valabilă pentru judeţele Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Harghita, Alba, Arad, Sibiu, Braşov, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Suceava, Constanţa şi Tulcea

cod portocaliu

Anterior, ANM emisese o avertizare de Cod galben de furtuni valabilă în intervalul marţi, ora 15.00 – miercuri, ora 21.00

De altfel, meteorologii au emis marţi mai multe avertizări de tip nowcasting. Astfel, până la ora 15.00, a fost valabilă o avertizarea de Cod galben de furtuni emisă pentru judeţele Mehedinţi, Dolj, Cluj, Dâmboviţa, Maramureş şi Bistriţa Năsăud.

Şi jumătatea de vest a judeţului Bacău şi zona de munte a judeţului Suceava au fost sub Cod galben de furtuni până la ora 14.30.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite