Sănătatea din România la nivel european. Poporul român este unul dintre cele mai bolnave din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul sanitar românesc este departe de a fi unul eficient, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii pregăteşte o amplă reformă pe toate palierele din sănătate. În acelaşi timp, poporul român este unul dintre cele mai bolnave la nivel european, potrivit statisticilor furnizate de diferite organisme internaţionale, dar şi de specialiştii români şi, în speţă, de societăţile medicale de la noi.

Spre exemplu, România deţine primul loc în Europa la mortaliatea cauzată de întreruperi de sarcină, în ciuda metodelor contraceptive tot mai numeroase, astfel că la noi în ţară se face un avort la fiecare cinci minute, cu un total de 400 de asemenea intervenţii, la cerere, pe zi. Mai grav, susţin specialiştii, e faptul că foarte puţine femei din România au beneficiat de vreo formă de educaţie sexuală sau a reproducerii, motiv pentru care 84% dintre româncele aflate la vârsta fertilă consideră că statul se face vinovat de numărul alarmant de mare de avorturi din România. 

Cifrele apar într-un studiu recent al Institutului pentru Politici Publice (IPP), care mai relevă că 47% dintre românce nu au fost niciodată la un control de specialitate, de unde şi creşterea alarmantă a numărului de cazuri de cancer de col uterin, care ne plasează tot pe un fruntaş loc 1 la nivel european. 

Locul 1 în lume la abandonul copiilor în maternităţi

Totodată, România ocupă locul 1 în lume în ceea ce priveşte abadonul de copii în maternităţi. Cifre date publicităţii de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale arată că doar în 2012, 1.500 de copii au fost părăsiţi în maternităţi sau în alte unităţi sanitare. 

De asemenea, în perioada noiembrie 2012 - ianuarie 2013, alţi 240 de minori au fost abandonaţi în spitale, conform unui studiu realizat de Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii (MS). Printre judeţele fruntaşe la acest capitol se numără Alba, Botoşani şi Galaţi, dar şi municipiul Bucureşti. 

Ţara noastră ocupă locul 1 în lume la rata mortalităţii infantile, cu 9,4 decese la 1.000 de copii născuţi vii, cauza principală fiind naşterile premature. 

Organizaţia „Salvaţi Copiii” consideră că o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea programelor suport pentru mame şi copii, dar şi prin dotarea maternităţilor şi a secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

De altfel, Ministerul Sănătăţii şi-a propus să reabiliteze unităţile medicale de profil de la noi din ţară, un prim pas în acest sens fiind făcut în urmă cu câteva săptămâni, când Guvernul a aprobat ca o sumă de aproape 56.000.000 de lei să fie investită în recondiţionarea a patru maternităţi din zona Moldovei. 

Cei mai mulţi bolnavi de hepatită din Uniunea Europeană

România ocupă locuri fruntaşe în Europa şi în ceea ce priveşte rata avorturilor primitive, altă poziţie îngrijorătoare pe care ţara noastră o ocupă fiind cea legată de numărul mare de bolnavi cu hepatită B şi C. 

Mai exact, cifrele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne situează pe poziţia întâi în Europa, cu circa 600.000 de români infectaţi, dintre care 80% - 90% cu hepatită C în fază cronică. Cu toate acestea, cel mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA) arată că România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene, în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate, primele locuri fiind ocupate de Franţa, Suedia şi Slovenia.

Nici la capitolul bolnavi de tuberculoză România nu stă foarte bine, având aproximativ 1.500 de români care suferă de o formă de tuberculoză rezistentă la tratamentul clasic, ieftin. Totuşi, peste 20.000 de bolnavi sunt diagnosticaţi anual cu această patologie, care îngrijorează nu doar specialiştii români, ci şi pe cei din Europa. 

Considerată adesea o boală a trecutului sau una restrânsă la comunităţile marginalizate, tuberculoza implică anual costuri directe de peste 500 de milioane de euro pe regiune şi alte 5,3 miliarde de euro pierderi de productivitate. 

Bolile de inimă, principala cauză de deces a românilor 

Referitor la incidenţa bolilor de inimă, acestea afectează din ce în ce mai mulţi cetăţeni români. De altfel, bolile cardiovasculare rămân, în continuare, principala cauză de deces atât în România, cât şi în Europa. 

Ţara noastră mai ocupă ultimul loc în Europa la numărul de donatori de organe, cu toate că numărul de donatori în moarte cerebrală a crescut în ultimele luni. De altfel, ţara noastră a înregistrat o explozie în domeniul transplantului de ficat, cu 57 de proceduri realizate până la jumătatea anului. 

Nu în ultimul rând, România ocupă ultimul loc în Europa la prevenirea gripei, cu toate că Institutul Cantacuzino ar putea produce, începând din acest an, vaccin antigripal care ar putea ajunge şi în alte state europene, institutul fiind considerat o unitate strategică de către Guvern.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite