VIDEO Cum combat autorităţile vârsta fragedă de la care tinerii încep să consume alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au ajuns la concluzia că adolescenţii români încep să bea alcool la vârste tot mai fragede, autorităţile au decis să ia atitudine şi să demareze o amplă campanie de informare pentru liceeni, care se va derula pe întreg parcursul anului 2016.

Campania „Chiar şi o dată e prea mult” are rolul de a atrage atenţia adolescenţilor asupra unor consecinţe imediate ale consumului de alcool, chiar şi ocazional. Campania este necesară pentru a răspunde fenomenului tot mai răspândit de consum de alcool în rândul adolescenţilor şi pentru a oferi informaţii relevante, care să demitizeze unele dintre credinţele care încurajează consumul de alcool.

„Aveam prieteni, ieşeam, mă dădeam mare. Şi-a luat un coleg o bere, mi-am luat şi eu. Am încercat un cui, aşa am ajuns la chestii mai tari. Din curiozitate. Astea m-au adus aici, când ies sper să mai am prieteni şi să mă mai iubească ai mei”, spune Andrei Sanda, un adolescent care s-a confruntat cu astfel de probleme şi care este imaginea campaniei.

Pe lângă consilierea în şcoli, asigurată de specialişti care vor merge la clasă pentru a discuta cu elevii care au peste 12 ani, mesajele campaniei vor fi transmise în mediul online, la radio şi TV.

Totul a pornit de la faptul că, deşi tinerii declară că sunt împotriva alcoolului, în realitate ei ajung să consume alcool în mod obişnuit încă de la 14 sau chiar de la 13 ani, consecinţele fiind grave asupra creierului în primul rând, care nu se mai dezvoltă la capacitatea normală, atrage atenţia ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

„Jumătate din adolescenţi cred că alcoolul consumat ocazional nu face rău, în timp ce unul din doi adolescenţi care au peste 14 ani au băut cel puţin odată în viaţă”, a declarat, joi, şeful de la Sănătate.

Ce presupune campania lansată de autorităţi

Tocmai de aceea, obiectivul campaniei, realizată în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, cu Consiliul Naţional al Elevilor şi cu organizaţia UNICEF vrea să le inducă tinerilor ideea că inclusiv consumul ocazional de alcool poate fi nociv, asta în condiţiile în care, pe lângă problemele de ordin neurologic pe care le generează, crează o legătură directă între consumul de alcool şi debutul consumului de droguri.

„Din păcate, aceste aspecte sunt lăsate la voia întâmplării, sunt subiecte considerate tabu. În realitate, mulţi elevi, pentru a se integra, ajung să bea o bere, două, trei sau mai multe. O altă problemă e faptul că cei care au până în 18 ani pot cumpăra alcool fără nicio problemă. Sunt excepţii cazurile în care li se cer buletinele. Peste tot am primit alcool şi nu este normal”, a explicat Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.



OECD: Tinerii români practică băutul sportiv

De altfel, România este cap de afiş şi la nivel european, după ce un raport recent făcut de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a arătat că 7,5% din cei care au peste 15 ani practică băutul sportiv. Un episod corespunde ingerării a cinci-opt pahare de alcool cu o singură ocazie, cum ar fi o petrecere.

Consumul excesiv de alcool „este adesea o formă de socializare” pentru tineri, un mod de a se integra în rândurile celorlalţi, menţionează raportul, adăugând că tinerii cumpără „tot mai mult” alcool ieftin din supermarketuri chiar înainte să iasă la o petrecere. „Tendinţele observate la tineri constituie o problemă majoră din punct de vedere social şi de sănătate publică”, apreciază OECD.

Spitalizaţi din cauza beţiilor crunte

Nu de puţine ori, aceştia ajung în spital, medicii fiind îngrijoraţi de acest fenomen. Însă nu doar copiii români ajung la urgenţe din cauza beţiilor crunte.  La nivel european, vârsta primului pahar de alcool şi a primei beţii a scăzut de la începutul anilor 2000. Proporţia băieţilor care la 15 ani nu au băut niciodată alcool a scăzut de la 44% în 2011 la 30% în 2009, iar a celor care, la aceeaşi vârstă, s-au îmbătat cel puţin o dată, a urcat de la 30% la 43% în aceeaşi perioadă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite